Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Underbara perenner – så sköter du om dem

Perenner är växter som lever i flera år. De vissnar varje år men börjar växa på nytt igen på våren. Planteringssäsongen är lång – från april till september.

Lavendel, pion, vallmo, kärleksört och stockros är exempel på kända perenner.

Här får du tips på hur du tar hand om de allra vanligaste perennerna.

Foto: Nina Bergström

1 av 11

1. Perenner – så lyckas du med dem

Perenner är växter som lever i flera år. De flesta vissnar varje år och börjar växa igen på våren, men en del är vintergröna och behållar sina gröna blad över vintern.

Till gruppen perenner hör också gräs, kryddväxter, medicinalväxter och ormbunkar. Det finns perenner för alla tänkbara växtplatser, allt från torra slänter till fuktiga platser i djup skugga.

Bläddra vidare för att få skötselråd och tips för olika sorters perenner.

Vill du hoppa direkt till perennsorterna och få reda på hur du bäst sköter om dem?
Här kan du göra det!

Så lyckas du med perenner

Grundgödsla före planteringen. Sedan behöver perennerna en årlig tillskottsgödsling. För mycket näring kan skada växterna.

Det går att plantera perenner vår, sommar och höst. Rotklumpen måste vara ordentligt genomvattnad vid planteringen. Låga perenner ska ha ett planteringsavstånd på 20-30 centimeter, medelhöga 40-50 centimeter och de höga 60-70 centimeter. De gör sig bäst i grupper om 3-5 stycken i varje.

Klipp gärna ned överblommade och skräpiga perenner på sommaren – och komplettera med att gödsla lite lätt. Snart börjar växterna grönska på nytt och rabatten blir fin och fräsch igen.

Övervintring av perenner

De flesta perenner är mycket härdiga och går bra att odla långt upp i norr. De klarar vintern bäst om du på hösten hoppar över att klippa bort torra blad och stjälkar. Möjligtvis ser det skräpigt ut, men det skyddar växten och bildar en naturlig vintertäckning. Ömtåliga och extra utsatta växter kan du täcka med granris.

Omplantering av perenner

Många perenner mår bra om du delar och planerar om dem med några års mellanrum. Bäst är att göra det på våren eller hösten och i samband med detta förbättras och gödslas jorden. Delningen ger nämligen plantorna ny livskraft. Passa på att rensa bort ogräs också. Vissa perenner bör dock inte planteras om särskilt ofta – till exempel pioner, brudslöja, Mose brinnande buske.

1 av 11
Odla - false