Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Långt in i juni blommar tulpanerna i rabatten. Här tillsammans med nävor och alunrot.Långt in i juni blommar tulpanerna i rabatten. Här tillsammans med nävor och alunrot.Långt in i juni blommar tulpanerna i rabatten. Här tillsammans med nävor och alunrot.
Långt in i juni blommar tulpanerna i rabatten. Här tillsammans med nävor och alunrot. Foto: Nina Bergström

17 nya fina tulpansorter

Det är redan dags att längta efter vårens blommor. Men ska det bli något ska lökarna i jorden nu. Här får du tips på några nya tulpansorter.

FAKTA

SÅ HÄR PLANTERAR DU LÖKARNA
VÄNTA INTE. Plantera lökarna så fort som möjligt när du köpt dem. Öppna annars förpackningen och lufta löken.
PLANTERA PÅ HÖSTEN. Du kan plantera så länge det inte är tjäle i jorden. Men september, oktober är bäst, då hinner lökarna rota sig ordentligt.
BRA JORD. Plantera i lucker och väldränerad jord, tulpaner får inte stå blött, på ett djup av två, tre gånger lökens storlek. Tryck till jorden så att inga luftfickor finns kring löken. Vattna.
GÖDSLA. Lägg lite lökgödsel i planteringshålet, eller gödsla lite på våren när bladen börjar sticka upp.
TA BORT FRÖKAPSELN. Efter blomningen bör du ta bort frökapseln men låt bladen vissna ner så att de ger näring till löken.
FLERÅRIG BLOMNING. Tulpaner brukar komma igen några år. Men blommorna brukar bli mindre efter första året.

HITTA LÖKARNA - SÅ GÖR DU
Nätet är ett utmärkt ställe att hitta spännande lökväxter.
Här är några förslag till webbbutiker med stort utbud:
· Jennys frön och sånt: fron-och-sant.se
· Kitchen Garden: kitchengarden.se
· Nystartad och lättnavigerad webbshop: tulpanen.se

Andra ställen:
· Weibulls, Hammenhög och Nelson gardens tulpanlökar finns i trädgårdsbutiker, på stormarknader, i detaljhandeln med flera ställen.

TULPANGRUPPER
Tulpanerna delas in i grupper utifrån utseende och blomningstid. Några av de viktigaste är: · Enkla tidiga - blommar från mitten av mars. · Dubbla tidiga. · Triumftulpaner. · Darwinhybrider. · Enkla sena - blommar från från slutet av april. · Liljeblommande. · Franstulpaner. · Viridifloratulpaner, så kallade grönbandade. · Dubbla sena. · Forsteriana. · Greigii. · Övriga.

Jag kan inte tänka mig en vår utan tulpaner och andra lökväxter i trädgården. Från de första snödropparna tidigt i mars till de sista alliumen i juni. De lyser i rabatterna, under buskarna och i gräsmattan. Luften är klar och himlen blå. Ljuset silar genom trädens spirande lövverk och fåglarna kvittrar. Det är en härlig tid som ska förberedas redan nu.

 

DET FINNS MASSOR av tulpansorter att välja mellan. Från de tidiga sorterna som blommar i början av april till de sena som kan stå fint in i juni. Välj ett färgtema och kombinera gärna höga och låga tulpaner så du får flera nivåer i rabatten. 

 KOMBINERA GÄRNA lökväxterna med perenner i rabatterna, efterhand som de växer upp döljer de det lite tråkiga stadiet när lökväxternas blad vissnar ner. Hostor till exempel kommer i gång ganska sent och passar bra. En klassiker är förgätmigej till vita, rosa eller mörkröda tulpaner till exempel. Daggkåpa, alunrot och andra med kuddigt växtsätt är också fint att samplantera med.

 Det är bara att sätta i gång och börja drömma om ljusare tider.

 

MISSA INTE ALLA NYA LÖKARNA I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER!