1 av 4: Drömmer du om att odla men inte har en stor trädgård? Skaffa ett miniväxthus! Små, söta och snygga växthus har även blivit populära inredningsdetaljer. Foto: Shutterstock
2 av 4: ”Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén och tipsar om vilka växter som passar i det lilla växthuset. Foto: CECILIA NORDSTRAND
3 av 4: Tomater passar utmärkt att odla i små växthus. Foto: Nina Bergström
4 av 4

Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Sugen på ett litet växthus? I dag finns en mängd snygga varianter – allt från miniväxthusen som blir en fin inredningsdetalj på fönsterbrädan till lite större väggväxthus för balkong eller drivbänk till pallkragen i trädgården.

Men hur och vad odlar man egentligen i ett miniväxthus? Trädgårdsmästaren Linda Schilén ger sina bästa tips för små växthus.

De flesta som gillar att odla har nog någon gång önskat sig ett växthus – där man kan påta i jorden, ta en kopp kaffe och njuta av värmen. 

Trädgårdsmästaren Linda Schilén, som skrivit flera böcker och ofta syns i TV4:s ”Nyhetsmorgon” brukar under sina föreläsningar prata om att ”skala ner drömmen till verklighet” – och tycker att just växthusdrömmen är ett bra exempel på det.

– Många drömmer om ett stort växthus, men har kanske inte plats, ekonomi eller möjlighet till det. Då är ett litet billigt växthus mer realistiskt, säger hon.

 

ANNONS: Tjäna hundralappar på rabattkoder till GardenStore och andra trädgårdsbutiker online (Extern länk)

Miniväxthus är snygga drivhus

Ett miniväxthus, som man placeras på fönsterbrädan eller bordet, kallas också för drivhus. Ett drivhus används till förkultivering av blommor och växter – de erbjuder alltså en varm och fuktig miljö för frön eller små skott som ska utvecklas till lite tåligare plantor innan de planteras i en kruka eller i rabatt. 

Länge har drivhus varit samma sak som fula plasttråg med lock, men i takt med att växter och odling blivit trendigare har de snygga miniväxthusen av glas blivit allt mer populära. Funktionen är densamma.

Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om att satsa på kryddväxter i miniväxthuset. Foto: CECILIA NORDSTRAND

Odla kryddor eller sticklingar i miniväxthus

Men om man inte är sugen på att lägga massa tid på att driva upp grödor, utan bara vill ha något lättskött och dekorativt i sitt lilla växthus – vad ska man satsa på då?

– Kryddväxter, som en basilikaplanta är klockrent. Den är känslig för vindar och vill ha mycket värme. Och tomater som man skördar hela tiden funkar utmärkt, tipsar Linda och fortsätter:

– Nu för tiden är det ju poppis att sticklingsföröka krukväxter, och ett miniväxthus är perfekt för sticklingarnas första tid i livet. De är ju dessutom söta och vackra att se på redan från början.

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma 

Snyggt och gott! Bara att ställa fram på bordet för att njuta av nyskördade kryddor. Foto: Istock

LÄS MER: Så lyckas du med dina sticklingar 

Växthus på balkongen skyddar mot regn

Under årets varmare månader kan man med fördel flytta ut sitt växthus på balkongen eller terrassen. Där kan det också fungera bra som regnskydd för vattenkänsliga växter, så som pelargoner.

Var dock noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset.

– Det är jätteviktigt, det kan ju bli en ugn där inne. Jag skulle rekommendera att alltid ha en vädringslucka öppen. Står luften stilla, oavsett storlek på växthus, samlas det mycket fukt och svampsporer får fäste.

Viktigt med belysning till miniväxthuset

Dessutom behöver växterna mycket ljus. Under årets ljusare perioder kan det räcka att ställa växthuset i fönstret, men om man odlar på vintern behöver man växtbelysning.

– Eller så använder man sitt snygga växthus som ljuslykta under de mörka månaderna, tipsar Linda.

Var noga med att vädra så att det inte blir för varmt inne i växthuset. Foto: Adobe Stock

Väggväxthus eller drivbänk till pallkragen 

Ett lite större växthus att ha utomhus kan se ut på en mängd olika sätt. Det finns exempelvis flyttbara ställningar med plastöverdrag eller snygga väggväxthus i glas. Man kan bygga ett eget av fönster eller köpa en drivbänk att placera ovanpå pallkragen.

– Med ett växthus utomhus kan man förlänga odlingssäsongen och börja redan efter att frostnätterna försvunnit, säger Linda Schilén. 

LÄS MER: Börja odla tidigt på våren – så gör du en varmbänk 

Vilka växter ska man odla i miniväxthus? 

Vill du driva upp växter från fröer eller mindre adopterade plantor kan det vara smart att satsa på ett plastöverdrag eller ett lock som du enkelt kan plocka bort när vädret är tillräckligt milt.

Men har du ett snyggt växthus som du vill använda och visa upp föreslår Linda Schilén att du drar nytta av växthuset hela sommaren och väljer extra värmekrävande växter.

– Varför inte odla melon eller gurka? Eller olika typer av sallader! Fördelen med ett växthus är ju att grönsakerna blir lite aptitligare när man slipper få fågelskit och annan smuts på dem.

LÄS MER: Allt du behöver veta om att odla i pallkrage 

Tänk dock på att välja växter anpassade till storleken på ditt växthus. En tomatplanta som klättrar uppåt kommer inte att göra sig bra i ett platt växthus över en pallkrage.

Bygga ett eget miniväxthus

För den pysslige finns det självklart en rad möjligheter att bygga sitt eget miniväxthus. De enklaste, men sällan snyggaste, modellerna gör du av gamla plastförpackningar, exempelvis gamla plastlådor till vindruvor eller cocktailtomater.

En annan idé är att ta en fin trälåda och såga hål på sidorna för att släppa in mer ljus. Täck sedan sidorna och ovansidan med vanlig plastfolie.

En kul idé är att använda gamla tavelramar med glas som du fogar samman till en låda. På ramen som blir lock sätter du gångjärn så att den går att öppna och stänga. 

På samma sätt är gamla fönster populära att bygga växthus av och går att göra både stora och små varianter av. 

LÄS MER: Bygg ett charmigt miniväxthus av gamla fönster 

LÄS MER: Sofie byggde ett stort växthus av gamla fönster 

Miniväxthus att odla i på fönsterbrädan:

Snyggt miniväxthus i guldfärg från H&M Home

Litet, guldfärgat växthus från H&M Home, läs mer och köp här

Stilrent grått miniväxthus från Designhouse Stockholm

Grått miniväxthus i trä från Designhouse Stockholm, läs mer och köp här.

Socker från Ikea – miniväxthus i glas

Denna variant från Ikea heter ”Socker” och passar bra för exempelvis att odla kryddor i. 

Små växthus att odla i utomhus – för balkong eller trädgård:

Litet växthus i trä från Granngården – passar till pallkrage

Foto:

Litet växthus i FSC-certifierat trä. Finns även med plastöverdrag. Passar till pallkragar med måtten 80x60 centimeter. Läs mer och köp här.  

Gaia Jumbo från Vitavia – litet växthus för rabatten

Växthus utan botten som du lätt lyfter bort när temperaturen tillåter. ”Gaia Jumbo” från Vitavia .

Drivhus från Granngården – placeras på pallkragen

Parktiskt drivhus som placeras ovanpå pallkrage. Ställdet gärna på uppochnedvänd pallkrage så står växthuset stadigt. Från Granngården, läs mer och köp här.  

Konsta drivbänk – passar i pallkrage

Drivbänk från Konstra i trä att sätta på pallkragen. 

Hopfällbart växthus i trä från Esschert design

Hopfällbart och supersnyggt litet växthus från Esschert design. 

Miniväxthus i plast från Hortus 

Hortus har ett miniväxthus i två storlekar med stomme av lackerad metall och överdrag av plast. Läs mer och köp här.

Miniväxthus från Halls - passar på altanen

Litet växthus i tre sektioner som passar perfekt på altanen. Från Halls, läs mer och köp här.  

Palram Lean – bra väggväxthus för balkong

Väggväxthuset ”Lean” passar bra för odling på balkongen.

Plastväxthus från Jula – växthus på pallkrage

Förvandla pallkragen till ett växthus. Detta plastväxthus från Jula kallas Axley och monteras på en pallkrage med måtten 120x80 centimeter. 

LÄS MER: Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas 

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!