Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ta hand om dina utemöbler så håller de längre!
Ta hand om dina utemöbler så håller de längre!
Ta hand om dina utemöbler så håller de längre!
Ta hand om dina utemöbler så håller de längre!

Tips: Så vår-sköter du trädgårdsmöblerna

Vare sig det är sol eller regn så är det tufft för dina utemöbler. Ägna lite tid åt dem så kommer de att hålla längre och se fräschare ut.

Här är några tips.

1 Skydda på vintern

Trä, plast, aluminium, konstrotting... Möblerna till trädgården är gjorda för att stå utomhus. Men vädrets makter sliter på alla material. För att de ska hålla längre bör de täckas eller ställas under tak på vintern. Åtminstone bör du ställa möblerna på lut så att vattnet rinner av och torka av efter regn. En vaxduk på bordet skyddar också.

2 Tvätta med såpa

Det lönar sig att tvätta möblerna med ett milt rengöringsmedel, som såpa eller diskmedel, några gånger per säsong. Algavlagringar och mögel bör du hålla efter, tvätta med ljummet vatten och lite ättika och skölj med vatten. Gör rent möblerna på hösten innan vinterförvaringen.

 

ANNONS: Bästa rabattguiden till GardenStore och andra trädgårdsbutiker online (Extern länk)

3 Sprucket och torrt trä?

Trämöbler som känns torra och spruckna bör oljas in, helst två gånger per säsong. Om vattendropparna efter ett regn inte lägger sig som pärlor på ytan utan sugs in i träet är det dags att olja in. Grånat eller rötangripet trä bör slipas ner.

4 Olja in i skugga

Olja inte in i stark värme eller solsken, då torkar ytan för snabbt. Stryk på ordentligt med olja och låt dra i cirka en halvtimme. Torka bort överflödig olja med en torr trasa. Var noga med ändträ och undersidan av ben. Bränn upp eller dränk använda trasor i vatten - annars finns risk för att de självantänder.

5 Slipa & måla

Obehandlade trämöbler står inte emot väder och vind särskilt bra. Olja in eller måla. Slipa eller skrapa bort gammal lös färg. Se till att underlaget är torrt och rent innan du målar. Börja med att grundolja. Måla sedan med färg för utomhusbruk. Fönsterfärg funkar utmärkt. Måla inte när det är risk för regn, temperaturen bör vara 10-25 grader.

6 Teak bleknar snabbt

Ädelträ, teak och ek innehåller naturligt mycket olja och behöver inte behandlas. Teak bleknar snabbt till silvergrått, olja in om du vill ha den ursprungliga färgen.

7 Nya trämaterial

Hårdträ och akacia är relativt nya trämaterial som används till utemöbler. Men de är inte lika feta som teak och bäst är att olja in dem direkt innan de används.

8 Plast putsas med vax

Bra plastmöbler tål att stå ute flera år. Sämre plast bleknar och mattas snabbt. Särskilt vita plastmöbler är känsliga. Tvätta ofta med milt rengöringsmedel. Matta ytor kan poleras med bil- eller båtvax.

9 Borsta bort rost

Aluminium, rostfritt och gjutjärn kräver inte mycket underhåll. Rengör och bättra på färgen om den lossnat. Gjutjärnsmöbler som rostat borstas med stålborste, skrapas och målas med rostskyddsfärg.

10 Sten & betong tåliga

Betong och sten kräver lite underhåll. Sten- och betongskivor rengörs med stensåpa. Olja in med sten- eller klinkerolja.