Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Inget är väl så rofyllt som lavendel. Skaffa det hemma för en härlig känsla i trädgården!
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Lavendel lockar till sig både fjärilar och bin.
Foto: Istock
3 AV 3
Lavendeln passar utmärkt som kantväxt och att ha den intill en gång så här är både vackert och gör att det doftar ljuvligt.
Foto: Istock

Skötsel av lavendel! Tips och knep för att lyckas

Lavendel är en växt som är relativt lätt att sköta – bara man odlar den soligt och väldränerat.

Ta hand om din lavendel i rabatten eller i kruka, och du har en blomma du kan njuta av länge.

Här får du veta allt om hur du ska sköta om den väldoftande blomman!

Karina Brozinic

Lavendel (Lavandula angustifolia) är en blomma som de allra flesta känner till. Många förknippar den kanske med torkade blad i en liten påse som ligger bland kläder. Men den är förstås även väldigt vacker att ha i trädgården. Det är en flerårig halvbuske med blålila, mörkblå, vita eller rosa blommor, som har en härlig doft som sägs fungera lugnande och som lockar till sig fjärilar och bin. Det finns flera arter men bara Lavandula angustifolia är härdig i Sverige.

Lavendeln är en dekorativ blomma som passar utmärkt som kantväxt och har länge använts så – doften frigörs på ett väldigt härligt sätt när man kommer åt blomman. Lavendeln blir ungefär en halvmeter hög och blommar under högsommaren och en liten bit in på hösten. Den kan drivas fram både med frö och sticklingar – och har mängder av användningsområden. Till exempel innehåller lavendel en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden och därför används i många hudvårdspreparat.

Plantera eller så lavendel i kruka eller rabatt – när är det dags?

Du kan så lavendel med frö, eller föröka den med hjälp av en stickling. Fröna ska sås tidigt på våren, inomhus eller i växthus, direkt i såjord. Sätt fröna ungefär en halv centimeter ner i jorden och se till att den står fuktigt. När plantorna har tagit sig kan du sätta om dem i var sin kruka. Välj en liten kruka, max 8 centimeter i diameter. Nu vill växten ha blomjord och sand i stället för såjord. Ställ krukan i ett skyddat läge så att lavendeln får växa till sig innan den planteras ut.

När våren kommer kan du plantera lavendeln i en stor kruka eller i rabatt. Det viktiga är att den inte står blött, särskilt inte över vintern.

Lavendel passar utmärkt att ha i kruka på altanen, balkongen eller vid entrén. Se bara till jorden är mager och sandig.

Rätt jord är viktigt för lavendel. Det ska vara en sandig jord, så även om du väljer medelhavsjord så behövs oftast lite extra sand. Foto: Istock

Var trivs lavendeln? Bra odlingsplats och rätt jord

Allra bäst trivs lavendeln på en öppen, solig och kalkrik plats. Mycket sol är bra för lavendeln! Den tycker inte om blöta höstar och vårar och kan ruttna om det blir för blött – det är den vanligaste anledningen till att man tar kål på den. Med andra ord för den helst planteras i ett väldränerat läge och gärna i en upphöjd bädd.

Jorden får gärna vara lite sandig och mager – medelhavsjord passar bra oavsett om du planterar i kruka eller i rabatt, men du kan behöva tillföra ytterligare sand till jorden. Har man tung lerjord bör man bearbeta den så att den blir mer genomsläpplig, till exempel blanda i mer mull och kompost. I naturen föredrar lavendel kalkrika jordar och därför bör man undvika sura jordar.

Lavendel trivs bäst i områden som påminner om dess härkomst, nämligen från länderna runt medelhavet. Här i Sverige klarar lavendeln att planteras upp till zon 5, men kruka, pallkrage eller förhöjd rabatt passar bäst om du bor i zon 3 eller högre.

Vatten – så mycket vill lavendeln ha

Vattna ordentligt vid plantering, men sedan får jorden gärna torka upp emellanåt. Vatten får aldrig bli stående i krukor. Ett bra mått kan vara att vattna några gånger i veckan, beroende på väder. Har du lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålls lätt fuktig, men aldrig är riktigt blöt. Ge den gärna en svag dos näring då och då, så kommer den blomma ljuvligt hela sommaren. Den krukplanterade lavendeln behöver inte vattnas lika regelbundet som andra krukväxter. Den här medelhavsväxten vill inte stå blött!

Lavendelblomman är otroligt vacker – och lätt att föröka med sticklingar. Foto: Istock

Beskära lavendel

Lavendeln vill gärna beskäras en gång om året, gärna tidig vår när det inte längre är frostnätter, eller efter blomning i augusti eller senast september. Vill du ha tätare buskar kan du trimma lavendeln jämnt två gånger om året – men det är inget måste.

Var inte rädd för att klippa ordentligt – klipp en tredjedel eller hälften. Beskär du på våren (när det börjar komma nya gröna skott är det dags) är det ett perfekt tillfälle att ta sticklingar från lavendeln! Här kan du läsa mer om hur du beskär lavendel – på våren och hösten. 

Ta sticklingar av lavendel – så förökar du den

Växten är nämligen lika enkel att föröka, med hjälp av sticklingar. Med lite tålamod har du nya plantor redan till nästa säsong. 

Gör så här:
• Klipp eller dra av ett skott, ungefär tio centimeter. Perfekt när du beskär lavendeln på våren.
• Låt bara bladen i toppen vara kvar, resten drar du av.
• Fyll en kruka med sandblandad jord och vattna.
• Stick försiktigt ner sticklingarna i jorden och placera varmt.
• Efter några veckor är det dags att plantera om – det är först då sticklingarna rotat sig. När den börjar skjuta nya skott är det ett säkert tecken på att den har bildat rötter. Plantera i kruka, pallkrage eller rabatt.
Tänk på att man gör lavendelsticklingar av skott med blad, inte blomstänglar. Här kan du läsa mer om hur du tar sticklingar på lavendel! 

Övervintra lavendel i kruka

Vill du övervintra din lavendel i kruka, så ställer du den där det är frostfritt och ljust. Skydda den inför vintern med exempelvis granris, torra löv eller vinterväv. Du kan också ställa krukorna intill en varm vägg, insvept i säckväv eller liknande material som skyddar växten från framför allt regn. Bor du i trakter där det är svårt att övervintra lavendel kan du flytta in den till hösten – förvara den ljust och frostfritt och vattna ytterst försiktigt, precis så att den inte torkar ut.

LÄS MER: Ta vara på lavendeln! Det här kan du göra med ljuvliga växten

LÄS MER: Lyckas med olivträd – och skapa en egen medelhavsoas 

LÄS MER: Rådjursäkra rabatten! Här är växterna som rådjuren inte äter

Se även: