”Trädgårdstider”-Malin avslöjar säsongens tema – svetthydda och dahlior
Hemester är ledordet i den elfte säsongen av SVT:s ”Trädgårdstider”. Programledarna ska i nio avsnitt skapa en trädgård där hela familjen ska kunna trivas.
Det blir blomstertävling, en svetthydda och fokus på hållbarhet när nya säsongen drar i gång – nästan en månad tidigare än förra året.
Man vet att våren närmar sig när SVT:s populära program ”Trädgårdstider” har säsongsstart. Den 22 februari, alltså nästan en månad tidigare än förra årets säsong, får tittarna i nio avsnitt följa Malin Persson, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor när de återigen förvandlar Torstens gård utanför Lund.
I år är temat väldigt passande ”hemester”.
– Jag tror det är den bästa säsongen vi har gjort. Det är ett väldigt bra tema nu när vi spenderat mycket tid hemma och inte kunnat ta oss ut i världen på samma sätt, säger Malin Persson, inredare och programledare för ”Trädgårdstider”.
Dahlia-tävling och bygge av svetthydda
Att fixa en trädgård som ska passa för hela familjen blir både en utmaning och ett driv för programledarna.
– Vi ska se om vi lyckas skapa en spännande och härlig trädgård som har något för alla. Det har varit barnfokus och hållbarhetsfokus, vi har försökt hitta både det ätbara och vackra. Ett ställe där man kan landa och bara mysa, säger Malin Persson.
En svensk sommar kan ju vara både helt fantastisk, men också bjuda på en hel del regn så trädgården var tvungen att anpassas.
– Man har ju inte alltid tur med vädret. Så vi har också byggt en svetthydda där man kan få upp värmen ordentligt och få den aspekten när man inte kan åka till Medelhavet.
Varje år har programledarna också en intern tävling. Förra året tävlade de i vem som kunde odla den tyngsta pumpan, men i år blir det en kamp i blomsterlandet.
– I år tävlar vi om vem som kan odla fram den största dahlian. Vi gillar ju det här med tävling och förra året förlorade jag med några gram, så i år tänkte jag ”nu jäklar”.
Årets trädgårdstrend går i linje med hemester
Resor både utomlands eller till släkt och familj i landet brukar ibland innebära att trädgården inte används så flitigt som den skulle kunna om sommaren, men Malin tror att pandemisomrarna ger möjlighet till ett annat tänk.
– Jag tror att trenden är att man nördar in sig lite mer nu. Man kanske bygger en pizzaugn eller tar fram de bästa recepten till grillen, laborerar fram och odlar tio olika sorters chili och sedan fermenterar och gör egen chiliolja. Alltså man tar steget längre. Svenskar har generellt lite för lite tid, men tycker att trädgård är kul. Så nu när vi haft mer tid hemma har nörderiet fått ta mer plats, och det tycker jag är kul, säger Malin.
LÄS MER: Inget slit och släng hemma hos ”Trädgårdstider”-Malin
För henne själv är det i blomsterlandet som nörderiet kommer fram, passande nog med tanke på säsongens tävling.
– Ganska många år har det varit maffiga snittblommor, det har jag liksom hakat upp mig på. Som stora dahlior, säger Malin.
Tips för den som vill hemestra med balkong
Även om ”Trädgårdstider” fokuserar på trädgårdar är det ju många som inte har tillgång till en. Men det går att göra mycket även med en balkong eller bara en liten odlingsplätt.
– Jag har faktiskt gjort ett inslag till säsongen som heter square foot gardening. Man använder sig bara av en liten pallkrage och effektiviserar sin odling genom att byta ut grönsakerna när de växt klart.
Malin har också flera tips till den som inte har möjlighet att få in en pallkrage på balkongen.
– Man kan ju faktiskt odla ätbart på balkongen, exempelvis potatis. Det kanske inte räcker till hela sommaren, men man får dra upp egen färskpotatis till midsommar. Sen tycker jag att man kan skapa sig en nära relation till sina plantor. Vattna inte bara med en vattenslang, utan sätt dig bredvid och vattna med en liten tekopp med ljummet vatten så att man får komma nära sina plantor. Det kanske inte är för alla men det är väldigt kul, säger Malin med ett skratt.
Den traditionella trädgårdsfesten har bytts ut mot barnfamilj
Vanligtvis brukar sista avsnittet av ”Trädgårdstider” ha en fest i trädgården där nära och kära får komma och ta del av det som programledarna skapat under säsongen. Men med tanke på pandemiläget var det inte något som gick att genomföra den här gången. I stället har några helt andra bjudits in.
– Eftersom det inte var läge med fest så sa vi att vi bjuder in en barnfamilj som får testa trädgården och se om den funkar för alla under några dagar, berättar Malin.
Och utmaningen i att finna nya lösningar och skapa en trädgård som ska vara njutbar och underhållande en hel sommar var riktigt rolig enligt Malin.
– Vi har en så härlig stämning och väldigt kul när vi spelar in vilket jag tror är en magisk ingrediens. Det blir många skratt och så hoppas vi att vi inspirerar folk till att dra i gång egna projekt.
När börjar Trädgårdstider i SVT 2022?
Säsong 11 av ”Trädgårdstider” har premiär den 22 februari. Programmet är i år nio avsnitt och sänds på tisdagar klockan 20.00 i SVT.
LÄS MER: Pernilla Månsson Colt om sitt hem: ”Kallades spökhuset”
LÄS MER: John Taylor byggde ett minihus i trädgårdsparadiset
LÄS MER: Lyckas med ljuvliga dahlior – sensommarens primadonnor
LÄS MER: Hitta bästa pizzaugnen för dig – 8 heta favoriter
LÄS MER: Odla i pallkrage – 11 oslagbara tips som gör dig till proffs
Se även:
LÄS MER: Gjuta i betong – tips och inspiration till nybörjaren