1 av 5: Ta hjälp av barnen när det är dags för rensning i trädgården, de tycker oftast det är kul. Foto: Fotolia
2 av 5: När du ska rensa, använd verktyg (kniv, skruvmejsel) för att underlätta, och vänta tills det regnat då marken är mjukare att gräva. Foto: Fotolia
3 av 5: Plantera marktäckande växtlighet, blommor och trädgårdsväxter som på ett naturligt sätt slår ut ogräset genom att roffa åt sig allt ljus, vatten och alla näringsämnen som finns i jorden. Foto: Fotolia
4 av 5: Kompost är effektivt mot ogräs, lätt fixat och hjälper till att hålla din jord sval, våt och ljuset borta, allt det som ogräs behöver för att växa. Foto: Fotolia
5 av 5: En riktigt bra ogräsdödare för sprickor i asfalt och trottoarer är kokande vatten. Foto: Fotolia

Tricken som gör att du slipper ogräset

De allra flesta hatar ogräs och sliter hårt med rensning i sin trädgård.

Visste du att både tidningspapper, vatten, salt och vanligt gräs kan hjälpa till?

Här får du 13 smarta tips på hur du bli kvitt maskrosor och annat på ett kick!

1. Gräv för hand

Foto: Fotolia

Underksatta inte det gamla klassiska sättet, kavla upp ärmarna och dra upp ogräset för hand. Men gör det då underifrån, i jorden, så rötterna kommer med. Använd verktyg (kniv, skruvmejsel) för att underlätta och vänta tills det regnat då marken är mjukare att gräva. 

2. Köp ogräsdukar

Foto: Fotolia

Ogräsbekämpningen börjar egentligen långt innan de dyker upp. Köp ogräsdukar som du sedan lägger kompost eller halm på. Den fysiska barriären kommer att hindra ogräset från att komma upp. 

3. Använd kompost

Foto: Fotolia

Med eller utan dukar, alla experter säger att kompost är ett måste. Det är lätt fixat och hjälper till att hålla din jord sval, våt och ljuset borta, allt det som ogräs behöver för att växa. Håll komposten omkring 5 cm hög och borta från gräsmattan, annars dör den också.

4. Tillåt högre gräs

Foto: Fotolia

Lär dig tycka om högre gräsmatta. Längden på gräsmattan kan faktiskt påverka dess hälsa och göra den mer eller mindre attraktiv för ogräs, 5-7 cm är perfekt. Att elda upp fjolårets gräs innan man sätter nya frön kommer också att hålla oönskade inkräktare borta. 

5. Gräv strategiskt

Foto: Fotolia

Tar man bort gräs skapar man bara en ny plats för ogräs att komma upp på. De flesta gräsmattor har nämligen dolda ogräsfrön. När du måste gräva för att plantera en ny planta, gräv bara exakt där det verkligen behövs.

LÄS OCKSÅ: Kirskål – så slipper du det hatade ogräset 

6. Ta hem getter

Foto: Fotolia

Vill du av med allt ogräs i ett huj kan du låna, hyra eller köpa getter. Getter kommer åt områden som varken maskiner eller människor gör, och deras hovar fungerar dessutom som en jordfräs. 

7. Kväv dem

Foto: Fotolia

Täck ogräs som klöver och hirs med tidningspapper, har du tur gör bristen på solljus att de utrotas helt. Att täcka dem med kompost kan förhindra nya att komma. Och då tidningspapper komposteras göder det även jorden.

8. Kokande vatten

Foto: Fotolia

Vanligt hederligt gammalt vatten kan också lösa problemen. En riktigt bra ogräsdödare för sprickor i asfalt och trottoarer är kokande vatten. På ungt ogräs fungerar det jättebra och ger resultat direkt. Om du tillsätter en sked med salt i det kokande vattnet blir det ännu mer effektivt.

LÄS OCKSÅ: Ny trend: Släng inte ogräset – ät dig frisk!

9. Salta dem

Foto: Fotolia

Fyll på med rabatterat bergssalt (bordssalt funkar det med) i slutet av vintern och strö sedan ut det på gården för att bekämpa ogräset under våren. Salt fungerar också som en ogräs-vägg längs med gräsmattans kant och andra ställen dit gräsklipparen inte kan nå. Men strö försiktigt då salt kan fräta sönder ytor som betong och annat och lämna marken karg under en viss tid.

10. Bygg ”staket”

Foto: Fotolia

Fysiska barriärer, som gräsmattekanter och stödmurar är en långvarig lösning för att hålla ogräset borta. Gör det enkelt, och billigt, ta överblivna tryckbehandlade brädor eller trägolvsplattor och sätt som ”staket”. Såga dem i bitar och hamra ned dem i marken bredvid varandra. 

11. Häll på ättika

Foto: Fotolia

Dränk ogräset med ättika och de kommer att dö direkt. Använd den med 20%. Man bör dock vara medveten om att ättikan dödar allt grönt men är inte alltid så effektiv på just gräs. Man bör också komma ihåg att ättikan är sur vilket innebär att man riskerar sänka pH-värdet på jorden.

12. Slå ut dem

Foto: Fotolia

I trädgården pågår hela tiden en konkurrens mellan all växtlighet där bara de starkaste överlever och frodas. Plantera därför marktäckande växtlighet, blommor och trädgårdsväxter som på ett naturligt sätt slår ut ogräset genom att roffa åt sig allt ljus, vatten och alla näringsämnen som finns i jorden.

13. Ät dem

Foto: Fotolia

Man kan också välja att se ogäset som en stor salladsbar. Många av dem är ätbara, som exempelvis späda maskrosblad, näslor, älgört, strandmålla, löktrav, cikoria och kirskål. Är du osäker, kolla upp innan du äter så du inte äter något giftigt.

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorsknepen för trädgården 

14. Lär dig älska dem

Foto: Fotolia

Ogräs för en kan vara som en ros för någon annan. Ogräset är åndå naturliga plantor som moder jord tagit fram, det är därför de är så svåra att ta kål på. Att lära sig tycka om ogräset handlar egentligen bara om att se på dem i ett annat ljus. I Japan till exempel odlar man fram mossa i trädgårdar medan det i USA utrotas med hjälp av bekämpningsmedel. 

Källa: Goodhousekeeping