De gamla fönstren blev till drömväxthus
Ett parti gamla fönster och mycket blåst på uteplatsen blev startskottet på ett kombinerat uterum och växthus.
– Det var mycket jobb. Men värt det! Att se solnedgången i det uppvärmda växthuset slår allt, säger Sandra.
Sandra och Perry sålde sin lägenhet i den mysiga stadsdelen Østerbro i Köpenhamn och köpte det lilla stenhuset mitt ute på en åker på Österlen. Sandra, som har svenska föräldrar men är uppvuxen i Danmark, hade länge sneglat på ett hus i Sverige.
Som professionell hockeyspelare tyckte även Perry, som kommer från Kanada, att det var den perfekta lösningen att bo på ett soligt Österlen under sommarhalvåret.
– Vi hade dock inte riktigt räknat med styrkan på blåsten här nere, säger Sandra.
Huset hade en liten träaltan utanför köket i väster. Här kunde de sitta och njuta när solen gick ner över fälten. När det inte blåste vill säga. Vilket inte var så ofta.
Hittade på Blocket
– Jag läste många böcker och tidningar och blev inspirerad av alla fina reportage om växthus, berättar Sandra.
– Att vi kom på idén med ett kombinerat uterum och växthus var när Sandra, som vanligt, letade efter byggmaterial på Blocket och fick se en annons från en person som sålde gamla fönster. Det följde med en ritning på ett uterum, säger Perry.
I annonsen fanns det en fin bild från ett inglasat uterum, liknande det de sedan byggde.
– Det var en iskall vinterdag, men soligt, när vi åkte och tittade. Inne i hans inglasning var det 26 grader! Då föll jag totalt, säger Sandra.
Vinrankor och citronträd
Det var en dröm att få ett växthus i direkt anslutning till köket, med vinrankor och citronträd och att samtidigt skippa blåsten.
– Perry hade precis gjort en hockeysäsong i Milano så vi var väldigt sugna på ett Medelhavsklimat.
Sandra har sedan skrapat, kittat och satt i nya glas. Hon har också linoljemålat alla fönster. De hade turen att hitta ett parti gammalt glas hos den lokala glasmästaren vilket gör att glasen nu har det där speciella glittret som bara riktigt gammalt glas har.
– Ritningarna som snickaren skickade med visade sig inte alls passa till vårt hus. Vi har faktiskt gjort hela utbyggnaden utan ritningar. Fast Perry är utbildad ingenjör, vilket har hjälpt till vid konstruktionstänket.
När de försökte få allt att stämma så visade det sig att dörren inte passade in. På en byggnadsvårdsbutik i Köpenhamn, genbyg.dk, hittade de ett par stora glasdörrar med överljus som passade perfekt.
Grävde för hand
Det var också av byggtekniska skäl som det blev två väggsnuttar närmast husgaveln.
– Det blev så för att få ihop måtten. I efterhand är det en av de mest lyckade sakerna. Den blev bättre förankrad med huset rent visuellt, säger Sandra.
När allt material var på plats satte byggandet igång. Perry grävde själv för hand 90 centimeter ner i marken och lastade allt grus med spade.
– Jag mixade dessutom all cement för hand. Jag gick säkert 70 gånger fram och tillbaka med cementhinkar, säger han.
Grunden är murad med skalblock som är armerade och fyllda med betong.
– Vi passade också på att isolera golvet och lägga in värmeslingor och el till både invändig och utvändig belysning. Vi drog också in vatten för att kunna vattna.
Ena sidan av uterummet har växtbäddar hela vägen ner till marken.
– Vi ville kunna gå direkt ut från köket utan ett trappsteg, det avgjorde höjden på uterummet. Sedan avgjorde höjden på den nya dörren hur hög muren runt om skulle vara. Det var precis på gränsen att överljuset fick plats! berättar Sandra.
Taket går att öppna
I toppen bärs taket upp av en limträbalk som är synlig från insidan. Taket är sammansatt av de gamla glasen som de köpte från glasmästaren. Perry har själv tillverkat de fyra fönsterluckorna i taket, för att kunna släppa ut den värsta värmen om sommaren.
Och varmt har det blivit. Sandra som är lite av en Blocketknarkare hittade även den fina järnsängen som nu står mitt i rummet.
– Det är måste att ha en sådan i ett uterum! Utsikten är enorm i kvällssolen över Glimmingehus och den skånska slätten!