Trädgårdsmästaren: Så skapas ett paradis
Det behöver inte vara ett jättejobb att skapa en trädgård och sköta den. Med ganska enkla medel kan du fixa ett grönt paradis där hemma. Här är trädgårdsmästaren Linda Schiléns bästa tips.
Text & bilder hämtade från boken Genvägar till vacker trädgård av Linda Schilén.
Trädgårdsarbetet kan behöva struktur och en tidsplan hjälper till att hålla ordning på oss. Den första uppgiften är att ta reda på hur mycket tid man vill vara i trädgården och anpassa odlingen därefter. Vill man odla ätbart men inte har så mycket tid och ork bör man skippa grönsakslandet och istället satsa på bärbuskar som vinbär, krusbär, björnbär och hallon. Eller varför inte revsmultron och rabarber? Dessa grödor är nästintill självskötande. Du får således skörda och odla ätbart, men urvalet är anpassat efter hur du lever och hur mycket tid du har över för trädgårdsarbete.
Den andra uppgiften är att lära sig hålla tiden. Själv har jag tvingats avsätta en viss tid för hur länge jag får jobba i trädgården. Egentligen är det min familj som gjort detta, eftersom jag som nybliven trädgårdsägare aldrig kom in om kvällen.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du tejpa din blomvas – så smart!
Sätt upp gröna mål
Numera håller jag tiden 20.00 på vardagar och 18.00 på helger. När klockan är slagen går jag in och tvättar av mina jordiga händer, smörjer in dem med god doftande lotion och njuter av vad jag åstadkommit under dagen.
Ställ dig själv frågan: ”Vad vill jag med min trädgård. Kom ihåg att trädgården är till för dina behov och det finns inget rätt eller fel. Du är din egen konstnär. Vill du ha trädgårdstomtar i rabatten ska du ha det. Om du bara vill ha gula rosor – ha bara gula rosor. Ängslighet hör inte hemma i din egen trädgård.
Tänk alltid långsiktigt
Trädgården förändras med tiden, både efter hur ditt liv förändras men även vartefter blommor, träd och buskar växer. Tänk långsiktigt när du anlägger, både för flera generationer framöver, till exempel genom att plantera träd, men även för den närmsta framtiden. Kanske poolen kan fungera som skateboardramp när barnen är små? Eller skippa trappor och ha sluttande gångar som alla kan ta sig fram på oavsett ålder.
Jag vill att trädgården ska vara en del av mitt konstnärskap och lite som en ständigt pågående målning. Men den ska också fungera som en förlängning av mitt hem där hus och tomt blir till en helhet som anpassar sig efter min familjs behov och önskemål. När barnen var mindre var trädgården till för deras lek, med stor gräsmatta och hemliga gångar under prydnadsbuskarna. Nu blir gräsmattan allt mindre, odlingsställena och friväxande buskar fler.
För mig handlar trädgård om passion. En höst när jag höll på att plocka in alla trädgårdsmöbler för säsongen och stod och band upp knutarna på hängmattan slog det mig att den sommaren hade jag inte en endaste gång vilat i hängmattan och njutit av solens strålar som silades ner genom äppelträdens bladverk. Varje gång jag var på väg till hängmattan kom jag på saker som borde fixas. Trädgårdarbetet är oändligt; det finns alltid något att göra, rensa, klippa, räfsa eller planteras. Detta är lite av tjusningen med trädgård. Men när man istället får motsatt effekt – att istället för att koppla av, blir stressad, då är det dags att göra något åt det.
Ett område i taget
Så hur återfick jag kontrollen? Jag gjorde en enkel skiss över min trädgård, som hjälper mig att fokusera på ett område i taget. För att göra det riktigt konkret ringar jag in det område jag ska jobba med just den kvällen/helgen. Då går det inte att fuska. En skiss hjälper också om trädgården ska anläggas helt från början.
Jag jobbar sedan mig metodiskt igenom dessa områden, till exempel framsidans rabatter, grusgångarna, gräsmattan eller häcken. Varje område får sin fulla uppmärksamhet i båda tid och kraft. Det är av största vikt att man håller sig till planen och inte låter sig lockas av att börja klippa gräset när man ”avtalat” tid med rabatterna på framsidan.
LÄS OCKSÅ: Nu är det klart: Här är Årets sommarblomma 2016
Kläderna gör hela skillnaden
Stråhatt eller ej, jag tycker att bra arbetskläder inte bara är till för proffs utan lika viktiga för hobbyodlaren. Jag brukar skoja om att mitt kontor hänger på insidan av min garderob, kontoret är alltså mina arbetsbyxor och förkläde. Fördelen med arbetsbyxor, förkläde eller midjebälte är att dessa hjälper till att hålla ordning på alla mindre trädgårdsredskap. Allt du behöver är alltid nära till hands. Det är fickornas uppgift. I dessa ser du till att ha uppbindningstråd (så att när man för femtioelfte gången fastnar i rosen snabbt kan binda upp den), sekatör, planteringsspaden, mobiltelefonen och ogräsjärnet. Detta är vad du behöver lättåtkomligt när du är i trädgården.
Bra att investera i är också ett par knäskydd, för mycket av trädgårdsjobbet sker knästående. Knäskydd spar både på kropp och rygg. Själv har jag insett att jag hellre kryper fram mellan rabatterna än går, eftersom knäskydden är så bekväma.
Trädgården avgör redskapen
Hur många trädgårdsredskap behöver man egentligen för att sköta sin trädgård och vilka? Vi har alla olika behov och våra trädgårdar ser olika ut. Till vissa bör man kanske satsa på ett spett snarare än en planteringsspade, och i en annan räcker en liten sekatör istället för en grensåg. Låt trädgården avgöra helt enkelt. Med rätt val av redskap förenklar du arbetet i trädgården. Själv har jag ett fåtal verktyg, antalet är helt anpassat till de göromål jag utför.
Tänk på det här:
Hur mycket tid vill jag ägna åt min trädgård? Mycket eller inte så mycket.
Anpassa drömmar till din verklighet.
Tänk ut vad du vill använda trädgården till.
Ha kul när du jobbar i trädgården! Se till att du har snygga kläder och redskap – det underlättar.
Gör en skiss över hur du vill ha det
Arbetskläder underlättar i arbetet
Använd rätt redskap
Sätt buskar – här är några av LIndas favoriter:
Björkspirea – Spiraea betulifolia. Är som vackrast på hösten då bladverket skiftar mellan rött och orange. Blommar med vita blommor i maj–juni. Höjd 80–120 cm.
Paradisbuske – Kolkwitzia amabilis. Har en magnifik och överdådig blomning som får en att häpna. Snabbväxande. Blommar med rosa blommor i juni–juli. Höjd 200 cm.
Bukettapel – Malus toringo var. Sargentii. Lika lättodlad som vacker. Blommar ljuvligt på försommaren och får vackra frukter på hösten. Dessa är mycket dekorativa och kan användas i matlagning bland annat till gelé. Blommar med vita blommor i maj. Höjd 150–200 cm.
Smultronschersmin – Philadelphus (Lemoinei-Gruppen) ’Mont Blanc’. Namnet säger något om dess doft, ljuvligt söt och somrig. Har ett fint småbladigt och tätt bladverk. Blommar med vita blommor i juni–juli. Höjd 100–150 cm.
Korallkornell – Cornus Alba ’Sibirica’. Kornellens skönhetsvärde sitter i grenverket som kan vara både gult, rött eller grönt beroende på sort. Mycket dekorativ på vintern. Blommar med små, vita och anspråkslösa blommor i april–maj. Höjd 80–120 cm.
LÄS OCKSÅ: Husmorsknepen som gör dig till en skicklig trädgårdsmästare