Så förbereder du trädgården inför vintern
Hösten är årstiden då man planerar inför våren och förbereder för vintern.
Städa, plantera och fixa i trädgården, hösten är faktiskt starten på nästa års säsong.
Trädgårdsmästare Linda Schilén har alla tips hur du ska göra innan kylan kommer!
Tv-profilen och trädgårdsmästaren Linda Schilén, 43, ser hösten som en välförtjänt vila efter en intensiv period med mycket trädgårdsjobb. Samtidigt menar hon att det finns mycket saker kvar som man kan göra i trädgården. Om man vill.
– Det finns väldigt få måsten på hösten, det är ju inte som på våren. Men för den som vill finns det vissa saker som gör vintern lättare för trädgården och växterna att överleva. För man ska komma ihåg att hösten inte är slutet på odlingssäsongen utan snarare starten på nästa års säsong. Det man gör på hösten ger ett försprång på våren.
LÄS OCKSÅ: Så får du pelargonerna att övervintra
Lindas 10 bästa tips på hur du förbereder trädgården för vintern:
1. Löv är bra – men se till att de ligger på rätt ställe
Allt handlar om var löven ligger någonstans. Ligger de på rabatterna eller under häcken då ska du låta löven ligga kvar. Ta gärna löven från gräsmattan och lägg under din spireahäck – den kommer må toppen. Vad löven gör är att jordförbättra, de ökar mullhalten i jorden. Däremot är det inte bra om de ligger på gräsmattan, för då kan den börja ruttna och mögla. Så löven där ska du ta bort.
Har du eklöv ska du plocka upp allt och lägga på en kompost. De multnar nämligen inte ner utan kan ligga kvar både två och tre vintrar. Resten av löven kan du låta vara kvar. Om du inte är en estet som vill rensa bort allt.
2. Gräsmattan – klippa gräset för sista gången
Jag får ofta frågan när man ska göra sista klippningen av gräsmattan och brukar då rekommendera 5-regeln – när det är fem grader i dygnstemperatur slutar nämligen gräset att växa. Då kan man klippa gräset för sista gången och spara ungefär 5 centimeters höjd. Grässtråna är en spegelbild av rotsystemet, ju längre rötterna är desto lättare har gräset att överleva vintern. Är gräset bara 1 centimeter högt har den bara 1 centimeter långt rotsystem, och det kan bli väldigt tufft för gräset.
3. Prydnadsgräs ska du inte beskäras
Har du prydnadsgräs hemma? Då ska du absolut inte beskära eller rensa. Anledningen är att prydnadsgräset har strån som är ihåliga, och om du beskär dem finns det risk att vattnet går ned i rotsystemet och får det att ruttna. Om det sen fryser på kan hela rotsystemet sprängas sönder. Sen är det så att prydnadsgräset alltid är som vackrast på hösten.
LÄS OCKSÅ: Så här blir du av med grävlingen i trädgården
4. Rensa bort växter och ogräs
Rensa lagom eller lite lagom. Det jag tycker man bör rensa bort är de växter som haft svampsjukdomar på ett eller annat sätt, till exempel rosor som har drabbats hårt i år. De löven ska samlas upp och slängas på brännbart. Har man haft en kaprifol som varit drabbad av mjöldagg, då rensar vi bort det med. Rensa bort löv vid alla växter som haft sjukdomar. Vad gäller ogräs, rensa! Rensar du nu slipper du det på våren.
5. Planera om trädgården
Att förbereda är alltid bra. Vet man att man ska anlägga en ny rabatt är det jättebra om man gräver fram den redan nu på hösten. När tjälen kommer fryser nämligen jordkockorna och på våren när de spricker sönder får du en väldigt fin struktur på jorden – om det är lerjord vill säga.
Sedan kan det också vara ganska skönt att dela upp arbetet. Gräv på hösten (det är en ganska stor del av planteringsbiten) och plantera på våren. Under månaderna där emellan kan man då läsa på vad för växter man vill ha. Det blir som tre skeenden och projektet blir inte lika stort och ouppnåeligt.
6. Höstplantera
Alla stora planteringar bör göras på hösten. Det är högre luftfuktighet, växterna går in i sin vila och det är blötare i marken. Det är också billigast att inhandla växter på hösten. Har du köpt ett hus och har en ny tomt som ska anläggas är hösten bästa tiden att göra de stora penseldragsplanteringarna, som att plantera en häck eller träd, eller anlägga en gräsmatta. Ta hjälp av en grävmaskin som gräver ordentliga gropar så att rotsystemet får en chans att rota sig på ett bättre sätt. Har du inte gjort tillräckligt stora gropar finns risken att busken fryser när tjälen kommer.
7. Plantera höstfägring i krukor
På senare år har det i handeln dykt upp en rad växter under samlingsnamnet höstfägring som kan användas till främst krukplanteringar långt in på hösten. De är växter som vi oftast planterar i krukor på farstukvisten och som lever fram till jul. Riktiga lyckopiller när man kommer hem från jobbet. Men till skillnad från vårkrukan ska du inte plantera glest för att skapa utrymme att bre ut sig på, de ska planteras tätt eftersom de inte kommer växa mer.
Den allra bästa tiden för att plantera perenner, mindre buskar och träd är på våren. Men om man inte kan stå emot för att man har gått och fyndat, då ska man välja de perenner som är planterade i stora krukor.
LÄS OCKSÅ: Titta in i trädgårds- och tv-profilens drömboende – kan bli ditt
8. Höstgödsel – se till att det är rätt gödsel
Det är många som gödslar under hösten för att de tänker att de förbereder för en fantastisk skörd till nästa säsong. Men man måste läsa på vad gödslet innehåller. Det får inte innehålla något kväve eftersom det är turbonäring – växterna ska vila och inte triggas på hösten. Vill man gödsla ska man i stället titta efter gödsel med kalium i, det fungerar som glykol i bilens kylarvätska – ser till att inte växten förfryser. Men är du bara allmänintresserad, skippa då höstgödsling och vattna på våren i stället.
9. Vattna fram till tjälen släpper
Om man har nyplanterade vintergröna växter bör man vattna dem ända fram till tjälen släpper för att förhindra att växterna drabbas av tjältorka på våren. Tjältorka är när solstrålarna kommer i mars och växterna börjar svettas. De behöver då få upp vatten till sina bladverk, men om det går då rostsystemet är fryst torkar de ut. Har du däremot vattnat dem ordenligt på hösten är de fulla av vatten och klarar sig bra.
10. Extraråd gällande fruktträd:
Klister på stammen hindrar fjärilar från att äta upp äpplen.
Plocka bort rutten frukt från träden.
Skydda träden mot rådjur.