Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett planteringsbord kan göra odlingen enklare och roligare.
Ett planteringsbord kan göra odlingen enklare och roligare.
Ett planteringsbord kan göra odlingen enklare och roligare.
Ett planteringsbord kan göra odlingen enklare och roligare. Foto: MICHAEL FÖRSTER / MIKAEL LUNDBLAD

Fina planteringsbord – tips och inspiration till trädgård och balkong

Snart är det äntligen dags att börja plantera och ge vintertrötta växter nytt liv!

Ett planteringsbord kan göra odlingen både enklare och roligare. 

Funderar du på att skaffa ett? Här har vi listat 12 planteringsbord och arbetsbänkar som passar både för trädgård och för balkong.

Att odla och pyssla med sina planteringar gör gott både för växterna och för dig. Men arbetet kan också vara ansträngande för axlar och rygg. Det kan vara skönt att ha en lite högre arbetsbänk att stå och jobba vid. Omkring 90 centimeter brukar vara en bra höjd för att få en bekväm och avslappnad arbetsställning.

Bygg planteringsbord av lastpallar och diskbänk

Att bygga ett planteringsbord behöver inte vara svårt eller dyrt. Vissa gör det enkelt och lägger en gammal diskbänk, eller en skiva med vaxduk, över ett par lastpallar. Andra bygger en rejäl arbetsbänk med tak över sitt planteringsbord för att ge skydd åt sig och växterna.

Bra planteringsbord utomhus

Ett vanligt planteringsbord har ofta en trästomme med en arbetsbänk i rostfritt stål som tål att stå ute i väder och vind. En bänk i zink gör det även lätt att hålla rent bordet. Det brukar också finnas en upphöjd sidokant runt bordsytan för att slippa spill av jord, samt ett hyllplan under bänken som kan användas till förvaring av exempelvis krukor och jordsäckar. 

En del bord har även utdragslådor, skåp, ho eller en låda med lock. Vill man kunna flytta runt sitt bord enkelt finns det också planteringsbord på hjul. Ett planteringsbord kan även fungera bra som exempelvis förvaringsmöbel eller sidobord till balkongen eller som avlastningsbord vid grillen eller till uteköket.

Har man inte lust att bygga en arbetsbänk själv finns det en uppsjö av olika planteringsbord att köpa. De kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Här nedan hittar du några modeller i olika prisklass.

12 snygga och praktiska planteringsbord och arbetsbänkar

1. Grillskär arbetsbänk med diskho och skåp från Ikea

Foto: Ikea

Ikeas diskbänk ”Grillskär” är tillverkad i rosfritt stål vilket gör att den passar bra att ha utomhus. Serien gör det möjligt att få ett helt utekök med både hyllor och skåp, men denna enkla bänk passar lika bra som planteringsbord som köksö.
Mått: B 86 cm, D 61 cm, H 92 cm. Pris: 1 995 kronor.
Klarar du dig utan diskhon finns bänken med slät topp och öppna hyllplan för 1 495 kronor. 

2. Vitlaserat planteringsbord i furu från Clas Ohlson

Foto: Clas Ohlson

Planteringsbordet från Clas Ohlson är tillverkat i vitlaserad furu och har en tålig bordsskiva i förzinkad plåt. Undertill finns ett hyllplan för praktisk förvaring av krukor och redskap.
Gillar du det här bordet men vill ha det i svart så finns en förbluffande lik modell hos Plantagen som du kan läsa om nedan.
Mått: B 88 cm, D 45 cm, H 93 cm. Pris: 699 kronor. 

3. Svart planteringsbord i furu från Plantagen

Foto: Plantagen

Det här svartlaserade furubordet med arbetsbänk i förzinkad plåt finns hos Plantagen. Bortsett från kulören är den enda skillnaden att denna modell har en kant på avställningshyllan undertill.
Mått: B 88,5 cm, D 45 cm, H 93 cm. Pris: 799 kronor.

4. Planteringsbord med lådor från Granngården

Foto: Granngården

Planteringsbordet Ultimus är tillverkat av trä och har en bänkskiva i galvaniserat stål. Här finns även två utdragslådor för praktisk förvaring samt en avlastningshylla undertill.
Mått: B 90 cm, D 45 cm, H 95 cm. Pris: 1 199 kronor. 

5. Planteringsbord i furu hos Jula

Foto: Jula

Planteringsbordet från Hard Head finns hos Jula och kan passa bra om du har dåligt med utrymme. Bordet är tillverkat i miljömärkt furu och har en zinkklädd arbetsbänk.
Mått: B 75 cm, D 39 cm, H 86 cm. Pris: 399 kronor. 

6. Litet planteringsbord i stål från Gardenstore

Foto: Gardenstore

Planteringsbordet från Plus är ett lite mindre bord som kan passa bra på en balkong. Arbetsbänken är tillverkad i varmgalvaniseret stål och har små hål i avlastningshyllan.
Mått: B 75 cm, D 45 cm, H 80 cm. Pris: 1 689 kronor. 

7. Avlångt planteringsbord i stål hos Bauhaus

Foto: Bauhaus

Även Bauhaus har planteringsbord i varmgalvaniserad stål från Plus. Detta är en avlång modell som även passar bra som sidobord på balkongen eller uteplatsen.
Mått: B 110 cm, D 40 cm, H 90 cm. Pris: 2 495 kronor.

8. Utekök och planteringsbord Läckö från Hillerstorp hos Hulténs

Foto: Hulténs

Arbetsbänken ”Läckö” från Hillerstorp är tillverkad i FSC-märkt kärnfuru och ingår i en serie av utemöbler och utekök. Med en kompletterande zinkskiva passar den även bra som planteringsbord.
Mått: B 110 cm, D 61 cm, H 98 cm . Pris: 4 125 kronor, zinkskiva 659 kronor.  

9. Svart grillbord/arbetsbänk på hjul hos Bauhaus

Foto: Bauhaus

Vill du ha en mobil arbetsbänk kanske detta på hjul kan vara något. Bordet saknar den praktiska och väderbeständiga stålbänken, men går trots sitt namn, bra att använda även som arbetsbänk vid plantering. Bordet heter Grillbord Plus Urban Picnic och finns hos Bauhaus.
Mått: H 100 cm, D 50 cm, H 90 cm. Pris: 2 989 kronor

10. Litet billigt planteringsbord från Biltema

Foto: Biltema

Har du ont om plats kan det här lilla planteringsbordet passa bra. Bordet från Biltema är i svart trä med zinkklädd arbetsyta och har en hylla undertill.
Mått: B 77 cm, D 38, H 85 cm. Pris: 299 kronor. 

11. Litet trärent planteringsbord hos Rusta

Foto: Rusta

Även Rusta har ett litet trärent planteringsbord som de kallar Ebba, som kan passa bra i ett litet utrymme. Bordet finns även i svart och kostar då en hundralapp mer.
Mått: B 78 cm, D 37 cm, 83 cm. Pris: 399 kronor. 

12. Vägghängt planteringsbord till växthus hos Skånska byggvaror

Foto: Skånska byggvaror

Har du lyckan att äga ett växthus? Då kanske det här praktiska, vägghängda bordet är något du är ute efter. Passar lika bra som arbetsbänk som hylla till dina fina krukor med vackra växter. Bordet har också en låda undertill för förvaring av småsaker. Finns i längderna 142 cm och 213 cm. Pris: 3 349 kronor/4 939 kronor.

Se även: