1 AV 4
2 AV 4
Sugen på växthus i trädgården? Då finns några saker du ska ha koll på först.
Foto: Getty Images / E+
3 AV 4
Innan du köper växthus är det viktigt att fundera på just dina behov. Är det odling och försådd som är syftet kan ett mindre växthus under 10 kvadratmeter fungera bra.
Foto: MICHAEL FÖRSTER
4 AV 4
Vill du ha plats för arbetsbänk, bord och stolar eller använda växthuset för att förlänga trädgårdssäsongen kan ett större växthus passa bättre.
Foto: Getty Images / E+

Köpa växthus? 9 bra tips inför köpet

Ett växthus i trädgården gör inte bara att du kan förlänga sommarsäsongen – det är vackert och mysigt också!

Är du på jakt efter ett växthus att odla i finns några saker du ska tänka på.

Här är 9 bra tips att ha koll på.

Emelie Strömfors

1. Ett växthus att odla i eller att ha som uterum?

Innan du köper växthus är det viktigt att fundera på just dina behov. Är det odling av exempelvis tomater och gurka och försådd som är syftet kan ett mindre växthus under 10 kvadratmeter fungera bra. Vill du ha plats för arbetsbänk, bord och stolar eller använda växthuset för att förlänga trädgårdssäsongen kan ett större växthus passa bättre. 

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus

Foto: MICHAEL FÖRSTER

2. Växthus av aluminium eller trä

En tumregel är att ju billigare växthuset är desto svagare är de profiler som håller samman huset. Oftast är profilerna av aluminium eller trä. Aluminiumprofiler anses vara den mest hållbara konstruktionen. Träprofiler är vackert men behöver oljas eller målas regelbundet. Cederträ är ett undantag som inte behöver oljas utan grånar vackert med tiden.

3. Vatten eller el i växthuset

Under varma dagar behöver man vattna varje dag. Det kan därför vara klokt att dra in vatten i växthuset, alternativt förbereda sig på att bära många vattenkannor. Planera tidigt för om du vill ha vatten och el indraget.

LÄS MER: Odla i pallkrage – här är ALLT du måste veta! 

4. Växthus med grund av platta, lecablock eller plintar

En stabil grund är viktigt. Dels förhindrar det sättningar i ramen som kan leda till ett skevt växthus som i sin tur kan leda till att glasfönstren spricker. Dels fungerar grunden som ett värmemagasin som fångar upp värmen på dagen och sprider den i växthuset under natten. Grunden består oftast av en helgjuten platta, lecablock eller gjutna plintar och kan isoleras ytterligare med frigolit eller en grus- och sandbädd. Tjockare glas och isolering bör användas om man vill ha växthuset till vinterförvaring av växter.

Foto: MICHAEL FÖRSTER

5. Växthus med fönster i glas eller plast

Fönstren är växthusets viktigaste del och är av glas eller plast. Plast har fördelen att den är tåligare och därmed säkrare men är även generellt dyrare än glas. Olika plaster släpper igenom ljus olika bra, plexiglas ger nästan samma transparens som ett vanligt glas.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – tips på små växthus i glas och plast 

6. Växthus mot vägg – bra till liten trädgård eller balkong

Ett väggmonterat växthus är ett bra alternativ i en liten trädgård. Dessutom får växthuset viss värme från huset, ett bra sätt att förlänga säsongen.

LÄS MER: Så bygger du ett litet väggmonterat växthus av fönster

7. Vilken temperatur ska man ha i växthuset?

Minst två fönster behövs på växthuset för att kunna skapa korsdrag. Automatiska fönsteröppnare, som reagerar på värme, kan vara ett bra komplement om du inte vill eller kan passa växthuset under varma dagar. En idealisk temperatur i växthuset är runt 25 grader dagtid och 15 grader nattetid.

Foto: Joachim Belaieff

8. Hur ska man placera ett växthus?

Placering av växthuset är A och O. Det är viktigt att växterna förses med tillräckligt ljus, samtidigt får de inte ut- sättas för överdrivet mycket sol. Helst ska växthuset stå i solen största delen av dagen men på en plats med vandrande skugga och med lite blåst. Förmiddagssol är bättre än eftermiddagssol för att växthuset ska värmas upp snabbt.

9. Växtbelysning kan tillföra ljus

Är det omöjligt att hitta en optimal plats för växthuset finns det knep att ta till. Växtbelysning kan tillföra ljus till ditt växthus medan en tunn väv som kan dras fram och tillbaka kan skydda mot för starkt solljus.

STOR GUIDE: 11 fina växthus och expertens tips inför köpet

LÄS MER: Bloggarna du måste läsa om du älskar trädgård