Vackra perenner i trädgården – så sköter du om dem
Perenner är växter som lever i flera år. De vissnar varje år men börjar växa på nytt igen på våren. Planteringssäsongen är lång – från april till september.
Lavendel, pion, vallmo, kärleksört och stockros är exempel på kända perenner.
Här får du tips på hur du tar hand om de allra vanligaste – och finaste – perennerna.
Perenner är växter som lever i flera år. De flesta vissnar varje år och börjar växa igen på våren, men en del är vintergröna och behåller sina gröna blad över vintern.
Till gruppen perenner hör också gräs, kryddväxter, medicinalväxter och ormbunkar. Det finns perenner för alla tänkbara växtplatser, allt från torra slänter till fuktiga platser i djup skugga.
Så lyckas du med perenner
Grundgödsla före planteringen. Sedan behöver perennerna en årlig tillskottsgödsling. För mycket näring kan skada växterna.
Det går att plantera perenner vår, sommar och höst. Rotklumpen måste vara ordentligt genomvattnad vid planteringen. Låga perenner ska ha ett planteringsavstånd på 20-30 centimeter, medelhöga 40-50 centimeter och de höga 60-70 centimeter. De gör sig bäst i grupper om 3-5 stycken i varje.
Klipp gärna ned överblommade och skräpiga perenner på sommaren – och komplettera med att gödsla lite lätt. Snart börjar växterna grönska på nytt och rabatten blir fin och fräsch igen.
Tidiga perenner
Det är trevligt att ha perenner i trädgården som kommer upp när tjälen släppt och som börjar bomma fort. De perennerna brukar vara härdiga och tuffa och klarar oftast om det blir frost igen. Exempel på perenner som blommar på våren är löjtnantshjärta, akleja, jätterams, röd sockblomma, vitt jättetreblad, gemsrot, vårkrage, fänrikshjärta, lundviva och spetsmössa. Flera blommar i april och maj och berikar trädågrden med tidig blomning.
Övervintring av perenner
De flesta perenner är mycket härdiga och går bra att odla långt upp i norr. De klarar vintern bäst om du på hösten hoppar över att klippa bort torra blad och stjälkar. Möjligtvis ser det skräpigt ut, men det skyddar växten och bildar en naturlig vintertäckning. Ömtåliga och extra utsatta växter kan du täcka med granris.
Omplantering av perenner
Många perenner mår bra om du delar och planterar om dem med några års mellanrum. Bäst är att göra det på våren eller hösten och i samband med detta förbättras och gödslas jorden. Delningen ger nämligen plantorna ny livskraft. Passa på att rensa bort ogräs också. Vissa perenner bör dock inte planteras om särskilt ofta – till exempel pioner, brudslöja, Mose brinnande buske.
LÄS MER: Lyckas med rabatten – här är expertens bästa knep
1. Lavendel
Vill man ha en perenn med doft och tradition är lavendeln ett säkert kort. Eftersom den är halvt vedartad är den känslig mot kalla vintrar, men får den en väldränerad, solig och vindskyddad växtplats kan den ändå odlas i stora delar av landet.
Lavendel är en klassisk doftväxt som blommar oavbrutet med blå blommor under hela sommaren. Ett absolut måste i en fjärilsrabatt, fjärilarna älskar lavendeln. Men det är inte bara fjärilar som gillar lavendel – det gör människor också, mycket tack vare den underbara doften.
Placering
Lavendel älskar torr gjord, gärna sandblandad, sol och värme. Kan växa över hela landet bara de får stå skyddat. Rosor är fina till lavendeln. Annars gör sig lavendel bäst i stora mängder.
Skötsel
Mår bra av sol, minst sex timmar om dagen. Om du vill ha täta fina lavendelhäckar klipper du ner dem på hösten efter blomningen eller när tillväxten kommit i gång på våren. Lär dig mer om hur du sköter om lavendeln!
LÄS MER: Ta vara på lavendeln! Det här kan du göra med lavendelblomman
2. Pioner
Pion är perfekt för dig som är ute efter växter som ger mycket blommor för pengarna och är lättskötta. Den lever länge och klarar sig utan någon egentlig skötsel – pionen kan bli 50 år gammal utan problem.
Pionerna är härdiga i hela landet och finns med många blomformer och färger från vitt, rosa, rött, gult. De blommar framför allt på försommaren från maj till juni.
Placering
Soligt läge, inte alltför torrt. Jorden ska vara lucker och näringsrisk. Sätt roten grunt, 5-7 centimeter under ytan. Pioner passar som stomme i en solig perenn-rabatt, men också gärna ihop med nävor och salvia till exempel.
Skötsel
Gödsla efter blomningen. Plantera på våren eller hösten, sätt inte rötterna för djupt. Vattna extra vid torka på våren. Flytta och dela inte pionen i onödan. Vill du ha fler skötselråd kring pioner? Titta här!
3. Rosor
Rosor är vackra och ofta lättskötta. En rosenträdgård är nästan ett måste. Kom ihåg att gallra ur skott som växer i kors samt de äldsta grenarna. Snittet ska göras diagonalt en halv centimeter ovanför ett utåtgående öga.
Placering
Rosor trivs bra i blandad lerjord, grov sand, torvmull och trädgårdskompost. Jorden ska gärna gödslas med välbrunnen ko- eller hästgödsel. Mylla ned kogödsel under buskarna på våren. Lägg gärna gräsklipp eller plantera tagetes under rosorna.
Skötsel
Rosor behöver mycket vatten för att orka växa till sig och omvandla knoppar till stora blommor. Vattna hela sommaren. Vattna enligt principen ”mycket och sällan” snarare än ”lite och ofta”. Undvik att vattna direkt på blommorna, och led i stället vattnet direkt ned i marken.
4. Vallmo
Lysande orange svävar blommorna som ser ut att vara gjorda av kräppapper. De runda, håriga knopparna öppnar sig sakta och blomningstiden är kort. Därefter dekoreras rabatten av frökapslarna. Har man svårt för färgen finns mildare pastellfärjade sorter.
Blommorna är skålformade och bildar en ensam frökapsel.
Placering
Trivs på torra, soliga platser. Jorden ska vara väldränerad eftersom rötterna lätt angrips av röta. Passar bra i blandade rabatter.
Skötsel
Vallmon mår bra av att få fullgödsel under den tidiga våren. Den behöver inte skyddas under vintern, men kan få problem med tung lerjord. Ska vattnas medelmycket. Frökapseln är mycket dekorativ och går bra att torka.
5. Akleja
En mycket lättodlad perenn som klarar både full sol och halvskugga. Korsar sig lätt med andra sorter och frösår sig själv vilket ger nya färger och former. En av klassikerna är den fyllda ”Nora Barlow”.
Placering
Idealiskt för aklejor är en solig eller halvskuggig plats med lätt, näringsrik, väldränerad men inte torr jord. Men – det är en väldigt lätt växt som klarar mycket.
Skötsel
Aklejan är väldigt bra på att sköta sig själv.
LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar
LÄS MER: Rådjurssäkra rabatten – här är växterna som rådjuren inte äter
6. Iris
Irissläktet har många arter som passar finfint att odla i trädgården. De delas in i grupper utifrån växtsätt och utseende. Bland de de knölbildande irisarna finns många vårblommande arter. De större försommarblommande irisarna är med eller utan skägg.
De skäggiga irisarna är den största gruppen och vanliga som trädgårdsväxter. Skägget sitter på ovansidan av de yttre kalkbladen. Dessa irisar har rhizomer, jordstammar, som inte ska planteras för djupt. Det är en klassiker tillsammans med rosor, liljor, dagliljor och prydnadsgräs till exempel.
Placering
Rhizomerna ska planteras alldeles i ytan av en lätt jord i gassande sol. Det måste vara väldränerat.
Skötsel
Stående vatten på vintern är förödande, liksom barfrost. Vintertäck gärna. Klipp också av överblommade stjälkar två centimeter om marken. Dela och plantera om i september.
7. Kärleksört
Kärleksörten breder ut sig mer för varje år. Den passar både i stenparti, kruka och vanlig rabatt. Kärleksörten är en fetbladsväxt och samlar vatten i de tjocka bladen. Klarar sig bra i de flesta väder. Blommar på sensommaren med rödrosa blomställningar.
Placering
Trivs bra i vanlig trädgårdsjord. Kombinera med nävor eller andra växter som blommar tidigt eftersom kärleksörten blommar sent.
Skötsel
Kärleksört mår bra av en skvätt vatten om det blir alltför torrt. Läs mer om hur du lyckas med den vackra höstblomman.
8. Stjärnflocka
I en blandad rabatt gör sig stjärnflockan med sitt fuktiga växtsätt bra. Stjärnflocka blommar från juni och finns i sorter med blommor i flera nyanser från gråvitt till mörkgrått.
Placering
Trivs i sol, men tolererar också halvskugga, näringsrikt och mullrikt, inte alltför torrt. Kombinera gärna med daggkåpa med dess limegröna blommor. Det blir fint, liksom perenner i vitt och blått.
Skötsel
Stjärnflockan mår bra av att du putsar bort överblommat – passar utmärkt att plocka till buketter.
9. Höstanemon
Höstanemoner bildar stora ruggar när de väl har etablerat sig. Namnet till trots blommar den från augusti och framåt och bildar med åren stora bestånd. Planteras under vår eller sommar för att hinna etablera sig innan första vintern. Fina sorter är bland andra 'September Charm' och 'Rubra'.
Planteras helst inte senare än i augusti eftersom de tar lång tid på sig att rota sig.
Placering
Trivs på en solig eller halvskuggig, skyddad plats i väldränerad, näringsrik jord.
Skötsel
Jorden får inte torka ut och inte stå blöt, speciellt inte under vintern. Höstanemonen bör vintertäckas med exempelvis granris. Vattna gärna lite extra på sommaren eftersom blomman är känslig för torka.
10. Löjtnantshjärta
Löjtnantshjärta är en av de klassiska svenska trädgårdsväxterna och man minns den från farmors och mormors trädgårdar. Den är nära släkt med fänrikshjärta och trivs bäst i halvskuggigt läge.
Namnet löjtnantshjärta syftar på de hjärtformade hängande blommorna som blir cirka två centimeter stora. Blommorna är vanligtvis rosa eller rosaröda, men bland annat sorterna ”Alba” och ”Silver Smith” får vita blommor. Ingen romantiker kan undvara löjtnantshjärtat i sin trädgård.
Placering
Den vill ha lagom fuktig jord och gärna halvskugga för att trivas riktigt bra.
Skötsel
Klipper du ner blomställningarna kommer det nya.
LÄS MER: Så hjälper du bina – och får dem att trivas i din trädgård
LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan
LÄS MER: Fläder i trädgården? Så lyckas du med den – och då ska den plockas