Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vasil Dimitrov / E+

Skörda och vinterförvara äpplen – så lyckas du bäst

Innan frosten slår till är det dags att plocka ner de äpplen som ska lagras till vintern. 

Flera äpplen eftermognar, så det är viktigt att man gör rätt för bästa förvaring.

Vinteräpplen – äpplen som skördas för att förvaras över vintern

Tidiga äpplen som mognar direkt på träden eller faller av lämpar sig bättre att äta direkt eller att musta, än att förvara längre tid. Vinteräpplen är sorter som är speciellt lämpade för att förvara, till exempel 'Ribston', 'Belle de Boscoop' och 'Gloster'. De brukar oftast eftermogna under lagringen för att bli ätmogna. Gör inte misstaget att äta dessa direkt från trädet och då tro att det inte är ett gott äpple!

När är äpplena mogna för skörd?

Bästa tid att skörda är så sent på säsongen som möjligt. Då är det kallare och frukternas andning går långsammare. Äpplet bör inte vara helt moget, utan fortsätta att utveckla arom under lagringen. Kolla efter de här tecknen: frukten börjar ljusna, de börjar dofta äpple, enstaka frukter börjar falla.

Plocka äpplen så här:

Skörda när det är torrt väder, så har svampar svårare att fästa. Plocka varsamt äpplena från trädet, genom att vrida av äpplet i stället för att rycka. Försök få med skaftet. Se först och främst till att frukterna som ska förvaras är hela, fullt friska och utan skavanker som insektshål eller fallskador.

Tips: Har du mycket fallfrukt är det bättre att använda dessa till mos eller skära bort det skadade och frysa in.

Förberedelser inför lagring

Du behöver inte tvätta äpplena, men torka försiktigt bort eventuell smuts. Så fort som det är möjligt bör äpplena komma till sin rätta, svala förvaringstemperatur. Så låt det inte gå dagar mellan skörd och slutförvaring. Packa äpplena i luftiga lådor eller backar, helst inte på varandra och inte olika sorter tillsammans. Detta för att olika sorter kan ha olika mognadstid och de som mognar tidigare avger etylengas som påskyndar mognadstiden för de andra sorterna. Det går bra att vira in de äpplen som ska förvaras längst i tidningspapper.

Tips: Äpplen bör inte förvaras tillsammans med andra frukter eller grönsaker, då just äpplen avger väldigt mycket etylen. Frukterna kan även ta åt sig smak av t till exempel potatis och lök.

Bästa lagringtemperatur och luftfuktighet för äpplen

Äpplen ska förvaras mörkt, svalt och luftigt. Temperaturen bör ligga mellan 2-5 grader, luftfuktigheten på 85-90 procent. En fuktighetsmätare kan vara en god investering. Nu kan det verka förvirrande att tala om både hög luftfuktighet och god ventilation. Men tänker man sig att frukten fortsätter att leva, så måste den ju få tillgång till fukt, som den tidigare fick genom kontakt med trädet, och nu genom sin andning. Samtidigt får det inte vara så fuktigt att frukten blir blöt där svampsporer kan få fäste på den våta ytan. Därför är ventilationen viktig.

Bra förvaringslokaler för skörden

En jordkällare är i allmänhet en idealisk förvaringsplats, men tänk på att frukten inte ska ta smak av till exempel potatis. Svala källarlokaler kan funka så länge de inte är för torra och ventilationen är god. Tänk på att inte bjuda in råttor och möss om du tänker vädra. Svala vindar kan vara idealiska, då de oftast är tillräckligt luftiga, men håll koll på att det inte blir för kallt, så att frukten fryser. Växthus eller inglasade balkonger, som inte blir för soliga och varma, och där frostvakt är installerad, fungerar bra. Täck lådorna mot ljus, men fortfarande så att luft kan cirkulera.

Tips: Kolla frukten kontinuerligt och plocka direkt bort såna som visar tecken på skada.

Se även: