Gänget i ”Trädgårdstider” återvänder till sin gård utanför Lund. Nu ska de skapa en rosenträgård, bekämpa sorkar och fokusera på sin hälsa.
1 av 3: Gänget i ”Trädgårdstider” återvänder till sin gård utanför Lund. Nu ska de skapa en rosenträgård, bekämpa sorkar och fokusera på sin hälsa. Foto: SVT
Pernilla Månsson Colt är programledare och till sin hjälp har hon trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor.
2 av 3: Pernilla Månsson Colt är programledare och till sin hjälp har hon trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor. Foto: SVT
”Det här året är det en helhjärtad satsning på nordiska kulturarvsväxter”, berättar Tareq Taylor i programmet.
3 av 3: ”Det här året är det en helhjärtad satsning på nordiska kulturarvsväxter”, berättar Tareq Taylor i programmet. Foto: SVT

”Trädgårdstider” tillbaka – bygger utedass för att få gödsel

I nya säsongen av det populära SVT-programmet ”Trädgårdstider” står en rosenträdgård högt på agendan. 

– Det ska bli den vackraste rosenträgård ni någonsin sett, säger trädgårdsmästaren John Taylor. 

Samtidigt måste trädgårdsgänget bekämpa sorkar som hotar deras arbete.

Dessutom försöker de ta reda på om man kan använda sitt kiss och bajs i trädgården.

Gänget i ”Trädgårdstider” återvänder till sin gård ”Torstens” utanför Lund. Nu ska de skapa en rosenträgård, bekämpa sorkar och fokusera på sin hälsa. Precis som tidigare år är Pernilla Månsson Colt programledare och till sin hjälp har hon trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor.

Hälsa är årets ledstjärna och gänget vill veta hur de ska göra för att må bättre och bli mer hälsosamma. De lämnar avföringsprov och blodprov för att se vilka områden som kan förbättras. Exempelvis vill Malin Persson ta till vara på egenskaperna hos traditionella läkeväxter och hon visar även hur man gör egen kombucha.

Bygger utedass – för att få gödsel

Tareq Taylor beger sig ut på jakt efter kobajs att gödsla med och senare i programmet kommer han att bygga ett dass för att ta vara på ännu mer gödsel. I årets säsong ska gänget undersöka hur bra det egentligen är att gödsla med kiss, så kallat guldvatten. Men Tareq stoppar inte där – även bajs kan användas som gödning. 

LÄS MER: Tareq Taylor om sitt hem: ”Måste vara ett ställe för vila”

Kan man använda sitt kiss och bajs i trädgården? Kocken Tareq Taylor bygger ett utedass för att ta tillvara restprodukterna. Foto: SVT

”En rosenträgård som är så fin att ni gråter”

Den stora utmaningen för trädgårdsgänget den här säsongen är sorkar som börjat härja i deras planteringar. Trädgårdsmästaren John Taylor är redo att ta till alla medel för att komma till rätta med problemet. Han planerar för en rosenträdgård utöver det vanliga och den vill han inte att sorkar ska förstöra.  

– Det ska bli den vackraste rosenträdgård ni någonsin har sett. Fullt med rosor, romantik, blomsterlök, perenner och små buskar. Ni ska gråta på kvällen när ni är här är inne, det ska vara så fint, säger han i programmet. 

Trädgårdsmästaren John Taylor tänker inte låta sorkarna sätta stopp för hans storslagna planer för rosenträdgården. Foto: SVT

Ostronskal för att bekämpa sork

Men för att sorkarna inte ska förstöra hans planer tar han till ett knep som han hört en expert prata om – nämligen att blanda ner ostronskal mellan rosrötterna. De vassa skalen ska nämligen hålla sorkarna borta. 

– Sork är det sämsta man kan ha. De kan äta upp alla fruktträd, alla bondbönor, radvis av ärtor – allt, säger han.

När börjar Trädgårdstider i SVT 2020?

Säsong nio av ”Trädgårdstider” sänds på tisdagar 20:00 i SVT. Programmet är i år nio avsnitt och har premiär den 24 mars.

LÄS MER: Tjuvstarta våren – här är blommorna som kan planteras tidigt 

LÄS MER: 8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande