Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgården gammal

Publicerad 14 okt 2010 14:14

Uppdaterad 14 okt 2010 14:33

Funkis i både hus och trädgård

STRAMT & ENHETLIGT. Kontraster mellan raka och runda former, en enhetlig färgskala och strama arkitektoniska växter präglar miljön kring det
funkisinspirerade huset. En återkommande växt är den rödbladiga berberisen 'Rose Glow', till höger, som perfekt matchar den åländska röda graniten.

STRAMT & ENHETLIGT. Kontraster mellan raka och runda former, en enhetlig färgskala och strama arkitektoniska växter präglar miljön kring det funkisinspirerade huset. En återkommande växt är den rödbladiga berberisen 'Rose Glow', till höger, som perfekt matchar den åländska röda graniten.

Foto: Nina Bergström

Det moderna funkisinspirerade huset med strama former krävde en trädgård i samma stil.
Några få genomgående färger och enkla arkitektoniska växter blev en fin kombination med naturen utanför.

RITADE SJÄLVA. Ove Pellas och Saila Puonpi.

Foto: Foto: Nina Bergström

Tidigare bodde familjen i ett 80-talshus några mil utanför Mariehamn med en vanlig fyrkantig tomt. Sen blev det aktuellt att flytta närmare stan och de började leta efter ett hus.

PÅ EN BOSTADSMÄSSA i Helsingfors fick de upp ögonen för att de gärna ville bo i ett modernt hus.
Sen gällde det att hitta en tomt. Den fanns där, i norra Mariehamn, alldeles i skogskanten vid foten av ett berg med den typiska åländska röda graniten.
-Först kändes den som en omöjlig, asymmetrisk bergknalle, berättar Ove. Det är svårt som amatör att se möjligheterna och det tog tid innan det klarnade, fortsätter han.
De har själva ritat huset i stram och avskalad funkisstil och kunde flytta in 2003. När det väl stod där och det var dags att ta itu med trädgården var det givet att den skulle ha samma formspråk men också utnyttja och ta in omgivningarna med berget och skogen.
- Helheten var ett svårt problem, säger Ove, vi hade ingen egentlig planering utan började med framsidan för att få till en snygg entré. Det var inte lätt med nivåskillnaden som krävde en trappa upp till huset.

DET LÖSTES MED STEN och murar och grus i tre färger. Rött, svart och ljust grått, nästan vitt. Det är färger som sen kommer igen i trädgården och skapar en känsla av helhet. I stället för rabatter finns grusade ytor och i dem är planterat gräs och andra perenner i krukor nersänkta i gruset.

DET ÄR MEST SAILA som stått för växtval och plantering och Ove som byggt och konstruerat. Han har ritat och byggt de tre små husen, garage och trädgårdsbod på framsidan, och gäststuga på baksidan.
-Det var en idé jag fick om att skapa insynsskydd med en liten byggnad i varje hörn på tomten som binds samman med häckar och spaljéer.
-Vi har jobbat med trädgården på baksidan för att det ska kännas enhetligt. Men vi har inte gjort några stora ingrepp. Putsat lite på berget, sopat bort lite mossa, flyttat några rönnar, fyllt på och flyttat sten och så, berättar Ove.

ETT STORT TRÄDÄCK på baksidan närmast huset ansluter till berget. Sen tar mindre grusade ytor och planteringar i skrevorna av prydnadsgräs, perenner som ljung, låga buskar och formklippta träd vid och går sen gradvis över i den åländska naturens tallar och mossklädda berg.
- Vi har valt stora fönsteröppningar på huset, säger Ove, så vi också kan känna att vi har trädgården och naturen inomhus.
Det har blivit en formstark och helgjuten miljö som väl tar tillvara platsens förutsättningar samtidigt som det är funktionellt och lättskött.

MISSA INTE BILDERNA I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER!
Odla - false

Relaterat