Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lättillgängligt och gratis! Guldvatten ger en bra boost i trädgården och i odlingarna.
Lättillgängligt och gratis! Guldvatten ger en bra boost i trädgården och i odlingarna.
Lättillgängligt och gratis! Guldvatten ger en bra boost i trädgården och i odlingarna.
1 AV 2
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 2
Lättillgängligt och gratis! Guldvatten ger en bra boost i trädgården och i odlingarna.
Foto: Adobe Stock / Maria Fors Östberg / Adobe Stock

Så gör du trädgårdens mirakelmedel ”guldvatten”

Att vattna med kiss, så kallat ”guldvatten”, i trädgården är både effektivt och billigt. Men vad gäller egentligen om man äter mediciner eller p-piller? Och finns det någon växt som inte vill bli gödslad med urin? 

Vi lät trädgårdsexperten och erfarna guldvattnaren Sara Bäckmo svara på några frågor om saken.

Det sägs att urinen från en person under ett år räcker till att gödsla 400 kvadratmeter. Och frågar man Sara Bäckmo är det främst logistiken som avgör hur mycket kissvatten trädgården eller odlingarna ska få. Det är sällan tillgången är för stor. 

– Som med alla olika gödsel så är rekommendationen en svag dos ofta, snarare än få tillfällen och mycket. Det gäller oavsett vilket gödselpreparat man använder.

Hon har själv vattnat med urin i över tio år, på sin gård Skillnadens i Växjö. Förutom förra året – då hon frångick sina vanliga rutiner med kissvatten:

– Förra året var jag lite mer lat eftersom livet innehöll många saker. Då testade jag lite andra preparat och så, men jag tyckte att det växte jättedåligt! Jag rekommenderar kombinationen täckmaterial och att gödsla. 

Sara Bäckmo

Gör: Trädgårdsexpert, bloggare, författare och föreläsare. Driver sedan 2022 Skillnadens handelsträdgård i Kalsvik, söder om Växjö.

Bor: På gården Skillnadens i Bökebacken, söder om Växjö.

Instagram: @Skillnadens

Sara Bäckmo vurmar så starkt för ”guldvatten” att hon till och med kallar det ett av sina favoritämnen att prata om. 

– Det är jätteroligt! Det är som kretsloppstänket på något sätt, absolut genialiskt. Vi bär omkring på det bästa gödselpreparatet och det är helt gratis. Och så spolar vi ut allt det där till ingen nytta alls? Det finns studier som visar att urinen innehåller ungefär samma näringsämnen som köpta gödselpreparat. 

Sara Bäckmo tror att kissvatten ”kan göra väldigt mycket nytta för många odlare”. Men hon är också medveten om att alla inte delar hennes fascination för mirakelmedlet. Därför tipsar hon om att man kanske inte måste berätta om det.

– Men till och med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, förespråkar kissvatten så det är ingen kufgrej. Det är väl belagt, den positiva effekten.

Något som är viktigt när man vattnar med kiss är att endast vattna på jorden och inte på bladen! Foto: Adobe Stock

Tänk på det här när du vattnar med urin

Enligt Sara Bäckmo gäller det att hitta ett sätt som funkar för att guldvattnet ska bli av. Det finns både ståpottor och särskilda vattenkannor som man kan kissa i direkt och sedan späda med vatten, men en vanlig potta fungerar också. 

– Om man är en vuxen person och vill använda urin så kanske man ska hitta ett ställe där man kan kissa. Om man har ett litet skjul till exempel. Mina kannor står i mitt växthus som vätter mot skogen så ingen behöver titta på mig.

En bra grunddosering är en del kiss och tio delar vatten. Till växter inomhus spär Sara Bäckmo med 20–30 delar vatten för att det inte ska lukta. På komposten däremot kan man tömma sin potta direkt, utan att spä ut det. Det ger en bra boost till jorden.

Men man ska inte överdosera till växter som inte gillar det, till exempel potatis. Det är likadant med hallon. Där ska man bara vattna lite då och då.

När man väl har sitt guldvatten är det viktigt att inte vattna på växternas blad. 

– Det är ett vanligt nybörjarfel oavsett vad man gödslar med. Det är jorden som ska gödslas. Som med andra gödsel finns det risk att det bränner om bladen är blöta och solen sedan lyser och det blir varmt. Och vill man äta bladen sedan så är det inte så fräscht – man vill ju inte ha hönsgödsel där heller.

En annan sak att tänka på är att använda kisset när det är färskt. Det går att vattna med senare också, men Sara Bäckmo poängterar att det då finns ”äckelpotential” och att det kan lukta riktigt illa.

Urin innehåller mycket kväve som är ett viktigt näringsämne. Foto: Adobe Stock

Så ofta bör du vattna med guldvatten

Många som är nya guldvattnare vill gärna veta hur ofta man kan vattna. Sara Bäckmo ger kissvatten till sina odlingar minst en gång i veckan. I en pallkrage med lite kompost behövs det kanske inte lika ofta. 

När det gäller hur länge man bör vänta innan man skördar sina guldvattnade grönsaker finns det egentligen inget riktmärke, säger Sara Bäckmo, men hon föreslår ungefär 3–4 veckor.

Boosta tomaterna med guldvatten

Tomater i kruka tar gärna en skvätt guldvatten! Foto: Adobe Stock

En annan vanlig fråga är vilka växter och grödor som mår bra av guldvatten – och vilka som inte gör det.

– Kiss innehåller jättemycket kväve som är ett av de viktigaste näringsämnena. Men man ska inte överdosera till växter som inte gillar det, till exempel potatis. Om man gödslar rotsaker med kväverikt gödsel är risken stor att det blir mycket blad och inte så mycket utdelning på rotsakerna. Det är likadant med hallon. Där ska man bara vattna lite då och då för att ge energi. 

Å andra sidan kan man få jättefina resultat genom att vattna jorden runt potatisen, men ”allt måste vara lagom”, säger Sara Bäckmo.

När det gäller tomater klarar de däremot lite mer guldvatten och kan verkligen må gott av det. Särskilt tomatplantor i kruka som inte har så mycket jord.

P-piller och medicin i guldvatten

En fråga som dyker upp ibland bland nyfikna odlare är om det är okej att använda kisset om man äter p-piller eller medicin.

– Det finns studier på det också men inte så många. De som har studerat det här noga säger att om man äter tung medicin kan det vara så att man vill göra en avvägning. Att det inte känns så mysigt helt enkelt, så då kanske man ska låta bli. 

– Men vad jag förstår finns det inget som talar för att jorden inte klarar av att ta hand om det här på ett bra sätt. Jorden är ju en helt ultimat organism som vårdar och renar. Så länge jorden fungerar som den ska och har de mikroorganismer och det mikroliv som behövs, så tar jorden hand om allting, säger Sara Bäckmo.

Se även: