Underbara perenner – så sköter du om dem

Perenner är växter som lever i flera år. De vissnar varje år men börjar växa på nytt igen på våren. Planteringssäsongen är lång – från april till september.

Lavendel, pion, vallmo, kärleksört och stockros är exempel på kända perenner.

Här får du tips på hur du tar hand om de allra vanligaste perennerna.

Andra har också läst

Foto: Nina Bergström

1. Perenner – så lyckas du med dem

Perenner är växter som lever i flera år. De flesta vissnar varje år och börjar växa igen på våren, men en del är vintergröna och behållar sina gröna blad över vintern.

Till gruppen perenner hör också gräs, kryddväxter, medicinalväxter och ormbunkar. Det finns perenner för alla tänkbara växtplatser, allt från torra slänter till fuktiga platser i djup skugga.

Så lyckas du med perenner

Grundgödsla före planteringen. Sedan behöver perennerna en årlig tillskottsgödsling. För mycket näring kan skada växterna.

Det går att plantera perenner vår, sommar och höst. Rotklumpen måste vara ordentligt genomvattnad vid planteringen. Låga perenner ska ha ett planteringsavstånd på 20-30 centimeter, medelhöga 40-50 centimeter och de höga 60-70 centimeter. De gör sig bäst i grupper om 3-5 stycken i varje.

Klipp gärna ned överblommade och skräpiga perenner på sommaren – och komplettera med att gödsla lite lätt. Snart börjar växterna grönska på nytt och rabatten blir fin och fräsch igen.

Övervintring av perenner

De flesta perenner är mycket härdiga och går bra att odla långt upp i norr. De klarar vintern bäst om du på hösten hoppar över att klippa bort torra blad och stjälkar. Möjligtvis ser det skräpigt ut, men det skyddar växten och bildar en naturlig vintertäckning. Ömtåliga och extra utsatta växter kan du täcka med granris.

Omplantering av perenner

Många perenner mår bra om du delar och planerar om dem med några års mellanrum. Bäst är att göra det på våren eller hösten och i samband med detta förbättras och gödslas jorden. Delningen ger nämligen plantorna ny livskraft. Passa på att rensa bort ogräs också. Vissa perenner bör dock inte planteras om särskilt ofta – till exempel pioner, brudslöja, Mose brinnande buske.

Foto: Shutterstock

2. Lavendel

Vill man ha en perenn med doft och tradition är lavendeln ett säkert kort. Eftersom den är halvt vedartad är den känslig mot kalla vintrar, men får den en väldränerad, solig och vindskyddad växtplats kan den ändå odlas i stora delar av landet.

Lavendel är en klassisk doftväxt som blommar oavbrutet med blå blommor under hela sommaren. Ett absolut måste i en fjärilsrabatt, fjärilarna älskar lavendeln. Men det är inte bara fjärilar som gillar lavendel – det gör människor också, mycket tack vare den underbara doften.

Placering: Lavendel älskar torr gjord, gärna sandblandad, sol och värme. Kan växa över hela landet bara de får stå skyddat. Rosor är fina till lavendeln. Annars gör sig lavendel bäst i stora mängder.

Skötsel: Mår bra av sol, minst sex timmar om dagen. Om du vill ha täta fina lavendelhäckar klipper du ner dem på hösten efter blomningen eller när tillväxten kommit i gång på våren.

Foto: NINA BERGSTRÖM

3. Pioner

Pion är perfekt för dig som är ute efter växter som ger mycket blommor för pengarna och är lättskötta. De lever länge och klarar sig utan någon egentlig skötsel – den kan bli 50 år gammal utan problem.

Pionerna är härdiga i hela landet och finns med många blomformer och färger från vitt, rosa, rött, gult. De blommar framför allt på försommaren från maj till juni.

Placering: Soligt läge, inte alltför torrt. Jorden ska vara lucker och näringsrisk. Sätt roten grunt, 5-7 centimeter under ytan. Pioner passar som stomme i en solig perenn-rabatt, men också gärna ihop med nävor och salvia till exempel.

Skötsel: Gödsla efter blomningen. Plantera på våren eller hösten, sätt inte rötterna för djupt. Vattna extra vid torka på våren. Flytta och dela inte pionen i onödan.

LÄS OCKSÅ: Så sköter du om dina pelargoner

Foto: NINA BERGSTRÖM

4. Rosor

Rosor är vackra och ofta lättskötta. En rosenträdgård är nästan ett måste. Kom ihåg att gallra ur skott som växer i kors samt de äldsta grenarna. Snittet ska göras diagonalt en halv centimeter ovanför ett utåtgående öga.

Placering. Rosor trivs bra i blandad lerjord, grov sand, torvmull och trädgårdskompost. Jorden ska gärna gödslas med välbrunnen ko- eller hästgödsel. Mylla ned kogödsel under buskarna på våren. Lägg gärna gräsklipp eller plantera tagetes under rosorna.

Skötsel: Rosor behöver mycket vatten för att orka växa till sig och omvandla knoppar till stora blommor. Vattna hela sommaren. Vattna enligt principen "mycket och sällan" snarare än "lite och ofta". Undvik att vattna direkt på blommorna, och led i stället vattnet direkt ned i marken.

5. Vallmo

Lysande orange svävar blommorna som ser ut att vara gjorda av kräppapper. De runda, håriga knopparna öppnar sig sakta och blomningstiden är kort. Därefter dekoreras rabatten av frökapslarna. Har man svårt för färgen finns mildare pastellfärjade sorter.

Blommorna är skålformade och bildar en ensam frökapsel.

Placering: Trivs på torra, soliga platser. Jorden ska vara väldränerad eftersom rötterna lätt angrips av röta. Passar bra i blandade rabatter.

Skötsel: Vallmon mår bra av att få fullgödsel under den tidiga våren. Den behöver inte skyddas under vintern, men kan få problem med tung lerjord. Ska vattnas medelmycket. Frökapseln är mycket dekorativ och går bra att torka.

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta blommor som du inte kan döda

Foto: Nina Bergström

6. Akleja

En mycket lättodlad perenn som klarar både full sol och halvskugga. Korsar sig lätt med andra sorter och frösår sig vilket ger nya färger och former. En av klassikerna är den fyllda "Nora Barlow".

Placering: Idealiskt för aklejor är en solig eller halvskuggig plats med lätt, näringsrik, väldränerad men inte torr jord. Men – det är en väldigt lätt växt som klarar mycket.

Skötsel: Aklejan är väldigt bra på att sköta sig själv.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på växter – det här kan du lära dig av bladen

Foto: Nina Bergström

7. Iris

Irissläktet har många arter som passar finfint att odla i trädgården. De delas in i grupper utifrån växtsätt och utseende. Blande de knölbildande irisarna finns många vårblommande arter.

De större försommarblommande irisarna är med eller utan skägg.

De skäggiga irisarna är den största gruppen och vanliga som trädgårdsväxter. Skägget sitter på ovansidan av de yttre kalkbladen. Dessa irisar har rhizomer, jordstammar, som inte ska planteras för djupt. Det är en klassiker tillsammans med rosor, liljor, dagliljor och prydnasgräs till exempel.

Placering: Rhizomerna ska planteras alldeles i ytan av en lätt jord i gassande sol. Det måste vara väldränerat.

Skötsel: Stående vatten på vintern är förörande, liksom barfrost. Vintertäck gärna. Klipp också av överblommade stjälkar två centimeter om marken. Dela och plantera om i september.

LÄS OCKSÅ: 11 saker du inte visste om solrosor

Foto: Nina Bergström

8. Kärleksört

Kärleksörten breder ut sig mer för varje år. Den passar både i stenparti, kruka och vanlig rabatt. Kärleksörten är en fetbladsväxt och samlar vatten i de tjocka bladen. Klarar sig bra i de flesta väder. Blommar på sensommaren med rödrosa blomställningar.

Placering: Trivs bra i vanlig trädgårdsjord. Kombinera med nävor eller andra växter som blommar tidigt eftersom kärleksörten blommar sent.

Skötsel: Kärleksört mår bra av en skvätt vatten om det blir alltför torrt.

LÄS MER: Kärleksört – så lyckas du med vackra höstblomman

Foto: Nina Bergström

9. Stjärnflocka

I en blandad rabatt gör sig stjärnflockan med sitt fuktiga växtsätt bra. Stjärnflocka blommar från juni och finns i sorter med blommor i flera nyanser från gråvitt till mörkgrått.

Placering: Trivs i sol, men tolererar också halvskugga, näringsrikt och mullrikt, inte alltför torrt. Kombinera gärna med daggkåpa med sina limegröna blommor. Det blir fint, liksom perenner i vitt och blått.

Skötsel: Stjärnflockan mår bra av att du putsar bort överblommat – passar utmärkt att plocka till buketter.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för att få dina tulpaner att hålla länge

10. Höstanemon

Höstanemoner bildas stora ruggar när de väl etablerat sig. Namnet till trots blommar den från augusti och framåt och bildar med åren stora bestånd. Planteras under vår eller sommar för att hinna etablera sig innan första vintern. Fina sorter är bland andra 'September Charm' och 'Rubra'.

Planteras helst inte senare än i augusti eftersom de tar lång tid på sig att rota sig.

Placering: Trivs på en solig eller halvskuggig, skyddad plats i väldränerad, näringsrik jord.

Skötsel: Jorden får inte torka ut och inte stå blöt, speciellt inte under vintern. Höstanemonen bör vintertäckas med exempelvis granris. Vattna gärna lite extra på sommaren eftersom blomman är känslig för torka.

Foto: Nina Bergström

11. Löjtnantshjärta

Löjtnantshjärta är en av de klassiska svenska trädgårdsväxterna och man minns den från farmors och mormors trädgårdar. Den är nära släkt med fänrikshjärta och trivs bäst i halvskuggigt läge.

Namnet löjtnantshjärta syftar på de hjärtformade hängande blommorna som blir cirka två centimeter stora. Blommorna är vanligen rosa eller rosaröda, men bland annat sorterna "Alba" och "Silver Smith" får vita blommor.

Ingen romantiker kan undvara löjtnantshjärtat i sin trädgård.

Placering: Den vill ha lagom fuktig jord och gärna halvskugga för att trivas riktigt bra.

Skötsel: Klipper du ner blomställningarna kommer det nya.

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer