Laga mat under bar himmel! Vi guidar till sommarens finaste utekök. Foto: Tranquilo Kitchen

Allt för utekök – inspiration, tips & färdiga kök

Långa härliga middagar i trädgården blir än mer underbara när du får tillaga maten i ett alldeles eget utekök! Faller du för ett bohemiskt utekök i bambu eller är det det rostfria lyxköket som får dig på fall?  

6 smart tips för uteköket!

1. Tänk på uteköket som en förlängning av ditt befintliga kök. 

Bygg det gärna i direkt eller nära anslutning till det, så har du nära till kyl, frys och andra bekvämligheter som finns inomhus. Och så slipper du släpa disken över hela tomten efteråt!

2. Bygg hållbart! 

Material och lösningar som klarar vind och väder i det stundvis hårda svenska klimatet är att föredra, om du nu inte har lust att bygga ett nytt utekök varje sommar. 

3. Håll det enkelt

Visst kan du dra på stort och bygga ett enormt utekök med lyxiga till­behör, men om det bara är själva känslan av matlagning i det fria som lockar så kommer du långt med enkla medel. Har du en grill är det en bra början, bygg sedan på med ett sidobord eller en arbetsbänk och kanske en liten kryddtäppa intill så har du vips ett alldeles eget utekök!

4. Inred som inne, fast ute! 

Det går alldeles utmärkt att piffa uteplatsen eller verandan där uteköket står som ett vanligt kök. Tänk bara hållbarhet och hållfasthet i materialvalet, även vad gäller dina köksredskap. I dag finns det gott om såväl möbler som mattor och textilier som klarar åtminstone det varmare halvåret utomhus. 

5. Glöm inte belysningen! 

Vi har härligt ljusa sommarkvällar här i Sverige, men mot sensommaren börjar kvällarna bjuda på skymningar igen, trots att det ofta är varmt långt in på tidig höst nu för tiden. Då är det både mysigt och praktiskt med gott om belysning. Satsa på solceller på lampor och lyktor, så tar du vara på solen samtidigt! 

6. Bygg eget

Om du inte hittar något som faller dig i smaken bland fantastiska färdiga utekök, så är det inte så svårt som det kan se ut att bygga ett eget. Lastpallar och spillvirke kan fungera utmärkt som en prisvärd bas om du vill snickra, eller satsa på betong eller tegelstenar om du är ute efter en mer robust variant. Tänk bara på att undvika material som inte klarar av att stå utomhus, som exempelvis laminat. 

11 snygga utekök 

1. Bohemiskt utekök i bambu

För dig som gillar den lite mer boho chica stilen finns Tranquilos handgjorda köksbänk i bambu och betong för utomhusbruk. Maten tillagar du i panna av rostfritt stål på gasoldriven ringbrännare. Annons: Läs mer och köp uteköket från Tranquilo Kitchen här (extern länk)

2. Svart med sink

Byggbara Bellac utekök har en ram av svartlackerad aluminium och bänkskivor av tålig granit. Ställbara fötter för ojämnt underlag, och sink med kran som enkelt kopplas in till trädgårdsslangen. Avlastningsbord med hylla för kryddor eller blommor. Annons: Läs mer och köp det svarta uteköket från Brafab här (extern länk).

3. Byggbart utekök i gran

Utekök i serien Horizont kan kompletteras med matchande skärmar till uteplatsen för ett enhetligt utseende. Klassisk sommar­känsla med vit­målad gran. Annons: Läs mer och köp uteköket från Jabo här (extern länk).

4. Flexibelt & lyxigt utekök från Brafab

Portabelt utekök i modern design i svartlackerat aluminium med sink och kran i rostfritt stål. Uteköket Coldstream har en rejäl arbetsyta, och praktisk förvaring bakom skjutdörrar. Rejäla hjul för lätt förflyttning av uteköket, och hängare på sidorna för redskap. Annons: Läs mer och köp uteköket från Brafab här (extern länk). 

5. Lyxig design i rostfritt stål

Ett exklusivt utekök i rostfritt stål i dansk design med det passande namnet Exclusive. Komplett med generös kolgrill, gott om hyllor för för­varing och vattenkran och vask med enkel anslutning under bordet, det är bara att klicka dit en trädgårdsslang. Läs mer och köp uteköket från Out Standing här (extern länk). 

6. Enkelt & stilrent utekök från Mio

Utekök Vener i grå aluminium med diskho, kran och vattenlås, skåp med dörr i textilene. Det går också att komplettera med en avlastningsbänk. Annons: Läs mer och köp uteköket från Mio här (extern länk).

7. Gör om Ikeas rullbord till utekök

Foto: Ikea Livet hemma

Ett snyggt budgetkök till uteplatsen skapar du enkelt med en serveringsvagn eller som på bilden, Ikeas rullbord Förhöja. Men en knopplist eller köksreling på väggen bakom skapar du extra härlig kökskänsla. 

8. Kompakt från Tranquilo Kitchen

Komplett set med utekök av pulverlackerat stål och avlastningsbord i ek, utrustat med gasolbrännare och panna. Robust design i svensk tillverkning. Annons: Läs mer och köp uteköket från Tranquilo Kitchen här (extern länk). 

9. Modulkök i rostfritt stål från Rusta

Modulköket Excellence i rostfritt stål bygger du efter smak och behov. Modulerna kan användas fristående eller tillsammans och har ställbara ben för ojämnt underlag. 

10. Smidig och flyttbar grill

För en flexibel lösning till ute­köket kan en flyttbar grill vara ett smidigt val. Uteköket Easy Grill består av en kolgrill i rostfritt stål med praktisk förvaringshylla och hjul, som gör det lätt att anpassa matlagningen efter dina behov. Annons: Läs mer och köp köket från Out Standing här (extern länk). 

11. Eldstad och grill i ett

Eldstaden Fire Globe från Eva Solo förvandlas till en snygg grill med anpassat grillgaller. När middagen är färdig kan grillen bli till mysig eldstad igen Ett perfekt inslag i uteköket. Annons: Läs mer och köp eldstaden/grillen här (extern länk)

LÄS MER: 14 fina planteringsbord till trädgård och balkong

LÄS MER: Här är årets bästa nya grillar – så väljer du rätt modell för dig

Aktuellt just nu