Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus

Växthus är en plats för odling, umgänge och egentid. Vi har samlat 11 växthus och orangerier för olika platser, stilar och plånböcker.

Dessutom ger trädgårdsmästaren Bo Rappne sina bästa tips för en perfekt oas.

Trädgårdsmästaren Bo Rapne driver Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm.

1 av 12

1. Bo Rappnes tips när du ska köpa växthus: "Att få in ljuset är viktigt"

Att förverkliga drömmen om ett växthus kan bli fantastiskt. Trädgårdsmästaren Bo Rappne driver stora växthus vid Ulriksdals Slott och njuter även av en egen inglasad oas hemma på tomten. Här är hans sju bästa tips inför köpet.

Klicka här för att gå vidare och se alla växthus!

Hur och till vad ska växthuset användas?…

– Börja med att fundera på hur du vill använda växthuset. Jag tycker att ett växthus ska ha en bredd på minst 3,5 meter för att växter och människor ska få plats. Ett hus i glas har ju hård akustik, därför är det viktigt att ha mycket växter som skapar både en omfamnande miljö och mjukare ljud.

Vad har du för budget?

– Gör en budget som passar din ekonomi. Växthus finns för alla plånböcker.

Har du kollat upp bygglovsregler för växthuset?…

– Kom ihåg att kontakta din kommun innan bygget för att stämma av vilka bygglovsregler som gäller.

Var ska man placera växthuset? … 

Här kan man välja mellan fristående växthus och växthus som byggs mot en husvägg. De flesta vill ha sitt växthus nära bostaden för att det är bekvämt och så ser man ju det bättre. Att få in ljuset är viktigt. Morgonsol, lätt skugga mitt på dagen och kvällssol är idealet. Ett träd som skuggar mot den mest intensiva värmen är praktiskt, annars kan man installera skuggvävar på takets insida som skydd.

Hur vill du att växthuset ska se ut?…

– I dag finns allt från växthus som är rektangulära, runda, ovala, fristående och väggmonterade. Stommen kan vara aluminium eller trä och växthuset kan stå på allt från sten och trädäck till på mur. Just växthus med en mur av tegel eller natursten har blivit lite av en trend.

Önskemål på detaljer?…

– Jag förespråkar gärna stengolv som tål vatten, då gör det inget att man dräller lite. Och så bör man aldrig snåla med antalet takluckor. I växthuset ska man kunna reglera värmen genom ventilationen. Dra även ut trefas-el, för du kommer troligtvis vilja ha belysning, värme och kunna ladda mobilen. Dra även ut en datakabel när du ändå är i gång för framtidens klimatstyrning.

Glöm inte inredningen i växthuset…

– Även här gäller det att fundera på vilka behov du har. Det mest praktiska är att odla i stora krukor, men man kan även satsa på en upphöjd jordbädd på klassiskt vis. Det är trevligt att inreda med en arbetsplats och samtidigt skapa plats för umgänge med sköna sittmöbler.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – tips på små växthus för fönsterbrädan och balkongen

LÄS MER: Stort test av robotgräsklippare – se vilken som är bäst

1 av 12
Odla - false