Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Trädgårdsmöbler är i tåliga material. Trä, plast, aluminium, konstrotting... Möblerna till trädgården är gjorda för att stå utomhus. Men ägna lite tid åt dem så håller de längre! Foto: Mio

Utemöbler – så tar du hand om dem bäst!

Trädgårdsmöbler är i tåliga material. Trä, plast, aluminium, konstrotting... Möblerna till trädgården är gjorda för att stå utomhus. Men ägna lite tid åt dem så håller de längre!

Här får du tips på några enkla knep.

Nina Bergström

1. Täck eller ställ dina trädgårdsmöbler under tak på vintern eller när de inte används. Ställ gärna möblerna lite på lut så att vattnet kan rinna av.

2. Tvätta möblerna med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel till exempel såpa eller diskmedel några gånger per säsong, gärna på hösten.

3. Trämöbler som känns torra och spruckna bör oljas in, helst två gånger per säsong.

4. Olja inte in i stark värme eller solsken då torkar ytan för snabbt. Stryk på ordentligt med olja och låt dra i cirka en halvtimme. Var noga med ändträ och undersidan av ben.

5. Slipa eller skrapa bort gammal lös färg från tidigare målade möbler. Se sedan till att underlaget är helt torrt och rent innan du målar.

6. Ädelträ, teak och ek innehåller naturligt mycket olja och behöver inte behandlas. Teak bleknar snabbt till silvergrått, olja in trät om du vill ha den ursprungliga bruna färgen.

7. Hårdträ och acacia är relativt nya trämaterial som används till utemöbler. De är inte lika feta som teak och bäst är att olja in dem direkt innan de används.

8. Bra plastmöbler tål att stå ute flera år utan att förlora sin fräscha yta. Sämre plast bleknar och mattas snabbt. Tvätta ofta med milt rengöringsmedel. Matta ytor kan poleras upp med bil- eller båtvax.

9. Aluminium, rostfritt och gjutjärn kräver inte mycket underhåll. Gjutjärnsmöbler som rostat borstas med stålborste, skrapas och målas med rostskyddsfärg.

10. Betong och sten kräver inte heller mycket underhåll. Sten- och betongskivor rengörs med stensåpa och kan oljas in med sten- eller klinkerolja för att behålla finishen.