Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Laga mat under bar himmel i sommar. Vi ger dig inspirationen till dina drömmars utomhuskök!Laga mat under bar himmel i sommar. Vi ger dig inspirationen till dina drömmars utomhuskök!Laga mat under bar himmel i sommar. Vi ger dig inspirationen till dina drömmars utomhuskök!
Laga mat under bar himmel i sommar. Vi ger dig inspirationen till dina drömmars utomhuskök! Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Skapa ditt drömkök ute – inspiration och tips på fina utekök

Långa härliga middagar i trädgården blir än mer underbara när du får tillaga maten i ett alldeles eget utekök! 

Drömmer du om att bygga ett utekök? Här får du massor av inspiration från hem med snygga utekök, tips på hur du kan bygga ett eget kök och vad som är bra att tänka på när du skaffar utomhuskök. 

Här tipsar vi också om fina färdiga utekök – från budget till lyx!

Hitta inspiration till ditt drömkök – 5 hem med snygga utekök

Mysigt utekök under en pergola

Foto: Alice Johansson

Sofie och Jacob bor idylliskt på en gård utanför Göteborg med utsikt över vackra ekdungar och böljande hagmarker. Här har de skapat ett paradis för odling, umgänge och matlagning. Vid pergolan har de byggt ett utekök med många sittplatser som används långt in på hösten.
Se hela reportaget här! 

• Rustikt utekök byggt i betong

Foto: Jonas Lundberg

Therése och Nicklas bor i ett gammalt sekelskifteshus söder om Kalmar. Paret älskar att laga mat i det egenbyggda uteköket på altanen intill huset. Uteköket är byggt av lecablock som sedan putsats och bänkskivan är gjuten i betong. Se hela reportaget här! 

• Pergola med täta ribbor över uteköket 

Foto: CARINA OLANDER

Nathalie och Kalle och bor i en nybyggd villa i Lidköping. Här har de byggt en 95 kvadratmeter stor pergola med täta ribbor som rymmer både ett utekök och ett spa-bad. Arbetsbänken har klätts med matchande ribbor och den egenhändigt gjutna betongskivan blir bara snyggare med åren. Se hela reportaget här! 

• Stort utekök under tak vid poolen

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Elisabeth och Mikael bor i en nybyggd villa utanför Uddevalla. Här har de byggt ett välutrustat utekök i industriell stil, med både tak och väggar, på altanen intill pollen. Under vintern stänger de igen köket de öppna delarna med luckor och köket blir då perfekt för vinterförvaring av bland annat blommor och krukor. Se hela reportaget här! 

• Svart L-format utekök på trädäck

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Frida och Ludvig bor i en 40-talsvilla i Borensberg och har skapat en magisk uteplats med stort trädäck på bergknallen ovanför huset. Här finns både en pergola, flera loungegrupper och ett stort L-format utekök med nedsänkt grill och diskho. Se hela reportaget här!

Bra att tänka på när du skaffar utekök

Placera nära inneköket. Tänk på uteköket som en förlängning av ditt befintliga kök. Bygg det gärna i direkt eller nära anslutning till det, så har du nära till kyl, frys och andra bekvämligheter som finns inomhus. Och så slipper du släpa disken över hela tomten efteråt!

Bygg hållbart! Material och lösningar som klarar vind och väder i det stundvis hårda svenska klimatet är att föredra, om du nu inte har lust att bygga ett nytt utekök varje sommar. 

Håll det enkelt. Visst kan du dra på stort och bygga ett enormt utekök med lyxiga tillbehör, men om det bara är själva känslan av matlagning i det fria som lockar så kommer du långt med enkla medel. Har du en grill är det en bra början, bygg sedan på med ett sidobord eller en arbetsbänk och kanske en liten kryddtäppa intill så har du vips ett alldeles eget utekök!

Inred som inne – fast ute! Det går alldeles utmärkt att piffa uteplatsen eller verandan där uteköket står som ett vanligt kök. Tänk bara hållbarhet och hållfasthet i materialvalet, även vad gäller dina köksredskap. I dag finns det gott om såväl möbler som mattor och textilier som klarar åtminstone det varmare halvåret utomhus. 

Glöm inte belysningen! Vi har härligt ljusa sommarkvällar här i Sverige, men mot sensommaren börjar kvällarna bjuda på skymningar igen, trots att det ofta är varmt långt in på tidig höst nu för tiden. Då är det både mysigt och praktiskt med gott om belysning. Satsa på solceller på lampor och lyktor, så tar du vara på solen samtidigt! 

Bygg ett eget utekök. Om du inte hittar något som faller dig i smaken bland fantastiska färdiga utekök, så är det inte så svårt som det kan se ut att bygga ett eget. Lastpallar och spillvirke kan fungera utmärkt som en prisvärd bas om du vill snickra, eller satsa på betong eller tegelstenar om du är ute efter en mer robust variant. Tänk bara på att undvika material som inte klarar av att stå utomhus, som exempelvis laminat.
Här berättar och visar trädgårdsdesignern Peter Englander hur du bygger ett enkelt utekök, med skisser och bygginstruktioner steg för steg. 

8 fina och praktiska utekök du kan köpa färdiga

1. Utekök i cortenstål med grill och stekhäll från Ofyr

Foto: Ofyr

Gillar du den rustika stilen och kanske vill matcha dina odlingslådor i trendig cortenplåt kanske det här kan vara något? Uteköket ”Island 100” från Ofyr är en rejäl pjäs på 180 kilo där du lagar mat över öppen eld. Modellen har gott om plats för vedförvaring, en arbetsbänk i gummiträ och en förvaringslåda att ställa flaskor. Cirkapris: 38 495 kronor. 

2. Utekök Horizont från Jabo – med inbyggt led-belysning

Foto: Jabo

Utekök i serien ”Horizont” finns i flera modeller, bland annat med eller utan vask, kol- eller gasolgrill. Alla köken har led-belysning och köken kan även kompletteras med matchande skärmar till uteplatsen för ett enhetligt utseende. Köket finns med klassisk sommar­känsla i vit­målad gran, modernt svartmålad eller tryckimpregnerad gran.
Cirkapris från: 6 629 kronor.

3. Utekök med kolgrill från Outstanding – dansk design i rostfritt stål

Foto: Gardenstore

Ett exklusivt utekök i rostfritt stål i dansk design med det passande namnet ”Exclusive”. Komplett med generös kolgrill, gott om hyllor för för­varing och vattenkran och vask med enkel anslutning under bordet, det är bara att klicka dit en trädgårdsslang. Uteköket finns i flera varianter, bland annat med gasolgrill eller gasplatta.
Cirkapris: 24 949 kronor. 

4. Martinsen utekök hos Ellos – mörkgrå lackad aluminiumplåt

Foto: Ellos

Uteköket ”Tampa” från Martinsen är tillverkad av aluminiumplåt och har en vask i rostfritt stål. Väggar och dörrar i textil döljer undersidan av vasken och med en adapter kan en trädgårdsslang anslutas till diskbänken.
Pris: Bänk med vask 7 399 kronor, bänk utan vask 4 599 kronor.

5. Utekök från Rusta – modulkök i rostfritt stål

Foto: Rusta

Modulköket ”Excellence” i rostfritt stål bygger du efter smak och behov. Modulerna kan användas fristående eller tillsammans, passar till Rustas senare modeller av grillar och har ställbara ben för ojämnt underlag.
Pris: Sidobord 999 kronor, sidobord med vask 1 995 kronor.

6. Grillskär utekök från Ikea – variera i oändlighet

Foto: Ikea

Ikeas serie ”Grillskär” finns i en mängd olika varianter som du kan bygga ihop efter tycke och smak. Priset ligger på 1 495 kronor för en arbetsbänk till 12 974 kronor för ett mer eller mindre komplett restaurangkök med bänkar, vask, grill och brännare.

7. Sensum Ekeby hos Bauhaus – stilrent utekök i svart och teak 

Foto: Bauhaus

Möbeltillverkaren Sensum och kökstillverkaren OneQ har i ett samarbete utformat en serie av utekök i tre utföranden med olika toppskivor: stål, fibercement och teak. Bygg ihop ditt drömkök och välj mellan gasolgrill, kolgrill, sink, ishink, skärbräda och stekplatta. Pris i detta utförande 6 995 kronor. 

8. Burns & Barkles från Jula – rostfritt utekök på hjul

Foto: Jula

Julas köksserie ”Burns & Barkles Outdoor Kitchen” består av moduler med bänkar med diskho, hyllor och skåp som du kan kombinera med en grill. Uteköket är tillverkat i rostfritt stål och låsbara hjul som gör delarna enkla att flytta. Pris från 999 kronor. 

LÄS MER: 12 fina planteringsbord till trädgård och balkong

LÄS MER: Här är bästa nya grillarna – så väljer du rätt modell för dig