Skadedjur och andra skadegörare i trädgården – så slipper du dem
Det finns mycket i trädgården som kan bli förstört av skadedjur och andra marodörer. Mördarsniglar, rådjur och löss, sorkar, katter och mullvadar – alla vill mumsa i sig av dina goda grönsaker och vackra blommor eller bara göra oreda på tomten.
Har du problem med skadegörare i trädgården? Här får du hjälp att lista ut vilket djur du har att göra med och hur du blir av med några av de vanligaste objudna gästerna.
1. Mördarsniglar
Mördarsniglar är ett gissel för många trädgårdsägare och många har gjort det till rutin att gå på jakt i trädgården morgon och kväll. Snigeln är oftast mörkbrun, men färgen kan variera från orange, rödbrun till nästan svart och blir omkring 7-15 centimeter lång. Mördarsnigeln är mycket invasiv och äter både växter och andra sniglar och snäckor och inget du vill ha i trädgården. Här kan du läsa mer om hur du blir av med mördarsniglar.
2. Bladlöss
Bladlöss är den vanligaste skadegöraren och är ett omkring två, tre millimeter litet kryp. De syns ofta i kluster men kan även sitta en och en på angripna växter. Färgen på bladlöss kan variera och vara allt från vita, gula och gröna till röda och svarta. Vid stora angrepp får växten näringsbrist vilket påverkar både tillväxten, blomningen och fruktproduktionen. Men det går att rädda växterna – här kan du läsa mer om hur du blir av med bladlöss.
3. Tvestjärtar
Tvestjärtar är brunsvarta insekter som är omkring 1-3 centimeter. Nymferna är mer gula eller ljusbruna. En del arter har vingar men flyger inte gärna utan deras främsta kännetecken är en klo baktill.
Tvestjärtar är allätare och kan förstöra växter i både grönsakslandet och blomsterrabatten när de mumsar i sig de krispiga bladen. Men de kan också vara till hjälp i trädgården eftersom de även äter skadeinsekter som bladlöss.
Besväras du allt för mycket av tvestjärtar finns det knep att ta till – här kan du läsa mer om hur du gör.
4. Myror
Myror är egentligen ingen särskilt stor skadegörare i trädgården. Tvärtom hjälper de till att hålla många skadedjur borta från din trädgård. Därför ska vi helst undvika att döda dem.
Men när de börjar bygga bo i gräsmattan, pallkragarna eller invaderar ditt hus, är det lätt att de förvandlas till din främsta fiende. Men det finns flera sätt att bli av med dem och hålla dem på avstånd. Här kan du läsa mer om hur du slipper myrorna i trädgården – och inomhus – med en mängd olika knep.
5. Rådjur
Rådjur må vara några av de sötaste vilda djuren som besöker oss i trädgården. Men när de smyger sig in och länsar rabatten och köksträdgården känns de inte lika gulliga längre.
Ett riktigt högt staket är kanske det mest effektiva för att hålla dem borta. Och att inte odla växter de gillar. Men det finns många sätt att mota dem från trädgården. Här kan du läsa om hur du rådjurssäkrar trädgården – med avskräckande växter de inte gillar. Och här hittar du enkla knep för att hålla rådjuren borta.
6. Katter
Katter är gulliga och kan hjälpa dig att hålla gnagare borta från trädgården. Men ibland kan det hända att de även ställer till besvär för trädgårdsägare – framför allt om de fattar tycke för din rabatt och börjar använda den som toalett.
Starka dofter, vatten och täckbark är några saker att ta till för att undvika en katastrof i kökslandet. Här kan du läsa mer om hur du gör odlingarna så ogästvänlig som möjligt för objudna missar.
7. Grävling
Små grävda hål i marken, öppna gropar med spillning och en omkullvält soptunna. Det kan vara tecken på att grävling flyttat bosatt sig på din tomt.
Grävling är ett mårddjur som fullvuxen blir ungefär lika stor som en medelstor hund med korta ben. Mest aktiva är de i skymningen och nattetid men från hösten fram till mars, april ligger de i vintervila.
Har grävlingen gjort sig hemmastadd på din tomt kan det vara svårt att få den att flytta. Men det finns knep att ta till innan du ringer en viltvårdare. Här kan du läsa om vad experten tipsar om att du gör för att bli av med grävling i trädgården.
8. Mullvad
Mullvad är ett litet däggdjur som blir omkring 11-18 centimeter lång och med kort svans och spetsig nos. Pälsen är kort och tät, gråsvart eller svartbrun. Mullvaden har inga synliga öron men kännetecknas av sina stora framfötter med kraftiga klor som de använder för att gräva med.
Mullvadar är snabba och kan gräva långa tunnelsystem under marken på kort tid. Högar av jord i gräsmattan kan vara ett tecken på att mullvad varit i farten. Här kan du läsa mer om hur du blir av med mullvad i trädgården.
Mullvad kan förväxlas med vattensork som även de gräver gångar under jorden och skapar jordhögar på marken.
9. Sork
Sork är en liten gnagare med gråbrun eller mörkbrun päls, bullig huvudform, små öron och kort svans. Det finns flera arter sork men det är framför allt åkersork och vattensork som ställer till problem i trädgårdar när de äter upp grönsaker, blommor, fruktträd och gräver sönder gräsmattor. HÄR kan du läsa mer om tecken på sork, hur du kan minska risken att få dem i trädgården och hur du blir av med dem.
Är det grävda hål intill husgrunden och altanen är det troligare att du drabbats av råttor eller möss. HÄR kan du läsa om tecken på råttor och möss, hur du kan förebygga och vad du kan göra för att bli av med dem.
10. Fåglar
Fågelkvitter och måsar som skriar hör sommaren till. Liksom duvor som norpar bär från träd och buskar och måsar som bygger bon och dumpar frätande skit på taket.
Besväras du allt för mycket av fåglar finns det flera sätt att säkra huset och trädgården. Det är bra att börja tidigt på säsongen innan fåglarna börjar häcka och bären mogna. Nät och fågelskrämmor är två saker som kan hålla fåglar borta från trädgårdsland och fröer. Metallpiggar och vajrar är annat som kan hindra fåglar att bygga bon på huset. HÄR kan du läsa om fler tips på hur du fågelsäkrar trädgården och huset.
LÄS MER: Bekämpa getingar och bli av med getingbon – 10 knep
LÄS MER: Klätterväxter för alla lägen – stora guiden som hjälper dig att välja rätt
LÄS MER: Bygg en blomlåda med spaljé – hur du gör det enkelt