Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klematisen förekommer i flera färger, från vit till röd.
Klematisen förekommer i flera färger, från vit till röd.
Klematisen förekommer i flera färger, från vit till röd.
Klematis är en favorit hos många trädgårdsägare.
Klematis är en favorit hos många trädgårdsägare.
Klematis är en favorit hos många trädgårdsägare.
1 AV 3
Så får du en jämn och tät gräsmatta
2 AV 3
Klematisen förekommer i flera färger, från vit till röd.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Klematis är en favorit hos många trädgårdsägare.
Foto: Shutterstock

Vackra klematis! Så tar du hand om populära klätterväxten

Kanske är klematisen den allra vackraste bland klätterväxter? Helt klart är det åtminstone en favorit hos många. 

Klematisen förför vem som helst, men för att lyckas få fram det bästa ur plantan är det bra att ha koll på vissa saker. 

Här guidar vi dig igenom det viktigaste!    

Klematisen är elegant såväl i kruka som i rabatt. Den passar som ensam och ståtlig, eller i sällskap med andra. Hur som helst så finns det en hel djungel av olika typer av Klematis och det gäller att hitta den sort som passar just dig. 

Vad är klematis? 

Klematis, på latin clematis, är en vacker trädgårdsväxt och ett samlingsnamn på en stor familj bestående av omkring 350 olika arter. För det mesta är klematisen en klättrande växt och beskrivs som lite buskig. Samtidigt förekommer den också som perenna örter. Storleksmässigt kan plantorna vara allt från bara några centimeter, till slingrande tiometersgiganter. 

Den här växten kan blomma i både olika mängd, form och färg. De kan vara allt från vita till blåa och röda. Här finns garanterat något för alla. 

De arter som är vanligast som trädgårdsväxter kommer framför allt från Europa, Japan och Kina.

Som många andra växter i familjen ranunkelväxter är klematisen giftig. I hela växten förekommer ett ämne som irriterar hud och slemhinnor. 

Klematisen kan leverera blommor i både olika mängd, form och färg. Foto: Shutterstock

Vilka olika typer finns det? 

Som tidigare nämnts är klematis en stor grupp av växter – alla med olika förutsättningar, behov och växtsätt. Vissa är stora, lövfällandes medan andra är små och gröna året om. 

Det finns doftande klematissorter, de som med rätt förutsättningar blommar länge, storväxande klematis och klematis som trivs olika bra beroende på klimat. 

Välj rätt klematis

Doftande klematissorter: Albina Plena, Aromatica, Betty Corning, Columella, Love Child, Pink Perfume och ‘Rubromarginata.

Tidigblommande klematis: Cyanea, Riga, Tage Lundell, Violet Purple, Piilu och många fler.

Klematis som blommar länge: Albina Plena, Arabella, Bijou, Durandii, Georg, Kingfischer, Königskind och Rebecca.

Storväxande klematissorter: Indisk skogsklematis,Summer Snow, Anita och Praecox.

Klematis för nordligare zoner: Cyanea, Albina Plena, Riga, Purpurea, Negus, Huvi, Pille. 

Vissa sorter är stora, lövfällandes medan andra är små och gröna året om. Foto: Shutterstock

Hur beskär jag min klematis? 

Även behov när det gäller beskärning skiljer sig mellan olika sorter. Därför är det viktigt att läsa på och ta reda på hur just den art du valt ska tas om hand. 

Klematisen kan enkelt delas in i tre grupper utefter hur de bör beskäras:

1. Klematis som blommar tidigt på säsongen
De skott som senare kommer blomma bildas redan sommaren innan när det gäller den här typen av klematis. Detta är också anledningen till varför de slår ut så tidigt som de gör. Dessa varianter har inte något större behov av omfattande beskäring, utan här handlar det mest om att gallra ur och plocka bort sådant som är skadat eller dött. 

Givetvis går det att klippa ner en klematis som tilltagit allt för mycket i storlek. Det görs med fördel när blomningen är över. 

2. Klematis som blommar vår och sensommar
Denna klematistyp har förmågan att dels blomma av fjolårets bildade skott, samtidigt som den också hinner med att blomma på de skott som bildats under säsongen.  

Vid kraftig beskärning kommer de tidiga skotten försvinna och resultera i en ganska risig tillväxt. Här gäller det att spara så mycket som möjligt och bara klippa bort det som är dött. Det ger också möjligheter för nya årsskott att växa fram. 

Det tillfälle då det dock är fördelaktigt att beskära denna typ till marknivå är om växten helt frusit under vintern. 

3. Klematis som bara blommar sent
Sent blommande klematis har knoppar som bildas under vår och sommaren och slår vanligen ut i juli, vilket kan ses som en klassisk perennegenskap. Det betyder också att den här typen av klematis beskärs som en perenn. Med andra ord; Växten ska klippas ner till marknivå under hösten eller tidig vår. 

Även behov när det gäller beskärning skiljer sig mellan olika sorter. Foto: Shutterstock

Hur får jag min klematis att trivas? 

Det så klart viktigt att anpassa ditt val av klematis efter rådande förhållande i din trädgård. Men en tummregel är att de trivs i halvskugga, även om de är flexibla och klarar av både brassande sol och skugga. 

Många brukar påstå att klematisen är en växt som trivs med huvudet i solen och fötterna i skuggan. Vad det nu betyder? Jo, det handlar helt enkelt om att den vill stå på en så solig plats som möjligt samtidigt som behovet av fuktig och näringsrik jord är stort. Klematisen får aldrig torka ut. Ett tips kan vara att skydda rötterna med stenar eller andra låga perenner. 

Storblommiga klematis behöver mer vatten och näring jämfört med småblommiga. 

Ytterligare något att tänka på för att din klematis ska trivas är att växterna får det stöd de behöver. Stöd i form av olika ställningar de kan klättra vid. Klematisen håller sig nämligen på plats just genom att vira sig kring det som finns i närheten. Ett krav för att uppfylla ett bra stöd är att det inte är kraftigare än att bladskaftens längd räcker runt. Armeringsmattor är exempel på något som brukar fungera bra. Att låta klematis slingra sig upp i träd och buskar är också en bra idé. Tänk då bara på att välja värdväxter som klarar tyngd och skugga.  

Det är viktigt för klematisen med ett bra stöd. Foto: Shutterstock

Att tänka på innan jag planterar klematis?  

Innan du planterar är ett hett tips att låta klematisplantan stå i vatten. Det gör att rötterna samlar åt sig rikligt med vätska, vilket är positivt. 

I stort sätt går det att plantera en klematis när som helst under säsongen, förutsatt att jorden går att bearbeta. Den planteringsjord som används bör vara uppblandad med lecakulor och lera. Efter planteringen är genomförd – lägg gärna sand närmast basen på stammen, för att undvika att den ruttnar. 

LÄS MER:
8 fina planteringsbord (med favorit från Clas Ohlson) 

Gropen som växten ska planteras i bör vara minst 60 centimeter djup. Plantera en decimeter under jorden så att stammen kan sätta nya rötter och på så vis bygga ett stabilare och bättre rotsystem. Rötterna och rothalsen på alla klematis är som sagt väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför. Och glöm inte vattna ordentligt, speciellt under torka och under första växtsäsongen.

Ska klematisen växa mot en vägg eller mur, plantera den då en bit ifrån för att undvika regnskugga. 

Klematis snabbfakta

På grund av sina många olika sorter delas klematis in i olika beskärningsgrupper

Har sin hemvist i norra, tempererade områden och i Afrika

En av de mest populära prydnadsväxterna som blommar länge

Finns i sorter som blommar tidigt och som blommar sent

Har likt många andra växter använts i medicinska syften i olika delar av världen

Klematis är en giftig växt och innehåller ett ämne som irriterar slemhinnor och hud

Källa: Plantagen 

Vattna klätterväxten ordentligt, speciellt första växtsäsongen. Foto: Shutterstock

Vad ska jag göra om insekter angriper min klematis? 

Klematisbladstekelns larver är lätta att känna igen. Stora och ljusgröna. De ser tillsyner oskyldiga ut men kan dessvärre på kort tid kaläta plantor av småblommiga klematissorter. 

Stekelhonorna lägger ägg i klematisens årsskott och när larverna kläcks på försommaren syns upphöjningar på skotten. Det smartaste du kan göra här är att klippa bort dessa och klämma ihjäl larverna. 

Vid särskilt stora angrepp bör du klippa ner och förstöra alla grenar, så slipper du förhoppningsvis stekeln till nästa år.

Skulle din klematis råka ut för ett särskilt stort angrepp av klematisbladstekeln, bör du klippa ner och förstöra alla grenar, så slipper du förhoppningsvis stekeln till nästa år. Foto: Shutterstock