1 av 3: Om du funderar på att köpa en grästrimmer är det här guiden du ska läsa. En gräsklippare kan aldrig komma åt allting, speciellt inte om det är kanter, stenar, träd och annat i vägen. Foto: Istock
2 av 3: Men det är svårt att veta vilken sorts grästrimmer man ska välja. Därför ska du läsa vår specialguide nedan med allt du bör tänka på, samt se förslagen på de bästa och mest prisvärda trimrarna i vår guide. Foto: Istock
3 av 3: Känner du igen dig i bilden ovan? Då är det kanske dags att se sig om efter en grästrimmer. Foto: Istock

Stor guide till sommarens bästa grästrimmers

Nu är sommaren här och med den växer och grönskar även våra gräsmattor.

Då behöver man oftast en grästrimmer till hjälp för att få en välputsad trädgård.

Men hur väljer man rätt sort? Se vår stora guide med grästrimmers och jämför – här finns någon som passar alla.

Varför ska man ha en grästrimmer om man har en gräsklippare, undrar kanske en del.  Det beror till att börja med på hur stor yta du har som ska klippas samt hur mycket stenar, träd, rabattkanter och andra svåra områden som finns på din gräsmatta. Har du sådant så vet du hur svårt det är att komma åt med en gräsklippare, robotgräsklippare eller åkgräsklippare. 

Då kan det behövas olika sorters verktyg och maskiner. Hela idén med en grästrimmer är att den ska klippa allt det gräs som inte gräsklipparen kommer åt – och det på ett enkelt och smidigt sätt. Stör du dig på områden som din gräsklippare inte kommer åt, ja, då behöver du nog en grästrimmer.

Grästrimmer eller gräsklippare – kan man välja?

Äger du varken gräsklippare eller trimmer i dag och vill bara ha en enda apparat så kan du eventuellt klara dig på en gräsklippare, om du bara har en plan gräsmatta eller tycker att du kan fixa det den inte kommer åt med dina bara händer och små verktyg. Däremot kan du inte klippa en hel gräsmatta med en grästrimmer, det är svårt att få det jämt. En grästrimmer är precis som det låter, en trimmer och ingenting annat. Och ett relativt billigt och enkelt sätt att få hjälp med en fin trädgård på.

Men utbudet är stort och det finns såväl batteridrivna trimmers som eldrivna och bensindrivna sådana. Dessutom finns de inta bara i olika märken och prisklasser utan också i olika storlekar och med olika typer av effektnivåer. 

Den bästa kombinationen i en trädgård med gräsmatta och planteringar är att ha både en gräsklippare och en grästrimmer. Och en kratta är också bra att ha. Foto: Istock

Vilken sorts grästrimmer ska jag välja för min trädgård? 

Men hur vet man då vilken grästrimmer man ska välja? Frågor du måste fundera på är: Har du en stor eller liten tomt? Hur stor yta ska du täcka? Och hur ser tomten ut i övrigt?

Har man till exempel en stor trädgård är en batteritrimmer eller bensintrimmer allra bäst, då slipper du brottas med tillgången av eluttag eller inte. I en mindre trädgård funkar det bättre att ha en eldriven trimmer även om många ändå föredrar en batteridriven.

Har du mycket gräs, sly och sten kan det krävas en starkare, kanske bensindriven, trimmer (ibland också en röjsåg). Vill du däremot bara ha bort lite långt gräs i kanterna på rabatter och vid träd, och komma åt andra svåra ytor som inte din gräsklippare klarar, då är en batteri– eller eldriven trimmer att rekommendera. 

Tänk på det här när du väljer grästrimmer – 6 viktiga tips

Du bör känna av hur tung eller svårhanterlig apparaten är. Trädgårdsarbete i sig kan vara tungt och då är det bra om i alla fall maskinerna du jobbar med är lätta att arbeta med. Annars sliter du onödigt på kroppen och drar dig kanske för att göra jobbet. 

6 tips att kolla upp innan köp:

Känn efter om maskinen är bekväm och enkel att styra och vinkla.
Är vikten balanserad och hur kraftiga är vibrationerna?
Är handtaget och stödhandtaget lätthanterligt? Även med handskar på?
Kan skaftet justeras så det funkar för olika personer med olika längd?
Är du vänsterhänt? Dubbelkolla att maskinen fungerar för vänsterhänta.
Be att få testköra maskinen i butiken, det har du all rätt att göra.

Batteridrivna trimmers kan täcka en större yta än de sladdrivna, eftersom de inte begränsas av en sladd, det blir mer lättarbetat och du riskerar inte att skada sladden. Foto: Ryobi

Fördelar och nackdelar med en grästrimmer på el – med sladd

Tidigare var elektriska grästrimmers de vanligaste men det har i dag svängt till förmån för batteridrivna. De billigaste maskinerna är i regel sladdrivna, och har du en liten trädgård med små ytor räcker en eldriven trimmer alldeles utmärkt. De är mer än tillräckligt starka för att klara av både kantröjning och underhåll. De väger lite och är lätta att förvara samt transportera. Nackdelen med en helt och hållen eldriven grästrimmer med sladd är att det kan bli lite bökigt om det är större områden man ska jobba på, plus att det är lätt hänt att man råkar kapa av sladden (vanligare än man kan tro) om man inte är försiktig. 

Grästrimmer utan sladd – fördelar och nackdelar med batteri

Som vi nämnt är de flesta grästrimmers som finns på marknaden i dag batteridrivna av naturliga skäl. De kan täcka en större yta än de sladdrivna, eftersom de inte begränsas av en sladd, det blir mer lättarbetat och du riskerar inte att skada sladden. Å andra sidan begränsas de av batteritid, men om det bara rör sig om kantröjning och finputs hinner man med det på en laddning. Har du arbete som kräver mer tid kan det vara värt att ha ett extra batteri. De på marknaden senaste batterierna ger dock längre trimtid utan att behöva laddas, och en del av dem går även att kombinera med och använda till andra trädgårds- och elverktyg. Andra batterier är inbyggda i trimmern.

Med grästrimmern kommer du enkelt åt allt som du inte kan ta med gräsklipparen. Exempelvis kanter mot sten. Foto: Istock

Då ska du välja bensindriven grästrimmer

Har man en medelstor eller stor trädgård som ligger på längre avstånd från hus och uttag så är bensindrivna grästrimmers att föredra. Då slipper du sladdar och behov av el liksom laddning av batterier. Bensindrivna grästrimmers är också att föredra om tomten kräver en kraftfullare apparat på grund av mycket gräs, sly och sten. 

Dessa bensindrivna trimmers är både mycket mer kraftfulla och har lång driftstid. De är i regel något tyngre, men motorn är starkare och linan grövre än på andra trimmers – de starkaste bensintrimrarna kallas ofta för röjsågar i stället. Nackdelen är att de inte är det mest miljövänliga alternativet, och det är inte heller så kul att gå runt i bensinångorna.

Stora prisskillnader – jämför olika tillverkare och laddare

Priserna varierar också stort och har ofta med kapacitet eller effekt att göra. Det kan till exempel skilja mycket på de laddare som följer med vid köp. En del är enklare varianter som stoppas direkt i väggkontakten, de är billigare men laddar långsammare än en riktig laddstation. Och en del grästrimmers säljs utan batteri och/eller laddare så då måste man lägga till den kostnaden när man jämför priser. Sedan, som alltid, är vissa märken alltid dyrare. 

Annat att ta med i kalkylen är extra tråd och knivar som slits ned och måste köpas nya med tiden, de kostar olika till olika märken och de kan vara olika krångliga att byta. Även om de flesta maskiner har ett så kallat trimmerskydd går det åt mycket tråd och har man sten eller annat hårt i trädgården tar även knivarna stryk. 

Tråden slits ned med tiden och måste bytas i grästrimmern. Andra timmers har knivar som också måste bytas. Foto: Istock

Ska jag välja en grästrimmer med tjock eller tunn tråd, eller kniv?

De flesta grästrimmers arbetar med tråd vilket gör att utbudet bland apparater där är större. En annan fördel är att det går att arbeta mer exakt med tråd. Trådens tjocklek har också betydelse, en grövre klarar av både vått och torrt gräs utan problem och lämnar snyggt resultat, men slår du i något kan den lämna fula märken efter sig. En tunnare tråd lämnar inga märken men klarar inte av grövre gräs. En kniv är mer effektiv mot grövre växtlighet och klarar av tuffare ogräs

Sedan kan du även vilja komplettera med andra tillbehör och säkerhetstillbehör. Är du osäker, sök på recensioner och betyg på nätet.

LÄS MER: Stor guide: Så väljer du rätt gräsklippare 

Guide till 16 olika grästrimmers (vi har valt ut några av de mest populära):

1. Bosch Advanced Grass Cut 36 – batteridriven

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Bosch.
Kraftkälla: Batteri.
Spänning: 36 volt.
Rotationshastighet: 8300 RPM.
Produktvikt: 4 kilo.
Arbetsbredd: 30 centimeter.
Funktioner: Extrahandtag, vridbart trimhuvud, justerbart handtag, trådmatad.

2. Bosch ART 24 – eldriven

Foto: Bosch

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Bosch.
Kraftkälla: El.
Effekt: 400 watt.
Rotationshastighet: 12000 RPM.
Produktvikt: 2.6 kilo.
Arbetsbredd: 24 centimeter.
Funktioner: Trådmatad, justerbar längd.

3. Ryobi RLT183115C – batteridriven

Foto: Ryobi

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Ryobi.
Kraftkälla: Batteri.
Spänning: 18 volt.
Rotationshastighet: Ingen uppgift.
Produktvikt: 4 kilo.
Arbetsbredd: 30 centimeter.
Funktioner: Trådmatad.

4. Ryobi RLT5127 – eldriven

Foto: Ryobi

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Ryobi.
Kraftkälla: El.
Effekt: 500 watt.
Rotationshastighet: Saknas information.
Produktvikt: 2.93 kilo.
Arbetsbredd: 27 centimeter.
Funktioner: Trådmatad.

5. Makita DUR181Z  – batteridriven

Foto: Makita

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Makita.
Kraftkälla: Batteri.
Spänning: 18 volt.
Rotationshastighet: 7800 RPM.
Produktvikt: 2,9 kilo.
Arbetsbredd: 26 centimeter.
Funktioner: Extrahandtag, justerbart handtag, trådmatad, justerbar längd.

6. Makita UR3000 – eldriven

Foto: Makita

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Makita.
Kraftkälla: El.
Effekt: 450 watt.
Rotationshastighet: 9000 RPM.
Produktvikt: 2,3 kilo.
Arbetsbredd: 30 centimeter.
Funktioner: Trådmatad, justerbar längd.

7. Husqvarna 115iL – batteridriven

Foto: Husqvarna

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Husqvarna.
Kraftkälla: Batteri.
Spänning: 36,5 volt.
Rotationshastighet: 5500 RPM.
Produktvikt: 3,95 kilo.
Arbetsbredd: 33 centimeter.
Funktioner: Extrahandtag, justerbart handtag, trådmatad, justerbar längd.

8. Husqvarna 122C– bensindriven

Foto: Husqvarna

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Husqvarna.
Kraftkälla: Bensin.
Effekt: 600 watt.
Rotationshastighet: 9000 RPM.
Produktvikt: 4,4 kilo.
Arbetsbredd: 40 centimeter.
Funktioner: Extrahandtag.

9. Stiga SGT 500 AE – batteridriven

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Stiga.
Kraftkälla: Batteri.
Effekt: 200 watt.
Spänning: 48 volt.
Rotationshastighet: 8000 RPM.
Produktvikt: 3,4 kilo.
Arbetsbredd: 30 centimeter.
Funktioner: Justerbart handtag, trådmatad.

10. Stiga SGT 1000J – eldriven

Foto: Stiga

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Stiga.
Kraftkälla: El.
Effekt: 1000 watt.
Rotationshastighet: 7000 RPM.
Produktvikt: 4.6 kilo.
Arbetsbredd: 37 centimeter.
Funktioner: Justerbart handtag, trådmatad.

11. Black & Decker STC1820PC – batteridriven

Foto: Black & Decker

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Black & Decker
Kraftkälla: Batteri.
Spänning: 18 volt.
Rotationshastighet: 7400 RPM.
Produktvikt: 2,55 kilo.
Arbetsbredd: 28 centimeter.
Funktioner: Justerbart handtag, trådmatad.

12. Black & Decker BESTA525 – eldriven

Foto: Black & Decker

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Black & Decker
Kraftkälla: Batteri.
Effekt: 450 watt.
Rotationshastighet: 7500 RPM.
Produktvikt: 3.19 kilo.
Arbetsbredd: 25 centimeter.
Funktioner: Justerbar längd, trådmatad.

13. Stihl STIHL FSE 52 – eldriven

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Stihl.
Kraftkälla: El.
Effekt: 500 watt.
Rotationshastighet: Ingen uppgift.
Produktvikt: 2,2 kilo.
Arbetsbredd: 30 centimeter.
Funktioner: Trådmatad, justerbar längd.

14. Stihl FS 50 C-E L – bensindriven

ANNONS: Lägsta pris på denna grästrimmer just nu – Se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Märke: Stihl.
Kraftkälla: Bensin.
Spänning: 800 watt.
Rotationshastighet: Ingen uppgift.
Produktvikt: 4,6 kilo.
Arbetsbredd: 42 centimeter.
Funktioner: Extrahandtag, justerbart handtag, trådmatad.

15. Clas Ohlson Cocraft LXC GT18 – batteridriven

Cocraft är Clas Ohlsons eget märke och finns bara hos dem. Foto: Clas Ohlson

ANNONS: Köp denna batteridrivna grästrimmer här (LÄNK TILL CLAS OHLSON)

Märke: Cocraft/Clas Ohlson.
Kraftkälla: Batteri.
Effekt: 18 volt.
Rotationshastighet:
Produktvikt: 2 kilo.
Arbetsbredd: 27 centimeter.
Funktioner: Justerbart handtag med tvåhandsfattning, teleskopskaft och vinklingsbart huvud, trådmatad.

16. Biltema GT 18V

Foto: Biltema

Märke: Biltema.
Kraftkälla: Batteri.
Effekt: 18 volt.
Rotationshastighet: 9000 RPM.
Produktvikt: 2,4 -2-7 kilo (beroende på vilket batteri).
Arbetsbredd: 24,5 centimeter.
Funktioner: Teleskopskaft och justerbart handtag för idealisk komfort. Roterande skärhuvud (90°) för enkel åtkomst i olika vinklar. Ingår även i Multi X18 volt-serien med gemensamt 18 volt-batteri.

LÄS MER: Stor guide: Så väljer du rätt gräsklippare 

LÄS MER: Tipsen som ger dig den finaste gräsmattan