15 fina utemöbler som passar i din trädgård
Sommarmöbler – valet av utemöbler i trädgården är stort.
Naturstil med rotting och nätta kafémöbler i glada färger är de hetaste trenderna i år.
Här är 15 trädgårdsmöbler vi gillar – och massor av tips när du ska välja sommarmöbler.
SOMMARMÖBLER 2015 – HÄR ÄR TRENDERNA:
Utemöblerna blir nättare för att de ska vara lätta att flytta runt. Ibland vill man sitta i solen, ibland i skuggan.
Vi vill också möblera trädgården, balkongen och uteplatsen precis som ett vardagsrum. Nu finns utebelysning som ser ut precis som lamporna vi har inomhus.
Och vi vill ha både soffa, fåtöljer, filtar och kuddar i trädgården för mesta möjliga mys. Här vill vi hänga länge!
Med bokhyllor och pedistaler med gröna växter blir det extra trevligt i uterummet.
Lägg till någon form av terrassvärmare så förlänger du utesäsongen ytterligare!
Trendigaste utemöblerna just nu är rustika korgmöbler. Både naturrotting och konstrotting gäller. Färgglada, nätta stålmöbler i kaféstil efterfrågas också och med dem är det lätt att utnyttja små ytor maximalt. Hänggungor och gungstolar är också ett kul och trendigt inslag.
Läs också: Pool i trädgården – här är 9 tips du måste ha
TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU SKA VÄLJA UTEMÖBLER:
Valet av material är viktigast!
Rotting
Ska möblerna stå under tak kan man till exempel välja naturrotting och miljövänliga plastmaterial som är känsligare för regn och sol.
Akacia, hardwood och furu
Ska möblerna placeras under bar himmel är bästa valet något hårt och behandlat träslag. Vanligt i dag akacia och hardwood. I dag kan du impregnera svenska träslag, som furu, så att den blir mycket tålig.
Teak
Teak är både vackert och hållbart, men det är mycket viktigt att kolla att den är miljögodkänt och inte kommer från någon skövlad regnskog. Se Naturskyddsföreningens köpråd nedan!
Underhållsfritt material
Orkar du olja in dina trämöbler varje år? Om inte så bör du välja ett underhållsfritt material.
Stadiga möbler
Välj också stadigare möbler om de ska stå på gräs, då stålmöbler lätt sjunker ner i och förstör gräsmattan.
Läs också: 6 fina budgetprylar till din balkong
PROVSITT UTEMÖBLER
I dag är det vanligt att köpa utemöbler via nätet då det där är lätt att jämföra priser och kanske hitta ett lägre pris. Men precis som med andra möbler är det bäst att provsitta utemöblerna före köp. Komfort, tygkvalitet och stabilitet kan vara svårt att bedöma utifrån en bild.
FÖRVARA UTEMÖBLER
Tänk på att du måste ha plats att vinterförvara dina utemöbler. Köp inte för stora och utrymmeskrävande möbler om du inte har stora förvaringsmöjligheter.
Hopfällbara stolar och bord är ofta att föredra med tanke på förvaringen.
Var förvarar du dynorna? Gäller även under utesäsongen. Det är inte kul att förvara en hel hög med dynor och kuddar i till exempel en liten lägenhet.
SKYDDA DINA UTEMÖBLER
Loungemöbler, soffor och fåtöljer skyddas bäst med tillhörande överdrag.
Olika sorters lådor till förvaring av dynor finns det gott om. Men dynor och kuddar måste ändå tas in för vinterförvaring.
Konstrotting tål väder bra (välj en sort som är återvinningsbar) men bör förvaras under presenning under vintern.
Läs också: Allt du behöver veta om robotgräsklippare
TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU SKA KÖPA UTEMÖBLER:
1. Underhåll möblerna så varar de länge. Tvätta och behandla dina utemöbler med miljöanpassade preparat så håller de många säsonger. Ibland saluförs utemöbler i tropiskt trä som mer beständiga i vårt ibland regniga sommarväder men även utemöbler i tropiskt trä behöver underhållas.
2. Köp gärna begagnat!
3. Köp i första hand möbler av icke tropiskt ursprung. Det finns i dag miljöanpassade impregneringsmetoder som gör svenska träslag lika bra som tropiskt trä. Närproducerat minskar dessutom transporterna vilket påverkar klimatet mindre, ännu en miljövinst.
4. Låt dig inte luras av vilseledande marknadsföring och påståenden från tillverkarna själva! Det kan t.ex. stå att råvaran kommer från "hållbart skogsbruk" eller att "skogsbruket är statskontrollerat" eller att produkten "är på väg att bli certifierad".
5. Det finns tropiska trämöbler som är märka med FSC (Forest Stewardship Council). FSC är en internationell organisation som ställer krav på skogsbruket utifrån ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Naturskyddsföreningen är medlem i svenska FSC.
6. Om en produkt bär FSC-loggan innebär det att skogsråvaran kommer från ett skogsbruk som ska uppfylla FSC:s krav.
– FSC-märkta möbler av tropiska träslag är av allt att döma mycket bättre än omärkta men vi vill i första hand rekommendera möbler gjorda av svenska träråvaror som furu. Samtidigt vill vi se en skärpning av hur FSC-kraven utvecklas, säger Mikael Karlsson.
Källa: Naturskyddsforeningen.se
Läs också: Odla i pallkrage – så gör du