Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Drömmer du om att odla men inte har en stor trädgård? Skaffa ett miniväxthus!Drömmer du om att odla men inte har en stor trädgård? Skaffa ett miniväxthus!Drömmer du om att odla men inte har en stor trädgård? Skaffa ett miniväxthus!
Tomater passar utmärkt att odla i små växthus.Tomater passar utmärkt att odla i små växthus.Tomater passar utmärkt att odla i små växthus.
”Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.”Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.”Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.
1 AV 3
Drömmer du om att odla men inte har en stor trädgård? Skaffa ett miniväxthus!
Foto: Istock
2 AV 3
Tomater passar utmärkt att odla i små växthus.
Foto: Istock
3 AV 3
”Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.
Foto: Anne-Lie Ryde

Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Sugen på ett litet växthus? I dag finns en mängd snygga varianter – allt från miniväxthus som blir en fin inredningsdetalj på fönsterbrädan till lite större väggväxthus för balkong eller uteplats, drivbänk till pallkragen i trädgården

Men hur och vad odlar man egentligen i ett miniväxthus? Trädgårdsmästaren Linda Schilén ger sina bästa tips för små växthus.

De flesta som gillar att odla har nog någon gång önskat sig ett växthus – där man kan påta i jorden, ta en kopp kaffe och njuta av värmen. 

Trädgårdsmästaren Linda Schilén, som skrivit flera böcker och ofta syns i TV4:s ”Nyhetsmorgon” brukar under sina föreläsningar prata om att ”skala ner drömmen till verklighet” – och tycker att just växthusdrömmen är ett bra exempel på det.

– Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt, säger hon.

Miniväxthus är snygga drivhus

Ett miniväxthus, som man placeras på fönsterbrädan eller bordet, kallas också för drivhus. Ett drivhus används till förkultivering av blommor och växter – de erbjuder alltså en varm och fuktig miljö för frön eller små skott som ska utvecklas till lite tåligare plantor innan de planteras i en kruka eller i rabatt. 

Länge har drivhus varit samma sak som fula plasttråg med lock, men i takt med att växter och odling blivit trendigare har de snygga miniväxthusen av glas blivit allt mer populära. Funktionen är densamma.

Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att satsa på kryddväxter i miniväxthuset.Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att satsa på kryddväxter i miniväxthuset.Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att satsa på kryddväxter i miniväxthuset.
Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att satsa på kryddväxter i miniväxthuset. Foto: ANNE-LIE RYDE

Odla kryddor eller sticklingar i miniväxthus

Men om man inte är sugen på att lägga massa tid på att driva upp grödor, utan bara vill ha något lättskött och dekorativt i sitt lilla växthus – vad ska man satsa på då?

– Kryddväxter, som en basilikaplanta är klockrent. Den är känslig för vindar och vill ha mycket värme. Och tomater som man skördar hela tiden funkar utmärkt, tipsar Linda och fortsätter:

– Nu för tiden är det ju poppis att sticklingsföröka krukväxter, och ett miniväxthus är perfekt för sticklingarnas första tid i livet. De är ju dessutom söta och vackra att se på redan från början.

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma 

Snyggt och gott! Bara att ställa fram på bordet för att njuta av nyskördade kryddor.Snyggt och gott! Bara att ställa fram på bordet för att njuta av nyskördade kryddor.Snyggt och gott! Bara att ställa fram på bordet för att njuta av nyskördade kryddor.
Snyggt och gott! Bara att ställa fram på bordet för att njuta av nyskördade kryddor. Foto: Istock

Växthus på balkongen skyddar mot regn

Under årets varmare månader kan man med fördel flytta ut sitt växthus på balkongen eller terrassen. Där kan det också fungera bra som regnskydd för vattenkänsliga växter, så som pelargoner.

Var dock noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset.

– Det är jätteviktigt, det kan ju bli en ugn där inne. Jag skulle rekommendera att alltid ha en vädringslucka öppen. Står luften stilla, oavsett storlek på växthus, samlas det mycket fukt och svampsporer får fäste.

Viktigt med belysning till miniväxthuset

Dessutom behöver växterna mycket ljus. Under årets ljusare perioder kan det räcka att ställa växthuset i fönstret, men om man odlar på vintern behöver man växtbelysning.

– Eller så använder man sitt snygga växthus som ljuslykta under de mörka månaderna, tipsar Linda.

Var noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset.Var noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset.Var noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset.
Var noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset. Foto: Adobe Stock

Väggväxthus eller drivbänk till pallkragen 

Ett lite större växthus att ha utomhus kan se ut på en mängd olika sätt. Det finns exempelvis flyttbara ställningar med plastöverdrag eller snygga väggväxthus i glas. Man kan bygga ett eget av fönster eller köpa en drivbänk att placera ovanpå pallkragen.

– Med ett växthus utomhus kan man förlänga odlingssäsongen och börja redan efter att frostnätterna försvunnit, säger Linda Schilén. 

LÄS MER: Börja odla tidigt på våren – så gör du en varmbänk 

Vilka växter ska man odla i miniväxthus? 

Vill du driva upp växter från fröer eller mindre adopterade plantor kan det vara smart att satsa på ett plastöverdrag eller ett lock som du enkelt kan plocka bort när vädret är tillräckligt milt.

Men har du ett snyggt växthus som du vill använda och visa upp föreslår Linda Schilén att du drar nytta av växthuset hela sommaren och väljer extra värmekrävande växter.

– Varför inte odla melon eller gurka? Eller olika typer av sallader! Fördelen med ett växthus är ju att grönsakerna blir lite aptitligare när man slipper få fågelskit och annan smuts på dem.

Tänk dock på att välja växter anpassade till storleken på ditt växthus. En tomatplanta som klättrar uppåt kommer inte att göra sig bra i ett platt växthus över en pallkrage.

LÄS MER: Allt du behöver veta om att odla i pallkrage 

Bygga ett eget miniväxthus

För den pysslige finns det självklart en rad möjligheter att bygga sitt eget miniväxthus. De enklaste, men sällan snyggaste, modellerna gör du av gamla plastförpackningar, exempelvis gamla plastlådor till vindruvor eller cocktailtomater.

En annan idé är att ta en fin trälåda och såga hål på sidorna för att släppa in mer ljus. Täck sedan sidorna och ovansidan med vanlig plastfolie.

En kul idé är att använda gamla tavelramar med glas som du fogar samman till en låda. På ramen som blir lock sätter du gångjärn så att den går att öppna och stänga. 

På samma sätt är gamla fönster populära att bygga växthus av och går att göra både stora och små varianter av. 

LÄS MER: Bygg ett charmigt miniväxthus av gamla fönster 

Miniväxthus att odla i på fönsterbrädan:

Socker från Ikea – miniväxthus i glas

Foto: Ikea

Denna variant från Ikea heter ”Socker” och passar bra för exempelvis att odla kryddor i. 

Exklusivt miniväxthus från Design house Stockholm

Foto: Confident living

Ett exklusivt, designat växthus som också blir en snygg möbel i hemmet, Greenhouse Ask, från Design house Stockholm.

Litet växthus från Granngården

Miniväxthuset Zeline är ett dekorativt litet växthus i glas och zink.

Små växthus att odla i utomhus – för balkong eller trädgård:

Gaia Jumbo från Vitavia på Bauhaus – litet växthus för rabatten

Foto: Bauhaus

Växthus utan botten som du lätt lyfter bort när temperaturen tillåter. Tillverkade av Vitavia och finns att köpa på Bauhaus.

Litet drivhus från Granngården – placeras på pallkragen

Foto: Granngården

Praktiskt naturfärgat drivhus som placeras ovanpå pallkrage. Ställ det gärna på uppochnedvänd pallkrage så står växthuset stadigt. Finns hos Granngården.

Miniväxthus Floria hos Gardenstore

Foto: Gardenstore

Litet miniväxthus med aluminiumram och polykarbonat-tak. Passar bra för sådd av exempelvis kryddväxter.

Konsta drivbänk hos Hornbach – passar i pallkrage

Foto: Hornbach

Drivbänk med plexiglas och i trä att sätta på pallkragen. Kommer från Konsta och finns att köpa hos Hornbach.

Miniväxthus från Halls - monteras mot vägg

Foto: Byggmax

Litet väggmonterat växthus i två sektioner som passar perfekt på exempelvis altanen eller balkongen. Finns hos Byggmax.

LÄS MER: Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas 

Se även: