1 av 3: Paradisbusken är både vacker och väldoftande – och dessutom lätt att sköta om. Foto: Shutterstock
2 av 3: Det finns ingen annan buske som lever upp till paradisbuskens överdåd av blommor. Foto: Istock
3 av 3: Paradisbusken fungerar både som buskage och häck. Foto: Shutterstock

Vackra paradisbusken som alla vill ha – så tar du hand om den

Paradisbusken finns i många trädgårdar och är en omtyckt växt eftersom den blommar så vackert och doftar så gott.

Fler och fler upptäcker den ”romantiska drömmen” som passar lika bra som häck som buskage – och är lättskött.

Här får du reda på allt om den vackra busken, hur du tar hand om den på bästa sätt och, om du har tur – kan få den att leva i 100 år.

Paradisbusken kallas av en del för ”den romantiska drömmen” vilket man lätt kan förstå när man ser den i full blom – med sina vackra rosa blommor kan den verkligen konsten att lysa upp vilken trädgård som helst. Och att den dessutom är både lättodlad, tålig, doftar gott och extremt blomvillig gör den inte mindre populär.

Busken, som passar lika bra som häck som större buskage, introducerades i Europa av forskningsresande Ernest H. Wilson i början av 1900-talet i Europa då han tog med sig den från en resa i Kina. Under mellankrigstiden var den väldigt populär som trädgårdsväxt i Storbritannien och USA, i Sverige blev den populär på 50-talet.

När blommar paradisbusken? Och hur är det med ohyra?

Det är i maj-juni som paradisbusken översållas av sina rosa, trattformade blommor och elegant överhängande grenar vilka är fulla av gröna glänsande blad. Blommorna har en rosa mörkare ton på utsidan och en ljusare rosa med ett gult svalg på insidan. Det kan också vara bra att veta att den ratas av rådjur men älskas av pollinerare; bin och humlor. Enligt de som kan växten så är paradisbusken inte en sort som får ohyra lättare än andra. Tvärtom så ska paradisbusken klara sig ganska då den är både oöm och tålig. 

När den inte blommar får bladverken vackra pastellartade höstfärger med inslag av violett, rött, rosa och gulorange. Vintertid är den dock inte lika kul (men hur många sommarväxter är det?), då kan den se skräpig ut med sina grenar med flagnande bark. Annars anses den vara både buskig och gracil.

I maj till juni översållas paradisbusken av sina rosa, trattformade blommor och elegant överhängande grenar som är fulla av gröna glänsande blad Foto: Shutterstock

Hur stor kan paradisbusken bli?

Paradisbusken kan bli rejält stor med tiden, två till tre och en halv meter hög, och två till tre meter bred. Och tillväxten ligger på 20-40 centimeter per år. När man tycker att den börjar bli för stor får man hålla efter och såga bort gamla och böjda grenar. Men var försiktig med de yngre skotten som ska sparas.

När är det bäst att plantera en paradisbuske?

Bästa tiden att plantera busken är på hösten, men det går att göra det på andra tider också. Se bara till att busken får tillräckligt mycket vatten och näring för att ta sig. Krukodlade buskar kan planteras när som helst under året så länge marken inte är frusen.

När och hur ska den beskäras?

Bästa tid att beskära är efter blomningen, i juli-september (JAS-perioden), men också på vårvintern innan knopparna spricker. Det kan även vara bra att gallra äldre grenar regelbundet, ta bort de som blivit grövre än ett kvastskaft för att minska risigheten, då har den alltid fin form och får en bättre blomning. Då busken blommar på skott som bryter från fjolårsskott behöver man inte vara orolig att bli utan blomning.

Har det varit en vinter med mycket snö finns alltid en risk att grenarna har blivit nedtyngda, fläkta eller knäckta. Då är tipset att föryngra busken helt och hållet, fast med den baksidan att man blir helt utan blomning det året. Dock har man mycket att se fram emot åren efter. Vill du göra en sådan föryngring spar du endast fem till tio centimeter, och man gör då allt på en och samma gång.

Hur får man paradisbusken till ett litet träd?

Om man vill att paradisbusken ska växa som ett litet träd måste man låta en uppåtriktad och rak gren växa upp och bilda en stam. Alla övriga grenar bör tas bort och sen när den enda grenen är lagom hög toppar man den och låter sidoskott växa ut upptill. Stamma sedan upp busken nedtill så att man får som en stam och krona.

Därefter gäller det att ta bort alla rotskott som kommer från marken med jämna mellanrum. Annars kommer den fortsätta att vara en yvig stor buske då det är paradisbuskens naturliga växtsätt.

Men, vill du vara extra säker på att paradisbusken lever väldigt länge och frodas är det just som buske du ska låta den vara. Kom då ihåg att varje år ta bort äldre skott vid marken och låta de yngre komma fram.

Paradisbusken kan bli rejält stor med tiden, två till tre och en halv meter hög, och två till tre meter bred. Då paradisbusken är väldigt tålig kan den bli över 100 år gammal om den tas om hand väl. Foto: Shutterstock

Var trivs den romantiska busken bäst? Så sköter du paradisbusken

Paradisbusken är en tålig växt som är härdig upp till zon 4 och ibland 5, något som gör den både lättodlad och lättskött. Den behöver inte mycket skötsel för att trivas och bli fin – men för rikare blomning kan man gödsla lite. Planterar du en ny buske behöver den vattnas en gång i veckan.

Paradisbusken passar de flesta trädgårdsjordar och kan till och med stå i halvskugga, och andra lägen där den inte riktigt trivs, men trots det översållas av rosa blommor. Att rekommendera är dock en solig plats, gärna ett sydvästligt läge där solen ligger på som längst, och det bästa är om jorden den står i är kalkhaltig och väldränerad. Befinner den sig i högre zon gillar den inte lera och precis tvärtom i lägre zoner.

Underplantering av marktäckare besparar frustration – tips på sorter

Vad gäller placeringen i övrigt så blir den allra finast om den får växa fritt och låta grenarna hänga ner – och för det behöver den minst tre meter utrymme. Tänk på att om paradisbusken ska stå på en gräsmatta kan det vara besvärligt att komma under grenarna och klippa och då kan en underplantering av marktäckare bespara en hel del frustration. Man kan även ta bort de klenaste grenarna och stamma upp den något om man vill odla något annat under eller få plats med en bänk.

Paradisbusken är en tålig växt som är härdig upp till zon 4 och ibland 5, något som gör den både lättodlad och lättskött. Foto: Istock

Förslag på ”bra grannar” åt paradisbusken är låga marktäckare som hasselört, ormöga eller liten flocknäva. Men även lågväxande sorter av try, kaprifol, murgröna och krypande barrväxte. Då paradisbusken har ett överdåd av blommor behövs ingen samplantering av andra blommor, de ”försvinner” lätt, men luktpioner kan fungera då de också har en praktfull blomning.

Som häck skapar den en vacker inramning och bra insynsskydd 

Det vanligaste är att man sätter paradisbusken som ett större buskage men den funkar också alldeles utmärkt som häck. Dess överhängande växtsätt ger en bra fyllighet i häcken, och de fina blomverken och ovalspetsiga bladen skapar en vacker inramning samt insynsskydd till trädgården.

Då paradisbusken är väldigt tålig kan den bli över 100 är gammal om den tas om hand väl. Tyvärr dör de ofta i förtid av stränga vintrar eller andra oklara orsaker.

Kan jag ta sticklingar och föröka min paradisbuske?

Ja, du det är ganska enkelt att föröka paradisbusken med höststicklingar. Ta då cirka 20 centimeter långa (tjocklek som en blyertspenna) förvedade kvistar. September är bra men det går även efter lövfällningen. Stick sedan ned kvistarna så djupt du kan i en djup kruka som du fyllt med sandig torv och ställ den i skugga. När det blir kallt och frosten kommer så flyttar du krukan till en kallbänk och fyller på med en massa löv som skydd under vintern. När försommaren kommer kan du fördela dem i två krukor och på sensommaren planterar du ut dem.

Ska du ta sommarsticklingar är det mjuka och örtartade sticklingar som man tar på årets skott som gäller. Längre fram i sommaren har de ofta blivit lite förvedade och är inte lika mjuka men om du känner efter är de fortfarande mjukare än gamla grenar och har en annan färg. Tänk på att bara ta från friska och fina buskar (de ärver allt från moderplantan) och busken ska inte vara torr eller ”hängig” – är den det så vattna eller vänta in regn. 

Klipp av sticklingen under ett bladfäste och se till att den sedan har minst två bladpar längst upp, ta bort alla andra blad. Du kan ta långa skott som du delar i mindre sticklingar, de ska vara mellan 7-15 centimeter. Har den stora blad kan man behöva klippa bort hälften av bladet. Låt dem stå någon dag i vatten (gärna med rotningshormon) innan plantering i jord.

Det vanligaste är att man sätter paradisbusken som ett större buskage men den funkar också alldeles utmärkt som häck. Foto: Shutterstock

Kan jag dela och/eller flytta min paradisbuske?

Det går att både flytta på och dela befintlig paradisbuske. Flyttar du den måste du gräva upp allt så klart. Vill du dela den kan du ta en yxa och huga loss en bit och placera på annat håll. Oavsett om du gör detta på hösten eller våren är det att rekommendera att skära tillbaka plantan ordentligt. 

Vilket du än gör så kommer flera av sugrötterna att förloras när busken flyttas, ett tips då är att föröka få balans genom att ta bort en del grenar så det motsvarar roten. Är det så att du väljer att flytta hela busken under våren kan du då ta bort två tredjedelar av grenarna alternativt så skär du ned busken så den kommer någon centimeter över ytan. Då dröjer det dock något år innan blomningen kommer. Kom ihåg att vattna rejält i nya planteringsgropen.

Så här ser paradisbusken ut de olika årstiderna:

Vår: Bladen slår ut samtidigt som lönnen blommar.

Sommar: I juni exploderar busken av de rosa blommorna som också doftar gott. Efter syrenen men före schersminen. Knopparna är mörkrosa och de utslagna blommorna är trattformade med en gulfläckig mitt, nästan vita kanter och däremellan skarpt rosa. Blomningen varar omkring en månad.

Höst: Nu får bladen fantastiska höstfärger i rött, rosa, violett och gulorange.

Vinter: Trots att grenverket nu är lite risigt är busken ändå fin på vintern. De grövre grenarna får en vackert flagnande, ljust kanelbrun bark och fröställningarna sitter kvar som små lurviga tofsar.

Paradisbuskens olika sorter:

Linnaea amabilis: Den ”rena” arten av paradisbuske, är vanligare än de olika sorterna och ett utmärkt val. 

Kellokas: En småväxt variant som bara blir 120-150 centimeter hög. Blommorna är ljusrosa. Härdig till zon 4.

Maradco: En gulbladig form, riktigt fin, med gulgröna blad och rödaktiga skott och toppar. Blommorna är ljusrosa. Busken blir upp till två meter hög och är härdig till minst zon 3.

Pink Cloud: har kraftigt mörkrosa blommor och blir 2-2,5 meter hög. Härdig till zon 4.

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar – så tar du hand om dem

LÄS MER: När bladlössen invaderar – så blir du av med äckliga krypen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!