Ett planteringsbord kan göra odlingen enklare och roligare. Foto: MICHAEL FÖRSTER / MIKAEL LUNDBLAD

Fina planteringsbord till trädgård och balkong

Nu är det äntligen dags att plantera och ge vintertrötta växter nytt liv!

Ett planteringsbord kan göra odlingen både enklare och roligare. 

Funderar du på att skaffa ett? Här har vi listat 14 planteringsbord och arbetsbänkar som passar både för trädgård och för balkong.

Veronica Lundström Kristensen

Att odla och pyssla med sina planteringar gör gott både för växterna och för dig. Men arbetet kan också vara ansträngande för axlar och rygg. Det kan vara skönt att ha en lite högre arbetsbänk att stå och jobba vid. Omkring 90 centimeter brukar vara en bra höjd för att få en bekväm och avslappnad arbetsställning.

Att bygga ett planteringsbord behöver inte vara svårt eller dyrt. Vissa gör det enkelt och lägger en gammal diskbänk, eller en skiva med vaxduk, över ett par lastpallar. Andra bygger en rejäl arbetsbänk med tak över sitt planteringsbord för att ge skydd åt sig och växterna.

Bra planteringsbord utomhus

Ett vanligt planteringsbord har ofta en trästomme med en arbetsbänk i rostfritt stål som tål att stå ute i väder och vind. En bänk i zink gör det även lätt att hålla rent bordet. Det brukar också finnas en upphöjd sidokant runt bordsytan för att slippa spill av jord, samt ett hyllplan under bänken som kan användas till förvaring av exempelvis krukor och jordsäckar. 

En del bord har även utdragslådor, skåp, ho eller en låda med lock. Vill man kunna flytta runt sitt bord enkelt finns det också planteringsbord på hjul. Ett planteringsbord kan även fungera bra som exempelvis förvaringsmöbel eller sidobord till balkongen eller som avlastningsbord vid grillen eller till uteköket.

Har man inte lust att bygga en arbetsbänk själv finns det en uppsjö av olika planteringsbord att köpa. De kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Här nedan hittar du några modeller i olika prisklass.

14 snygga och praktiska planteringsbord och arbetsbänkar

1. Grillskär arbetsbänk med diskho och skåp från Ikea

Foto: Ikea

Ikeas diskbänk Grillskär är tillverkad i rosfritt stål vilket gör att den passar bra att ha utomhus. Serien gör det möjligt att få ett helt utekök, men denna enkla bänk passar lika bra som planteringsbord som köksö och finns både med och utan diskho, och med hyllor eller skåp.
Mått: B 86 cm, D 61 cm, H 92 cm. Pris: 1 695 kronor.

2. Planteringsbord i vit furu med ho från Cdon

Foto: Cdon

Ett vitmålat planteringsbord i furu från Esschert Design. Arbetsbänken har en avlastningshylla undertill samt en praktisk zinkho för exempelvis jord.
Mått: B 78,5 cm, D 58 cm, H 81,8 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Cdon)

3. Vitlaserat planteringsbord i furu från Clas Ohlson

Foto: Clas Ohlson

Planteringsbordet från Clas Ohlson är tillverkat i vitlaserad furu och har en tålig bordsskiva i förzinkad plåt. Undertill finns ett hyllplan för praktisk förvaring av krukor och redskap.
Gillar du det här bordet men vill ha det i svart så finns en förbluffande lik modell hos Plantagen som du kan läsa om nedan.
Mått: B 88 cm, D 45 cm, H 93 cm. Pris: 699 kronor. 

4. Svart planteringsbord i furu från Plantagen

Foto: Plantagen

Det här svartlaserade furubordet med arbetsbänk i förzinkad plåt finns hos Plantagen. Bortsett från kulören är den enda skillnaden att denna modell har en kant på avställningshyllan undertill.
Mått: B 88,5 cm, D 45 cm, H 93 cm. Pris: 699 kronor.

5. Planteringsbord med lådor från Granngården

Foto: Granngården

Planteringsbordet Ultimus är tillverkat av trä och har en bänkskiva i galvaniserat stål. Här finns även två utdragslådor för praktisk förvaring samt en avlastningshylla undertill.
Mått: B 90 cm, D 45 cm, H 95 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Granngården)

6. Planteringsbord med skåp hos Cdon

Foto: Cdon

Är du ute efter mycket förvaring kanske ett planteringsbord med skåp och hyllor kan vara bra. Detta trädgårdsskåp finns hos Cdon och har två hyllor i skåpet.
Mått: B 98 cm, D 48 cm, H 95 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Cdon)

7. Planteringsbord i furu hos Jula

Foto: Jula

Planteringsbordet från Axley finns hos Jula och kan passa bra om du har dåligt med utrymme. Bordet är tillverkat i miljömärkt furu och har en zinkklädd arbetsbänk.
Mått: B 75 cm, D 39 cm, H 86 cm. Pris: 249 kronor. 

8. Planteringsbord i stål från Gardenstore

Foto: Gardenstore

Planteringsbordet Plus är ett lite mindre bord som kan passa bra på en balkong. Arbetsbänken är tillverkad i varmgalvaniseret stål och har små hål i avlastningshyllan.
Mått: B 75 cm, D 45 cm, H 80 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Gardenstore)

9. Arbetsbänk med överhylla från Hillerstorp hos Hulténs

Foto: Hulténs

Åminne är en serie med arbetsbänkar till utekök från Hillerstorp. Arbetsbänken har en stomme i lackerad aluminium och bänkskiva i laminat. Förutom en praktisk förvaringshylla undertill finns även en liten överhylla för småförvaring. Finns även med diskho.
Mått: B 120 cm, D 60 cm, H 141 cm till överkant. Annons: Köp arbetsbänken här (länk till Hulténs)

10. Svart grillbord/arbetsbänk på hjul hos Bauhaus

Foto: Bauhaus

Vill du ha en mobil arbetsbänk kanske detta på hjul kan vara något. Bordet saknar den praktiska och väderbeständiga stålbänken, men går trots sitt namn, bra att använda även som arbetsbänk vid plantering. Bordet heter Grillbord Plus Urban Picnic och finns hos Bauhaus.
Mått: H 100 cm, D 50 cm, H 90 cm. Pris: 2 989 kronor

11. Litet billigt planteringsbord från Biltema

Foto: Biltema

Har du ont om plats kan det här lilla planteringsbordet passa bra. Bordet från Biltema är i svart trä med zinkklädd arbetsyta och har en hylla undertill.
Mått: B 77 cm, D 38, H 85 cm. Pris: 249 kronor. 

12. Litet trärent planteringsbord hos Rusta

Foto: Rusta

Även Rusta har ett litet trärent planteringsbord som de kallar Ebba, som kan passa bra i ett litet utrymme.
Mått: B 78 cm, D 37 cm, 83 cm. Pris: 299 kronor. 

13. Planteringsbord i lyxig dansk design hos Hulténs

Foto: Hulténs

Bryr du dig mer om designen än priset kanske växtbordet Spira från danska Skagerak kan vara något för dig? Bordet är tillverkat i teak och har en ljusgrå nyans och bänk i behandlat stål, för att klara väder och vind.
Mått: B 121 cm, D 46 cm, H 87 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Hulténs)

14. Vägghängt planteringsbord till växthus hos Skånska byggvaror

Foto: Skånska byggvaror

Har du lyckan att äga ett växthus? Då kanske det här praktiska, vägghängda bordet är något du är ute efter. Passar lika bra som arbetsbänk som hylla till dina fina krukor med vackra växter. Bordet har också en låda undertill för förvaring av småsaker.
Mått: B 141,6 cm, D 52 cm. Annons: Köp planteringsbordet här (länk till Skånska byggvaror)