1 AV 14
När Viktoria Johansson och hennes man skulle bygga hus i Tvååker, utanför Varberg, sparades de gamla stenarna från farfars åkermark där trädgården sedan växte fram.
Foto: Carina Gran
2 AV 14
När tomten schaktades såg familjen till att inte hela tomten fylldes ut och jämnades till, så att hörnen blev lite lägre. Nivåskillnader gör trädgården mer spännande!
Foto: Carina Gran
3 AV 14
Rabatten på framsidan går mest i vitt. Här liljetulpan i kombination med kungsängslilja, som ju är både mörkröd och vit. En fin kombination!
Foto: Carina Gran
4 AV 14
Den gamla cirkusvagnen stod i skogen intill, och är perfekt som fikakiosk när Viktoria har öppen trädgård!
Foto: Carina Gran
5 AV 14
Buxbomen har klarat sig fint i Viktorias trädgård, och svampsjukdomen som härjat de senaste åren verkar vara på tillbakagång.
Foto: Carina Gran
6 AV 14
För Viktoria är det viktigt med olika rum i trädgården, så att man inte ser allting på en gång. Gångar som rundar häckar är bra - en trädgård ska upptäckas!
Foto: Carina Gran
7 AV 14
Vatten i trädgården är ett måste för Viktoria. Här används en del av trädgårdens stora stenhög som bäck ner i dammen.
Foto: Carina Gran
8 AV 14
Växthuset fick Viktoria i födelsedagspresent av sin man, och är byggt med hjälp av en vän som är snickare.
Foto: Carina Gran
9 AV 14
Masseffekten av tulpaner ska inte underskattas! Viktoria fyllde korgarna med lökar på hösten och ställde dem i carporten i väntan på våren.
Foto: Carina Gran
10 AV 14
Toarullar är utmärkta att så i!
Foto: Carina Gran
11 AV 14
Inne i växthuset spirar vårens första små plantor.
Foto: Carina Gran
12 AV 14
Den som inte har en damm kan enkelt skaffa sig lite vattenblänk i en gammal tunna. Bergenian lyser upp i stenröset bakom.
Foto: Carina Gran
13 AV 14
Baksidan av huset är lite mer organisk till sin form. Klot av buxbom eller idegran är alltid vackert mot allt det andra som växer.
Foto: Carina Gran
14 AV 14
Blomsterkornellen ”Eddies white wonder” får ljuvliga blommor på bar kvist under våren.
Foto: Carina Gran

Viktorias magiska trädgård – med flera rum

När Viktoria Johansson och hennes man skulle bygga hus i Tvååker, utanför Varberg, sparades de gamla stenarna från farfars åkermark där trädgården sedan växte fram. Redan tidigt på våren blommar underbara lökväxter i ljusa färger.

Pernilla Fredholm

Från havet blåser det, vårljuset är blekt och disigt vilket gör vårblommorna alldeles extra bedårande. Och man tänker: Är inte trädgårdar som allra vackrast just på våren, i det här ljuset? När marken doftar, jorden i odlingsland och rabatter ligger synlig och grönskan är på väg upp?

 

LÄS OCKSÅ: Så fick danska villan från 20-talet helt ny stil

Vita liljetulpaner och gulvita narcisser

På framsidan i familjen Johanssons trädgård möts man först av blomsterkornellen Eddies white wonder, som blommar på bar kvist med ljuvliga bleka blommor. Bakom lyser rabattens delvis nakna jord av vita liljetulpaner, gulvita narcisser samt kungsängsliljor i både vitt och vinrött. Maffiga rosa tulpaner i stora zinkhinkar står mot en sliten trävägg - enkelt och så vackert.

Viktoria Johansson skrattar.

- Lätt som en plätt - bara att peta ner tulpanlökarna i en hink med jord, lämna dem i carporten över vintern och vänta på våren.

 

Foto: Carina Gran

Rundar man hushörnet spirar det av strutbräken och hostor i den mörka jorden, varvat med färgklickar i form av allium, bergeniablommor och förgätmigej.

Trädens stammar i skogen intill känns som en skyddande fond mot de öppna fälten och havet på andra sidan vägen. Här har Viktoria och hennes familj skapat sitt paradis. Viktoria är uppvuxen i grannhuset där hennes föräldrar fortfarande bor, och när hon och hennes man letade efter en tomt att bygga hus på, kändes farfars gamla bit mark som ett lockande alternativ. Där fanns skog - och mycket sten. Alla dessa fina bumlingar som mödosamt plockats upp ur åker­marken genom tiderna blev en vacker inramning ut mot vägen.

- Vi lät dem ligga kvar, det är ju så fint!

Redan innan huset började byggas röjde Viktoria en del på tomten och började drömma om en trädgård. Hennes mamma och mormor hade alltid varit trädgårdsintresserade, och någonstans hade kärleken till blommor och grönt fastnat även hos Viktoria.

- Jag började faktiskt sätta lite daggkåpor och sånt just i stenröset, för jag tyckte det var så kul att plantera något. Men någon riktig tanke hur trädgården skulle bli hade jag inte, mer än att jag ville ha lite nivåskillnader. Så när tomten schaktades såg vi till att inte hela tomten fylldes ut och jämnades till, så att hörnen blev lite lägre. Det var tur, för det är inte så där jättespännande med en helt plan tomt, berättar hon.

 

Foto: Carina Gran

Damm och spabadkar

Man förstår tanken. Nu finns en fin damm nere i ett av de där hörnen, och i det andra hörnet ligger en gäststuga inbäddad i grönska tillsammans med ett spabadkar. Överhuvudtaget är just den här delen av trädgården, som vetter mot havet, lite mer vild med organiska former och gångar som man inte ser vart de leder förrän man går närmare.

- Det är faktiskt en väldigt bra idé när man anlägger en trädgård - att skapa rum som man får upptäcka efter hand. Det blir tråkigt med en trädgård där du har överblick över allting från ett och samma ställe. Det ska finnas platser att upptäcka, och det är inte alls svårt att ordna. Plantera en liten bit häck i gräsmattan och ställ en bänk bakom, till exempel!

Trädgården har växt fram efter hand, och Viktoria har gjort sina misstag precis som alla andra. Fått flytta om, riva upp, plantera nytt. Men när de för några år sedan ville göra om framsidan vid entrén, tänkte hon till desto mer. Vid det laget arbetade hon dessutom som trädgårdsdesigner.

- Det fanns bara gräsmatta och en gång, som vi gjorde när vi byggde huset. Nu såg jag framför mig något mer ordnat än den mer organiska trädgården på baksidan, och ville ha en ganska stram och enkel rabatt mot ­skogen. Nu blev det inte riktigt så, för jag är alldeles för förtjust i växter för att hålla det strikt!

 

Foto: Carina Gran

Planterade växter som avlöser varandra

Men trots allt blev det en lagom motvikt till baksidan, mer strukturerad och översiktlig, med olika typer av stenläggningar och grusgångar. Temafärgen fick bli vit, eftersom Viktoria ville ha något som lyste upp och syntes väl inifrån huset. Viktigt var också växter som avlöste varandra, från magnolia på våren, tulpaner, sommarblommor som vit rosenskära, höstanemon, höstflox och så förstås vintergrönt - mest i form av vackra buxbomsklot i olika storlekar.

- Den ramar in och skapar variation på ett fantastiskt sätt - för bara blommor i rabatterna blir gärna för mycket, de äter liksom upp varandra. Bara grönt lugnar ner intrycket, och om man inte vågar använda buxbom kan man skaffa idegran eller stora grupper av funkior till exempel. Blommorna kommer mer till sin rätt då.

När det gäller perenner har Viktoria en ganska enkel och okomplicerad smak, säger hon själv. Lavendel, nävor, daggkåpa, funkior, ormbunkar och stäppsalvia är favoriter. Perovskia är en annan, som påminner om lavendel med sin aromatiska doft och luftiga spiror.

- Jag tycker om upprepningar i rabatterna, det ger en härlig effekt och är samtidigt harmoniskt för ögat. Jag tycker man ska satsa på mycket av varje sort, för att det inte ska bli för plottrigt, säger Viktoria.

 

Foto: Carina Gran

Trädgårdsdesigner som driver B&B

För Viktoria är själva arbetet med trädgården av­koppling. Och det är nog ingen överdrift att säga att en stor del av Viktorias liv kretsar kring trädgård. Förutom sitt jobb som trädgårdsdesigner, driver hon också Lilla grönas trädgårds B&B hemma på somrarna. Tillsammans med sin vän Marie Emilsson driver hon dessutom konceptet Trip2garden, där de under vissa datum delar med sig av sina trädgårdar, sin trädgårdsglädje och sina kunskaper om blommor och växter.

- Det blir så många roliga möten där man inspirerar och peppar varandra, och det ger en extra dimension åt ens trädgårdsintresse!

 

LÄS OCKSÅ: Dags att odla! Bästa tipsen för att lyckas odla tomat, chili och paprika 

 

Viktoria tipsar!

1. Skapa rum i trädgården – då blir den mer spännande och känns större!

2. Bra häckar som skapar rumskänsla som används i min trädgård är idegran, liguster, buxbom, avenbok och måbär. 

3. Även plank och staket är bra rumsskapare.

4. Det går utmärkt att odla perenner i krukor/stora kärl! Kärleksört, funkia och nävor till exempel. Pröva dig fram! Se bara till att jorden inte frystorkar på våren, när vårsolen är stark men jorden fortfarande frusen.

 

Viktoria Johansson

Ålder: 45 år. 

Yrke: Trädgårdsdesigner med egna företaget Lilla Gröna, men jobbar även på plantskola i Tvååker. 

Familj: Maken Mattias 46 år och barnen Anna 20 år, StinaLisa 14 år och Andrée 22 år som flyttat hemifrån. 

Bor: På Moarna i Tvååker nära Varberg i ett hus som de själva byggde 1995. Trädgården är på 12 000 kvadratmeter. 

Instagram: @lillagrona_viktoria.

 

Foto: Carina Gran

 

LÄS OCKSÅ:

15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal

Här är Sveriges mest klickade bostäder just nu

Bygg din egen Ikea-trädgård – inomhus