1 av 2: ”Hade vi vetat hur mycket slit och släp som väntade så är jag osäker på om vi antagit utmaningen. Den här säsongen skulle visa sig bli vår flitigaste hittills”, säger programledaren Pernilla Månsson Colt i ”Trädgårdstider”. Foto: Max Tellving /SVT
2 av 2: I årets säsong skapas bland annat en stor köksträdgård, en ”episk” spegelrabatt, en nymodernistisk trädgård, en bohemisk radhusträdgård, en timberlodge och en mysig trädgårdslund. Foto: SVT

”Trädgårdstider” tillbaka – förvandlar trädgården till kalhygge

Ett foto från 1950-talet får SVT:s ”Trädgårdstider” att förvandla en del av den gamla gårdens trädgård till ett kalhygge. 

Men de har en plan: att återställa en enorm köksträdgård.

– Det här kommer att bli fantastiskt, säger kocken Tareq Taylor i säsongens första avsnitt. 

En man i orange varselkläder och hjälm går fram med en motorsåg genom trädgården. Träd efter träd faller till marken samtidigt som en grävmaskin går på en gigantisk lönn påhejade av programledarna Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, Malin Persson och John Taylor.

– Väck med den! Och alla träd här i mitten, det är bara sly och skit.

När ”Trädgårdstider”-gänget för två säsonger sedan tog sig an Torstens gård utanför Lund, var den öde och igenvuxen. Under två säsonger har de skapat en drömträdgård med bland annat ett orangeri och en rosenträdgård. Men en del av gården har fått stå nästintill orörd och igenvuxen av sly. I den tredje säsongen blir det ändring på det. 

Bygger tunnelväxthus av kanalplast

1 av 2: Det moderna tunnelväxthuset av plast får karaktär med gamla fönster och dörrar. Utanför skapas ett ”torg” med gångar av tegelstenar. Foto: SVT
2 av 2: Årets säsong är den tionde säsongen av ”Trädgårdstider” och den tredje på Torstens gård utanför Lund. Foto: SVT

Programledarna hittar ett gammalt flygfoto från 1950-talet som visar att det en gång i tiden funnits en stor köksträdgård på den platsen som nu ser ut som ett kalhygge. Och den ska återställas, bland annat med ett stort tunnelväxthus av kanalplast.

– Vi har ett orangeri men det är mest skådebröd om vi ska vara riktigt ärliga. Det här har varit en otrolig trädgård en gång i tiden och nu kan vi nyttja jorden åt grönsaker som vi kan äta ordentligt och i volym, säger Tareq Taylor. 

Programledaren Pernilla Månsson Colt och inredaren Malin Persson verkar skeptiska, men trädgårdsmästaren John Taylor intygar att växthuset är en bra idé. 

– Det är det bästa man kan odla i, det är jättebra och effektivt, säger John Taylor.

I säsongspremiären får tittarna följa bygget som med hjälp av Malin Persson får ett lyft. På gavlarna monteras gamla fönster på plywoodskivor och vid entrén en spegeldörr med plexiglas.

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

LÄS MER: Skapa rum i trädgården! Stor guide med fina växthus och orangerier

Flitigaste säsongen av ”Trädgårdstider”

1 av 3: Programledaren Pernilla Månsson Colt binder en hållbar bukett av färska snittblommor och eterneller – som sätts i vas utan vatten. Foto: SVT
2 av 3: Inredaren Malin Persson bygger en trädgårdsbänk av en gammal sänggavel. Foto: SVT
3 av 3: Kocken Tareq Taylor bakar pizza i en ny pizzaugn. Foto: SVT

I första avsnittet får tittarna också lära sig mer om hur man beskär rosor, hur man tappar björksav och hur man kan skapa en mer hållbar blombukett där färska snittblommor blandas med eterneller. 

I årets säsong skapas förutom en stor köksträdgård, en ”episk” spegelrabatt, en nymodernistisk trädgård, en bohemisk radhusträdgård, en timberlodge och en mysig trädgårdslund. 

– Hade vi vetat hur mycket slit och släp som väntade så är jag osäker på om vi antagit utmaningen. Den här säsongen skulle visa sig bli vår flitigaste hittills, säger Pernilla Månsson Colt i programmet. 

När börjar Trädgårdstider i SVT 2021

Säsong tio av ”Trädgårdstider” sänds på tisdagar 20:00 i SVT. Programmet är i år nio avsnitt och har premiär den 16 mars.

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!