Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en hel del växter vars doft myggor har svårt för. Lavendel är en av dem. Plantera växten vid uteplatsen, det kan hjälpa till att hålla myggen borta.Det finns en hel del växter vars doft myggor har svårt för. Lavendel är en av dem. Plantera växten vid uteplatsen, det kan hjälpa till att hålla myggen borta.Det finns en hel del växter vars doft myggor har svårt för. Lavendel är en av dem. Plantera växten vid uteplatsen, det kan hjälpa till att hålla myggen borta.
Myggor gillar inte doften av vare sig rosmarin eller lavendel. Plocka även blommor och häng torkade buketter inomhus mot både myggor och mal.Myggor gillar inte doften av vare sig rosmarin eller lavendel. Plocka även blommor och häng torkade buketter inomhus mot både myggor och mal.Myggor gillar inte doften av vare sig rosmarin eller lavendel. Plocka även blommor och häng torkade buketter inomhus mot både myggor och mal.
1 AV 3
Myggor kan vara riktigt obehagliga – så här blir du av med dem
2 AV 3
Det finns en hel del växter vars doft myggor har svårt för. Lavendel är en av dem. Plantera växten vid uteplatsen, det kan hjälpa till att hålla myggen borta.
Foto: Istock
3 AV 3
Myggor gillar inte doften av vare sig rosmarin eller lavendel. Plocka även blommor och häng torkade buketter inomhus mot både myggor och mal.
Foto: Istock

Växter mot mygg – här är plantorna som håller myggor borta

Less på mygg? Då kan du plantera växter de inte gillar.

Doften från plantorna kan nämligen hjälpa till att hålla myggor borta.

Här är växterna som myggen helst inte kommer nära.

Många växters eteriska oljor används i myggmedel. De starka dofterna från några plantor som placeras nära ingångar, fönster och sittplatser kan hjälpa till att hålla myggor borta. Rör man vid växterna frigörs dofterna. Man kan även odla dessa myggplantor för att själv göra myggmedel att spreja eller smörja på sig.

1. Citronmeliss (Melissa officinalis)

De flesta har citronmeliss i sin trädgård och örtagård. Den sprider sig ymnigt, så man kan vara lite försiktig och begränsa den i rabatterna, till exempel med rotspärr eller odla i kruka. En oerhört lättodlad perenn kryddväxt. Funkar i de flesta lägen, till och med i skugga, där myggorna lurar under heta dagar. Citronmeliss doftar så behagligt att man kan gnugga in lite på exponerad hud.

2. Kattmynta (Nepeta cataria)

Kattmynta hittas i de flesta plantskolor och är en av de lättaste perenner att odla. Så lätt att den gärna sprider sig och kan av vissa upplevas som ogräs. Jättefin som kantväxt och blir fin precis vid entréer, där man ofta går förbi och frigör de eteriska oljorna när man stryker mot dem med benen. I en studie vid Iowa State University, fann man att kattmynta var tio gånger mer effektivt än DEET, den kemikalie som används i de flesta insektsmedel.

Plantera kattmynta som kantväxt mot myggor.Plantera kattmynta som kantväxt mot myggor.Plantera kattmynta som kantväxt mot myggor.
Plantera kattmynta som kantväxt mot myggor. Foto: Shutterstock

3. Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Denna halvbuske är bara härdig i de sydligaste delarna av Sverige, men kan med fördel odlas i krukor och tas in på vintern. Rosmarin håller även kålfly och morotsfly på håll, samt är en storfavorit bland odlade kryddväxter för matlagning.

4. Basilika (Ocimum basilicum)

Alla som haft en basilikaplanta vet att denna ettåriga ört doftar jättemycket om bladen. Den odlas bäst i krukor i soligt läge och ska vattnas ofta. Många olika basilikasorter finns på marknaden, till och med mörkbladiga och såna som doftar citron (vilket är den doft som mygg skyr mest). Basilika har dekorativt bladverk och kan med fördel odlas ihop med andra prydnadsväxter.

5. Tagetes

Tagetes innehåller pyrethrum, en ingrediens som finns i många insektsmedel, och har en unik doft som fler insekter än mygg finner motbjudande. Blommorna i sig själva är vackra och gör sig bäst i mängd. Det finns så många läckra sorter, så blanda in dem i rabatterna eller använd dem som kantväxt i köksträdgården.

Tagetes mot både mygg och nematoder. Plantera gärna tagets bredvid köksväxter, speciellt tomater mår bra av tagetes.Tagetes mot både mygg och nematoder. Plantera gärna tagets bredvid köksväxter, speciellt tomater mår bra av tagetes.Tagetes mot både mygg och nematoder. Plantera gärna tagets bredvid köksväxter, speciellt tomater mår bra av tagetes.
Tagetes mot både mygg och nematoder. Plantera gärna tagets bredvid köksväxter, speciellt tomater mår bra av tagetes. Foto: Istock

6. Mynta som pepparmynta

Myntor, framför allt pepparmynta (Mentha x piperita), är effektiv mot myggor och har en fräsch doft. Myntor är som bekant invasiva, så plantera dem gärna med rotspärr till exempel i en pallkrage, i krukor eller gräv ner en hink utan botten i rabatten och plantera myntan däri. Blir du myggbiten kan du gnugga ett myntablad direkt på bettet, så lindras klådan.

7. Leverbalsam (Ageratum houstonianum)

En vanlig ettårig prydnadsväxt. Ageratum har utvecklat en genial metod för att skydda sig mot insekter; den producerar en metopren-liknande förening som gör insekter sterila om de äter av den. De flesta skyr den, liksom myggor. Finns med vita, rosa och ljuslila till mörka purpurfärgade blommor.

Leverbalsam, Ageratum – en vacker doftande blomma mot mygg.Leverbalsam, Ageratum – en vacker doftande blomma mot mygg.Leverbalsam, Ageratum – en vacker doftande blomma mot mygg.
Leverbalsam, Ageratum – en vacker doftande blomma mot mygg. Foto: Shutterstock

8. Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel behöver inte en närmare presentation, då den är en av våra populäraste prydnadsväxter och har i alla tider och kulturer använts för att utvinna doftämnen. Får du den att trivas, kan du gott sätta en mängd som kantväxter. Den är lätt att föröka genom sticklingar. Placera under fönster som ofta öppnas för vädring. Plocka även blommor och häng torkade buketter inomhus mot både myggor och mal.

9. Doftpelargoner

Doftpelargoner är en stor grupp av olika pelargoner som odlas för sitt bladverks skull – allt från vildarter till korsningar och mutationer. De har väldigt starka eteriska oljor i sina blad. Det är främst de med stark citron doft som funkar bäst mot myggor. 'Moskito Shocker' är den sort som marknadsförs mest för detta ändamål.

Citrondoftande pelargoner har väldigt starka eteriska oljor i sina blad och brukar fungera bra mot myggor.Citrondoftande pelargoner har väldigt starka eteriska oljor i sina blad och brukar fungera bra mot myggor.Citrondoftande pelargoner har väldigt starka eteriska oljor i sina blad och brukar fungera bra mot myggor.
Citrondoftande pelargoner har väldigt starka eteriska oljor i sina blad och brukar fungera bra mot myggor. Foto: Istock

10. Citronellagräs (Cymbopogon nardus)

Detta är en art citrongräs som är känd för sin speciella doft. Gräset har de högsta halterna av ämnet citronella, den vanligaste naturliga ingrediens i kommersiella myggmedel. Citronella finns rikligt i de flesta växterna som tidigare nämnts i artikeln, och ofta ser man sorter inom olika växtgrupper som döpts till 'Citronnella' just för sin doft. Tyvärr tål den inte frost, och odlas som ettåring eller tas in vintertid i tempererade växthus eller inomhus med extra växtbelysning. Citronellagräs är tyvärr inte så lätt att få tag på för att odla, och den förväxlas ofta med citrongräs (Cymbopogon citratus). Citrongräs innehåller också citronella, om man hellre vill testa den. Båda odlas soligt i kruka med fuktighetshållande jord. (Tips! Prova att ställa citrongräs i vatten, så rotar den sig och man kan sedan sätta plantan i en kruka med jord.)

Se även: