Växthuset på den lummiga tomten är gjort av readörrar för totalt 1000 kronor och material som redan fanns på tomten eller hos Ann Katrins familj.
Växthuset på den lummiga tomten är gjort av readörrar för totalt 1000 kronor och material som redan fanns på tomten eller hos Ann Katrins familj. Foto: Privat

Ann Katrin byggde charmigt växthus av Ikeafynd

Glasdörrar för 25 kronor.

Det kunde inte Ann Katrin Andersson motstå. 

Hon köpte 40 stycken och byggde växthuset hon drömt om.

– Man får ha någon med muskler som hjälper en, men det är inte svårt att rita ett växthus, säger 75-åringen.  

– Jag ville inte ha ett köpt växthus som bara är rakt, utan ville ha min egen stil på det med extra takhöjd för det är himla bra när det är varmt, säger Ann Katrin Andersson, 75. 

Så när hon hittade en trave dörrar i härdat glas med aluminiumram på Ikeas fyndavdelning slog hon till. Dörrarna var 1,8 meter höga och kostade 25 kronor styck.  

– Jag började tänka och då kom jag direkt på vad jag skulle ha dem till, till väggar på ett växthus. Så sa jag till gubben som stod där: ”Tror du jag kan ta dem allihopa i bilen?”. Han bara skrattade så jag körde ut dem och slängde in dem och i en folkvagn bak. Bilen gick på fälgarna ut till Grums, men jag kom hem.

Byggde växthus av dörrar 

Nu ståtar ett tre meter högt växthus på villatomten, ett par mil väster om Karlsstad. Dörrarna räckte till såväl väggar som tak, berättar Ann Katrin glatt. På marken la hon gamla betongplattor som golv och ingången gjorde hon av en gammal altandörr som hon delade i två.

– Det är återvinning i alla hörn här och det är så jag glad åt, säger Ann Katrin. 

”Starten var på Ikea, på deras fyndavdelning, där jag stötte på Billy-dörrar i härdat glas med aluminiumram”, säger Ann Katrin. Foto: Privat

Växthuset är på 15 kvadratmeter med förråd i den bakre delen och växter samt myshörna i den främre.  

– Där kan jag ligga och titta på himlen och njuta av vinrankorna, säger Ann Karin. 

Och cirkulationen i växthuset är bra, försäkrar hon.

– Jag har tre ställen där luften kan komma ut, för växthus blir ofta så varma att växter torkar fort. Jag har en ventilation som går på automatik och så två dörrar som jag kan öppna. Förrådet är det öppet både upptill och nedtill, säger hon. 

Växthuset på 15 kvadratmeter är byggt av glasdörrar, plank och en gammal enkeldörr som Ann Katrin gjort om till en dubbeldörr. Foto: Privat
På golvet ligger ett 50-tal stenplattor som redan fanns på tomten när Ann Katrin började bygga sitt växthus. ”De är kanske 40–50 år”, säger hon. Foto: Privat
Anna Katrin höjer mysfaktorn med vinranka i taket, massa växter och personliga prylar. Foto: Privat

Det tog två år att bygga huset som hon ritade själv. 

– Jag hade en kille som hjälpte till med plintar, så att det blev rätt och rakt. 

– Men det mesta har jag byggt och tycker att det fungerat utmärkt. Växthuset klarar alla stormar. 

Och att rita ett växthus är inte svårt försäkrar Ann Katrin, även om hon själv är utbildad arkitekt och har jobbat som slöjdlärare i många år innan hon gick i pension.  

”Jag återvinner allt vatten från taket. Jag har hängrännor och så tunnor i två hörn, så jag behöver inte gå långvägar för att hämta vatten. Jag använder naturens vatten och det är ju himla bra”, säger Ann Katrin. Foto: Privat

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd 

LÄS MER: Bygg utan bygglov: 12 attefallshus i olika stil och prisklass 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande