Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med ett litet hus av glas, som detta från Sweden Greenhouse, kan du njuta ute långt in på hösten – kanske till och med året om.Med ett litet hus av glas, som detta från Sweden Greenhouse, kan du njuta ute långt in på hösten – kanske till och med året om.Med ett litet hus av glas, som detta från Sweden Greenhouse, kan du njuta ute långt in på hösten – kanske till och med året om.
I det lilla men söta uterummet från Plus får du förråd och mysdel i ett.I det lilla men söta uterummet från Plus får du förråd och mysdel i ett.I det lilla men söta uterummet från Plus får du förråd och mysdel i ett.
1 AV 3
Med ett litet hus av glas, som detta från Sweden Greenhouse, kan du njuta ute långt in på hösten – kanske till och med året om.
2 AV 3
I det lilla men söta uterummet från Plus får du förråd och mysdel i ett.
3 AV 3

Förläng sommaren med ett härligt uterum på tomten

Med ett uterum på tomten kan du njuta av sommaren oavsett väder och fortsätta mysa långt in på hösten. Välj mellan fristående eller vägghängt, klassiskt eller modernt.

Här tipsar vi om 12 vackra uterum i olika stilar och prisklasser – och 5 viktiga saker att tänka på innan du sätter i gång med bygget.

Att tänka på när du bygger uterum

Svårt att välja? Här är en liten checklista över saker som är bra att tänka på innan du bestämmer vilken typ av uterum som är bästa valet för dig.

ANVÄNDNING. Vill du kunna vistas i ditt uterum året runt? Många uterum som säljs i byggsatser är inte vinterisolerade. Då tillkommer en kostnad om du vill kunna använda ditt uterum året om. 

PLACERING. Söderläge ger hög värme under sommaren. Ett uterum i norr ger ett vackert ljus men inte mycket sol. Idealet är ett sydvästläge. Det finns uterum med speciellt glas som ger svalka på sommaren och håller värmen på vintern, men då blir prislappen högre.

GRUNDEN. Vilken grund och stomme passar bäst till ditt hus och för dina behov? Ett vinterbonat uterum ska ha en g juten platta, medan ett uterum som bara används vår till höst klarar en plintgrund, isolerad med cellplast.

KLIMATZON. Ett uterum i rätt stil och som är anpassat efter väderförhållandena där du bor kan höja värdet på din bostad. Bor du där det faller mycket snö bör du vara extra noggrann vid val av såväl stomme som tak.

JÄMFÖR. Ta alltid in offerter från flera firmor.

Bygga uterum – vilka regler gäller?

För en- och tvåbostadshus krävs inget bygglov för att bygga en högst 15 kvadratmeter stor tillbyggnad som inte är högre än bostadshusets nock. Men du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du börjar bygga. 

Om tillbyggnaden byggs närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar, helst skriftligt.

Om du bor utanför detaljplanerat område kan du i vissa fall få bygga en tillbyggnad utan bygglov eller anmälan. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om just ditt uterum kräver bygglov eller inte. 

Även om bygget av uterummet inte kräver bygglov ska det uppfylla vissa krav, bland annat vad gäller hållfasthet och bärförmåga.

Källa: Boverket

GUIDE: 12 fina uterum i olika stil och prisklass

1. Uterum med sadeltak från Sweden Greenhouse

Växthuskänsla från Sweden Greenhouse.Växthuskänsla från Sweden Greenhouse.Växthuskänsla från Sweden Greenhouse.
Växthuskänsla från Sweden Greenhouse.

Uterummet med inspiration från gammal svensk tradition finns i flera olika bredder och med många olika tillval. Stommen tillverkas av långsamväxande FSC-certifierad furu. Växthuset monteras med pluggar i förborrade hål. Växthuset tål storm och viss mängd snö. Bestäm färg och dörrarnas placering själv.
Tillverkare: Sweden Greenhouse.
Storlek: Enligt önskemål.
Pris: Från 11 000 kronor/kvadratmeter för en omålad byggsats.
Läs mer: Swedengreenhouse.se

2. Öppen känsla med moderna Skyroof utetak från Gop 

Pergolaliknande Skyroof utetak från Gop.Pergolaliknande Skyroof utetak från Gop.Pergolaliknande Skyroof utetak från Gop.
Pergolaliknande Skyroof utetak från Gop.

Ett nytt modernt utetak som består av en plan och klar takskiva av akryl och ett lättmonterat profilsystem. Takskivan är slagtålig, UV-beständig och ger ett maximalt ljusinsläpp. Profilsystemet är tillverkat av vitlackerade aluminiumprofiler med detaljer av vit plast. Uteplatsen får en öppen känsla samtidigt som den skyddas mot regn och skadligt UV-ljus.
Leverantör: Gop.
Storlek: Anpassas.
Cirkapris: Pris på förfrågan.
Läs mer: Gop.se

3. Fristående uterum från Skånska byggvaror

Fristående uterum från Skånska byggvaror.Fristående uterum från Skånska byggvaror.Fristående uterum från Skånska byggvaror.
Fristående uterum från Skånska byggvaror.

Levereras som byggsats med CE-märkt limträstomme, skjutdörrspartier, fasta partier, kanalplast inklusive aluminiumprofiler samt tre stycken panelsektioner. Stommen och panelerna levereras grundbehandlade mot röta, svamp och insekter som standard. Kan fås målade som tillval.
Leverantör: Skånska byggvaror.
Storlek: 14,5 kvadratmeter.
Cirkapris: 87 000 kronor.
Läs mer: Skanskabyggvaror.se

4. Klassiskt svenskt uterum med pulpettak från Sweden Greenhouse

Klassiskt med pulpettak från Sweden Greenhouse.Klassiskt med pulpettak från Sweden Greenhouse.Klassiskt med pulpettak från Sweden Greenhouse.
Klassiskt med pulpettak från Sweden Greenhouse.

Uterum med inspiration från gammal svensk byggtradition. Tål nordiskt klimat, storm och viss mängd snö. Stommen är tillverkad av långsamväxande FSC-certifierad furu. Monteras med pluggar i förborrade hål. Bestäm färg och dörrarnas placering själv. En mängd olika tillval finns.
Tillverkare: Sweden Greenhouse.
Storlek: 15 kvadratmeter.
Pris: Från 11 000 kronor/kvadratmeter för en omålad byggsats.
Läs mer: Swedengreenhouse.se

5. Vision från Willab Garden – modernt uterum

Vision från Willab Garden.Vision från Willab Garden.Vision från Willab Garden.
Vision från Willab Garden.

Modernt uterum med läcker taklösning i olika nivåer. Taklutningarna är 22 grader respektive 12 grader. Fönster upp i nock ger extra ljusinsläpp. Kan spegelvändas för att anpassas efter väderstreck eller husets och tomtens förutsättningar. FSC-märkt limträstomme, med skjutpartier, 4 millimeter säkerhetsglas och 16 millimeter isolertak.
Leverantör: Willab Garden.
Storlek: 18,5 kvadratmeter.
Cirkapris: 81 000 kronor.
Läs mer: Willabgarden.se

6. Högt till tak med Planthouse Ten från Vansta trädgård

Planthouse Ten från Vansta trädgård.Planthouse Ten från Vansta trädgård.Planthouse Ten från Vansta trädgård.
Planthouse Ten från Vansta trädgård.

Med utgångspunkt från en fast bredd kan du välja olika längder på ditt uterum. Hög takfot ger full ståhöjd i hela huset. Byggs normalt på en grundmur av tegel eller annan sten, men du kan även få den nedre delen i cederträpanel som tillval. Dubbel slagdörr på husets gavel levereras som standard, men mot en extra kostnad kan dörren i stället placeras på husets långsida.
Leverantör: Vansta trädgård.
Storlek: 10 kvadratmeter.
Cirkapris: Från 94 000 kronor.
Läs mer: Vanstatradgard.se

7. Classic från Vansta trädgård – vinterisolerat uterum

Classic från Vansta trädgård.Classic från Vansta trädgård.Classic från Vansta trädgård.
Classic från Vansta trädgård.

Med modulsystemet Vansta Classic kan du bygga måttanpassade uterum, orangerier och vinterträdgårdar. Anpassa och bestäm utseendet genom att kombinera glasindelande profiler med dekorativa detaljer och spröjsverk. Vinterisolerat i underhållsfri aluminium.
Leverantör: Vansta trädgård.
Storlek: Kundanpassas.
Cirkapris: 20-30 000 kronor/kvadratmeter.
Läs mer: Vanstatradgard.se

8. Fasadmonterat uterum från Santex

Fasadmonterat uterum från Santex.Fasadmonterat uterum från Santex.Fasadmonterat uterum från Santex.
Fasadmonterat uterum från Santex.

Komplett uterum för fasadmontering i bakkant. Du kan välja att anpassa design, storlek och isolerförmåga. Limträstomme av gran. Levereras som byggsats med färdigkapade längder, skjutbara dörrar och tak av kanalplast. Takavrinning finns som tillval. Välj mellan vitt, vinrött eller antracitgrått utförande.
Leverantör: Santex.
Storlek: 9,4 kvadratmeter.
Cirkapris: 49 999 kronor.
Läs mer: Santex.se

9. Uterum i aluminium från Willab Garden

Uterum från Willab Garden.Uterum från Willab Garden.Uterum från Willab Garden.
Uterum från Willab Garden.

Ett näst intill underhållsfritt uterum med stomme och uterumspartier i aluminium. Dolda infästningar och dolt avvattningssystem som standard. Infälld LED-belysning i takstolarna finns som tillval, likaså glastak i stället för kanalplast.
Leverantör: Willab Garden.
Storlek: 10,6 kvadratmeter.
Cirkapris: 87 000 kronor.
Läs mer: Willabgarden.se

10. Glittra sommar från Landskap of Sweden – ett fristående uterum

Glittra sommar från Landskap of Sweden.Glittra sommar från Landskap of Sweden.Glittra sommar från Landskap of Sweden.
Glittra sommar från Landskap of Sweden.

Komplett fristående uterum utvecklat i Sverige. I paketet ingår komplett stomme i limträ inklusive panel, tak av kanalplast, alla beslag som behövs för montering, skjutdörrar i glas samt gavelspetsfönster. Fem års garanti på profilsystemet, tio års garanti på kanalplastskivan och två års garanti på stommen. Går även att få i vinterbonad variant.
Leverantör: Landskap of Sweden.
Storlek: 15 kvadratmeter.
Cirkapris: 115 000 kronor.
Läs mer: Bygghemma.se

11. Mural 3 från Willab Garden – lättplacerat uterum

Mural 3 från Willab Garden.Mural 3 från Willab Garden.Mural 3 från Willab Garden.
Mural 3 från Willab Garden.

Yteffektivt växthus eller trivsamt sällskapsrum för den mindre trädgården. Placeras mot vägg. Husväggen som värms upp under dagen avger skön värme på kvällen. Stomme i aluminium och väggar av 4 mm säkerhetsglas. Finns i många storlekar. Bestäm själv var du vill placera dörren. Isolerpaket, lackat utförande m m finns som tillval.
Leverantör: Willab Garden.
Storlek: 10,6 kvadratmeter.
Cirkapris: 27 000 kronor.
Läs mer: Willabgarden.se

12. Litet uterum med förråd från Plus

Uterum med förråd från Plus.Uterum med förråd från Plus.Uterum med förråd från Plus.
Uterum med förråd från Plus.

Ett lättplacerat litet hus med mysdel och förråd i ett. Levereras som byggsats där växthusdelen består av väggelement med 4 mm härdat glas, enkeldörr på gång järn samt tak i 10 mm polykarbonat. Förrådsdelen är av trä och levereras med dubbeldörr inklusive gång järn och handtag. Golv och golvsockel ingår ej.
Leverantör: Plus.
Storlek: 6,6 kvadratmeter.
Cirkapris: 30 000 kronor.
Läs mer: Bygghemma.se