EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

"Växthuset blev trädgårdens hjärta"

Den lilla köksträdgården har placerats vid gaveln, med bland annat tomater, sallat, jordgubbar och kryddtagetes.

Foto: Eva S Andersson

1 av 10

Inne i växthuset har Isa inrett med en charmig blandning av gammalt och nytt. Hon låter sig gärna inspireras av andra, men gör alltid om det till något eget.

Foto: Eva S Andersson

2 av 10

Isa ville ha ett luftigt växthus med högt i tak. Materialet till växthuset hittade Isa och Janne bland annat på loppisar och antikaffärer, som fönster, dörrar och ett par träbågar.

Foto: Eva S Andersson

3 av 10

Blomsterarrangemang med lobelia och stjärnöga, i ett gammalt trätråg från loppis.

Foto: Eva S Andersson

4 av 10

En av säsongens frösådder: lavendel, Lavandula angusti­folia, 'Hidcote Blue Strain'.

Foto: Eva S Andersson

5 av 10

Stilleben med bland annat pelargon, krukros och madonnaliljor. Madonnan bidrar till trygghetskänslan och den andliga atmosfären, tycker Isa.

Foto: Eva S Andersson

6 av 10

Muren, av restprodukter från ett annat bygge, erbjuder både skydd från insyn och en omgärdad sittplats. Nu med pelargoner och lobelia, men framöver ska den kläs med rosor.

Foto: Eva S Andersson

7 av 10

Lavendel, Lavandula angustifolia, pelargon.

Foto: Eva S Andersson

8 av 10

Blomsterarrangemang i Isas färgställning, petunia, luktärt och lobelia. Med gulorange gerbera som ett nytt inslag.

Foto: Eva S Andersson

9 av 10

Pelargon, Pelargonium, från vänster rosenknopps­pelargon 'Appelblossom', lila småblomimg doftpelargon och närmast en zonalpelargon.

Foto: Eva S Andersson

10 av 10

Isa och Janne hittade inget växthus som föll dem i smaken. Med hjälp av gamla fönster, dörrar och prylar med patina byggde de sitt eget drömrum från grunden.

Andra har också läst

Isa hade länge längtat efter ett växthus. Hon ville ha en plats som skulle få henne att må bra. Där hon kunde sitta och ta det lugnt på egen hand eller umgås med vänner. Och där hon kunde inreda och arbeta med fröodlingar och växter.

– Nu står det där som trädgårdens hjärta, det som allt utgår från, säger hon och tillägger att det har blivit ännu bättre än hon föreställde sig.

Eftersom Isa har fibromyalgi behöver hon mer ro och stillhet än de flesta.

– Jag mår bra av tystnaden här inne, särskilt på morgnarna, och att vara ensam med mina tankar och stänga världen ute. Här kan jag helt enkelt tanka kraft.

Byggde "ruin"

Familjen Zakariasen bor i ett villaområde i utkanten av Örebro, med många grannar nära inpå. För att minska insynen i växthuset och garantera den avslappnade atmosfären har de byggt en strategiskt placerad mur, en "ruin", på gräsmattan.

– Nu kan jag sätta mig här i däcksstolen och sova en stund när jag kommer hem från jobbet, säger Isa.

– Det är faktiskt lugnare än inne i bostadshuset, där alla möjliga elmaskiner alltid surrar. Här hör jag bara fontänens porlande.

Används 10 månader om året

Ett växthus ger en speciell närhet till trädgården. Man är liksom ute samtidigt som man är inomhus. Och tack vare kaminer och infravärme kan Isa leva växthusliv i omkring tio månader om året. Det är vanligtvis bara under januari och februari som kylan håller henne borta.

– Det har hänt att jag skottat mig fram genom snön för att komma in här, säger hon och skrattar.

Byggde själva från grunden

När Isa och Janne skred till verket för att förverkliga hennes dröm provsatt hon sig genom ett antal köpfärdiga växthus under en semestertur. Men inget hade den rätta atmosfären. På hemvägen bestämde de sig – de skulle bygga själva från grunden.

Under några års tid blev det återkommande besök på loppisar, nätsajter och hos antikhandlare. Siktet var främst inställt på fönster, men även dörrar och ett par träbågar kom till användning.

När Isa och Janne trodde att de fått ihop tillräckligt med material gick de igenom sina fynd, började planera och satte till sist i gång att rita.

– Vi bestämde att vi skulle bygga stort. Jag ville också ha högt i tak och rymd.

Inreder med begagnat

Om man väljer att satsa på begagnat gäller det att vara flexibel. Exempelvis fick väggarna som skulle ha varit av tegel i stället byggas av lecablock och putsas. Det blev helt enkelt för jobbigt att skaffa tillräckligt med tegelsten. Teglet som Isa och Janne kom över lades i stället in som golv.

Isa inreder med begagnade material och gamla möbler och gillar att sakerna bär på en historia.

För att inte blandningen av gamla och nya prylar ska ge ett rörigt intryck har Isa låtit växthuset vara genom­gående i vitt. Några material återkommer, som trä, sten och zink. Och blommorna har, åtminstone fram till nu, gått i rosa, vitt, blått och lila.

Den färgställningen fanns med redan när Isa anlade trädgårdens första rabatt.

– Kalla färger lugnar, säger hon.

Men den här säsongen har även det gula fått ta plats. Hinkar, vaser och baljor med stora fång av kryddtagetes står i växthuset och vid ena gaveln i köksträdgården.

I planerna för den närmaste framtiden ingår en hel rabatt med vallmo, tagetes och andra eldiga blomster.

Viktigt med odling

Trädgårdsodlingen är en viktig del av Isas liv.

– Det gör att jag kommer nära något som är större än mig själv. Att jag får delta i en process genom att till exempel så ett frö som gror och blir en växt som kanske blommar hela sommaren.

Det här är Isas tredje trädgård och var och en har präglats av den livsfas hon just då varit inne i. Nu skapar hon utifrån perspektivet att trädgården ska åldras med Janne och henne. Den ska vara länge och det är viktigt att hon blir riktigt nöjd med varje del.

– Men man vet aldrig, kanske vill jag göra om träd­gården helt om 15 år.

Av Margareta Omsäter

levabo@expressen.se