Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus och orangerier
Drömmer du om en egen oas i trädgården, där du kan odla dina egna grönsaker och blommor? Eller är det kanske en stilla plats att läsa, umgås eller njuta av en härlig måltid som du längtar efter?
Här har vi valt ut 10 växthus och orangerier att förälska sig i – i olika stilar och prisklasser.
Dessutom ger trädgårdsmästaren sina bästa tips för en perfekt oas.
Trädgårdsmästaren Bo Rappne driver stora växthus vid Ulriksdals Slott och njuter även av en egen inglasad oas hemma på tomten. Här är hans bästa tips inför köpet:
Hur och till vad ska växthuset användas?
– Börja med att fundera på hur du vill använda växthuset. Jag tycker att ett växthus ska ha en bredd på minst 3,5 meter för att växter och människor ska få plats. Ett hus i glas har ju hård akustik, därför är det viktigt att ha mycket växter som skapar både en omfamnande miljö och mjukare ljud.
– Vad har du för budget? Gör en budget som passar din ekonomi. Växthus finns för alla plånböcker.
Var ska man placera växthuset?
– Här kan man välja mellan fristående växthus och växthus som byggs mot en husvägg. De flesta vill ha sitt växthus nära bostaden för att det är bekvämt och så ser man ju det bättre. Att få in ljuset är viktigt. Morgonsol, lätt skugga mitt på dagen och kvällssol är idealet. Ett träd som skuggar mot den mest intensiva värmen är praktiskt, annars kan man installera skuggvävar på takets insida som skydd.
Hur vill du att växthuset ska se ut?
– I dag finns allt från växthus som är rektangulära, runda, ovala, fristående och väggmonterade. Stommen kan vara aluminium eller trä och växthuset kan stå på allt från sten och trädäck till på mur. Just växthus med en mur av tegel eller natursten har blivit lite av en trend.
Önskemål på detaljer?
– Jag förespråkar gärna stengolv som tål vatten, då gör det inget att man dräller lite. Och så bör man aldrig snåla med antalet takluckor. I växthuset ska man kunna reglera värmen genom ventilationen. Dra även ut trefas-el, för du kommer troligtvis vilja ha belysning, värme och kunna ladda mobilen. Dra även ut en datakabel när du ändå är i gång för framtidens klimatstyrning.
Glöm inte inredningen i växthuset
– Även här gäller det att fundera på vilka behov du har. Det mest praktiska är att odla i stora krukor, men man kan även satsa på en upphöjd jordbädd på klassiskt vis. Det är trevligt att inreda med en arbetsplats och samtidigt skapa plats för umgänge med sköna sittmöbler.
– Kom ihåg att kontakta din kommun innan bygget för att stämma av vilka bygglovsregler som gäller.
LÄS MER: Inred växthuset – så höjer du mysfaktorn med charmiga detaljer
GUIDE: 10 fina växthus och orangerier:
Rosemoor från Vansta Trädgård – Litet växthus i trä
Charmigt litet växthus i cederträ som passar fint i den lilla trädgården, varför inte i köksträdgården. Cederträpanelen ger bra isolering mot såväl kyla som värme. Växthuset går att förlänga efter behov, och den undre panelen går att byta ut mot en mur. Enkeldörr som standard.
Mått: 2,36×1,94 meter.
Yta: 4,58 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Grundmur i tegel.
Pris: 103 853 kronor.
Botanic Lodge från Vansta Trädgård – Engelskt växthus med tegelsockel
Sinnebilden av ett engelskt växthus med tegelsockel och nockdekor. Rymligt men kompakt växthus i aluminium som lämpar sig lika bra för att dra upp fröplantor som att nyttja som uterum. Levereras med enkeldörr som standard, som kan uppgraderas till dubbeldörr. Växthuset kan anpassas efter särskilda önskemål, och kan även förses med kallbänkar på båda sidor om entrén. Sju olika nockdekorer att välja mellan.
Mått: 4,93×3,06 meter plus farstukvist.
Byggyta: 16,1 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Dubbeldörr.
Pris: 343 490 kronor.
Amanda från Qvesarum Byggnadsvård – Klassiskt orangeri
Rymligt orangeri med generös takhöjd och spröjsade fönster, med plats för både odling och samvaro. Klassiskt sadeltak, vikdörrsparti som kan öppnas upp på ena långsidan för fri in- och utpassage. Valfri bröstning, exempelvis i tegel eller murblock. Materialkostnad till bröstning tillkommer. Levereras som byggsats för montering på gjuten platta. Orangeriet finns i vitmålad svensk, senvuxen furu eller oljad FSC-märkt teak.
Mått: 4×5,8 meter.
Yta: 25 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Isolerglas, takstolshöjning.
Pris: Från 249 000 kronor.
Orion från Vitavia – Växthus med rundat glas
Stilrent växthus i aluminium med rundade takfotsvinklar som ger extra odlingshöjd. Takfönster, glasrutor i 3 mm glas och svängda rutor av UV-beständig akrylplast. Skjutdörr gör det lätt att komma in med exempelvis skottkärra. Finns i fem olika storlekar. Aluminiumprofilerna går att få obehandlade eller i grön lack.
Mått: 1,93 ×2,57 meter.
Yta: 5 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Stålsockel, ventilationsfönster, jalusifönster, automatisk fönsteröppnare.
Pris: 14 500 kronor.
Qube + från Skånska Byggvaror – Växthus som tål snö och blåst bra
Kvadratiskt växthus med sluttande takkonstruktion som ger effektiv avrinning av regn och snö. Robusta, nyutvecklade boxprofiler som ger att hållbart växthus som klarar även tuffare väderlekar. Dörrar med glidskena. Glaset är av 3 mm härdat säkerhetsglas. Levereras med sockel. Finns i tre olika storlekar. Tio års tillverkningsgaranti.
Mått: 2,61×2,61 meter.
Yta: 6,6 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Lamellfönster
Pris: Från 19 995 kronor.
Idyll Mur från Skånska Byggvaror – Växthus stort som ett uterum
Om du vill använda växthuset till både odling och middagsbjudningar finns det gott om plats i det här. Växthuset har aluminiumprofiler, säkerhetsglas om 3 mm och en pardörr med stalldörrsfunktion som gör att den övre delen går att öppna separat. Finns i två storlekar. Färdig stålsockel finns att köpa till, vilken kan kläs med trä, väggtegel eller puts för ett mer organiskt utseende. 12 års tillverkningsgaranti.
Mått: 2,96 × 4,39 meter.
Yta: 13 kvm.
Exempel på tillval: Sockel.
Pris: Från 59 990 kronor.
Botanic Manor från Vansta Trädgård – Orangeri för stor trädgård
Exklusivt orangeri med bröstning i tegel med gott om plats för både odling och sociala ytor. Ett extra stort växthus som lämpar sig för en större trädgård eller park, med utrymme för kommersiella ambitioner så som gårdsbutik eller trädgårdscafé. Ventilation i hela nocken garanterar bra klimat för både växter och människor. Konstruktion i aluminium utan synliga skruvar och beslag.
Mått: 3,6×8,1 meter.
Byggyta: 32,6 kvadratmeter.
Pris: 552 315 kronor.
Linnéa från Qvesarum Byggnadsvård – Orangeri med säteritak
Orangeri med panelbröstning, spröjsade rutor och snidade detaljer som pockar på klassiska svenska trädgårdsmiljöer. Taknock i form av säteritak med generöst ljusinsläpp, öppningsbara takfönster. Finns i vitmålad furu eller i oljad, FSC-märkt teak, och i två storlekar om 15 respektive 24 kvadratmeter. Levereras som byggsats för montering på gjuten platta.
Mått: 3×5 meter.
Yta: 15 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Isolerglas, takstolshöjning.
Pris: 119 000 kronor.
Maxi 3 Victorian från Willab Garden – Växthus i gammaldags stil
Gammaldags stil på växthus i behändig storlek, med smala glas av 4 mm tjockt säkerhetsglas. Gör sig extra bra i trädgården till ett äldre hus. Skjutdörr på växthusets gavel, takfönster för ventilation. Standardhögt växthus med sidohöjd på 181 centimeter med sockel, eller sidohöjd på 170 centimeter utan sockel. Finns i sex olika storlekar, lackerad eller olackerad.
Mått: 3,09×3,09 meter.
Yta: 5,6 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Färgade monteringslister, aluminiumsockel med nedgjutningsjärn, takfönster och nockdekoration.
Pris: Från 17 995 kronor.
Piccolo 3 från Wexthuset – Växthus till liten trädgård
Liten trädgård är inget hinder för ett växthus. Det här stora lilla växthuset ger mycket odling på liten yta, och passar perfekt i den lilla trädgården eller på kolonilotten. Hög takhöjd ger stor luftvolym och bidrar till ett bra odlingsklimat, och utrymme att odla på höjden. Finns i tre olika storlekar. Stomme i stabil, lackad aluminium som finns i fem standardfärger eller någon av 24 alternativa färger mot pristillägg.
Mått: 1,59×2,24 meter.
Yta: 3,56 kvadratmeter.
Exempel på tillval: Extra takfönster, alternativ färg på stommen, nockdekor, automatisk fönsteröppnare.
Pris: 19 980 kronor.
Tänk på det här när du ska bygga växthus eller orangeri!
Bygglov eller inte?
Ett växthus går att bygga inom ramen för de regler som gäller för attefallshus och friggebodar, vilket kortfattat innebär att du får lov att bygga en dylik byggnad på din tomt utan bygglov så länge byggnadsytan inte överstiger 25 kvadratmeter. Har du redan byggt inom de bestämmelserna, så behöver du ansöka om bygglov för ett växthus som ska stå i områden som omfattas av detaljplanen. Storleken på ditt växthus påverkas därmed av hur stort du faktiskt får lov att bygga.
Material på växthus
Växthus finns i olika material, där de vanligaste materialen till stommen är aluminium och trä. En stomme i aluminium är billigare i inköp och oftast i stort sett underhållsfritt, medan en stomme i trä är dyrare och kräver löpande underhåll. Många föredrar dock växthus av trä rent estetiskt. Även fönstren i växthuset kan vara av olika material, plast och glas. Kanalplast som används i växthus är okrossbar och isolerar bättre är glas, och du behöver inte tänka på att skärma av växterna från solen i ett växthus med plastfönster.
Glas brukar dock ge bättre odlingsresultat, inte minst eftersom det släpper igenom mer ljus än plasten. Om man går på utseende är glas oftast att föredra, eftersom plasten inte är genomskinlig. Ska du dessutom använda ditt växthus eller orangeri för socialt umgänge blir glas lätt det självklara valet.
Placera växthuset
Ta växthuset placering i förhållande till boningshuset i beaktning – vill du kunna se det inifrån huset och vill du kanske ha snabb tillgång till dina odlingar från köket?
Vill du ha sittplaster i växthuset är det bra att fundera lite extra på utsikten inifrån.
Hur mycket sol vill du ha? Söderläge kan bli för varmt för både växter och människor under heta sommardagar, för exempelvis väggfästa växthus rekommenderas ofta västerläge. Försök att placera växthuset så att det får naturlig skugga, exempelvis från ett intilliggande träd.
Golv och sockel
Olika växthus kräver olika mycket. Vissa har en färdig sockel och lan placeras på valfri plast på gräsmattan, andra kräver att man murar en sockel. Ett tips är att inte gjuta en hel platta under växthuset, utan bara fundament för väggarna. Om du vill ha plattor som golv kan du lägga dem rakt på jorden, så kan du lätt plantera direkt i marken om du vill ändra på planlösningen inne i växthuset.
El och vatten
Om du har möjlighet, se till att dra in både el och vatten i växthuset redan från start eftersom det är något som kommer att behövas.
Källa: Byggahus