1 av 3: Sugen på gratis frukt eller vill du bli av med fallfrukt som ligger i trädgården och ruttnar snart? Foto: Getty Images
2 av 3: Det finns flera enkla sätt att både bli av med allt, och samtidigt göra en god gärning – och det helt gratis! Foto: Getty Images
3 av 3: Varje höst går nämligen hundratusentals ton fallfrukt till spillo, helt i onödan. Läs nedan vad du kan göra! Foto: Getty Images

Så blir du av med fallfrukten och får trädgården fixad – helt gratis!

Dignar gräsmattan över av fallfrukt som ruttnar, går till spillo och lockar dit älgar?

Vet du inte vad du ska göra av all frukt eller har du kanske varken tid, lust eller ork?

Det finns flera enkla sätt att bli av med allt, göra en god gärning och få trädgården fixad – och det helt gratis!

Nu dignar det av underbar frukt i de svenska trädgårdarna. Men allt för mycket kommer tyvärr inte att plockas utan i stället ramla ned och ruttna. Varje höst går nämligen  hundratusentals ton fallfrukt till spillo, mestadels äpplen. Sådant slöseri, och helt i onödan. Detta samtidigt som vi köper frukt som har fraktats världen över. Det kan ju ingen vettig människa tycka är rimligt. 

LÄS MER: Superenkla tricket för att odla det senaste – en egen avokadoplanta 

Foto: Getty Images

Sverige skulle kunna vara självförsörjande 8 månader om året

Svenska fritidsodlingen omfattar ungefär 280 000 ton frukt per år enligt Fritidsodlingens riksorganisation, och enligt beräkningar skulle Sverige kunna vara självförsörjande på äpplen åtta månader om året. Vi har lösningen på detta!

Har du fallfrukt som du inte kan, orkar, hinner eller vill ta till vara på kan du ändå vara med och bidra till en bättre värld, göra en massa människor glada, samtidigt som du slipper bekymra dig om vad du ska göra. Och det är enkelt!

LÄS MER: Det här ska du INTE göra med din basilika 

Foto: Getty Images

Vill inte locka dit älgar som blir onyktra och härjar runt

Så låt nu inte fallfrukten ruttna och sedan, om du har otur, locka dit älgar som blir onyktra och härjar omkring. Låt i stället alla äpplen, päron, plommon och körsbär komma till användning, utan att du behöver lyfta ett finger. Och har du ingen frukt, men vill ha, så har du nu världens chans att få gratis frukt och göra nytta du med.

Här nedan följer 4 tips på hur du blir av med fallfrukten, ser till att den kommer till användning och kanske till och med får trädgården fixad – allting helt gratis.

LÄS MER: Därför ska du aldrig kasta grönsaksresterna 

1. Hjälp bönderna

Efter den här sommarens torka är det många bönder som saknar foder till sina djur. Det finns en Facebook-grupp som heter ”Foderhjälpen 2018” och där går det att anmäla sin överblivna frukt. Då kommer bönder och djurägare i närheten att kontakta dig för att sedan gladeligen komma förbi och hämta det du inte vill ha.

Foto: Getty Images

2. Låt andra palla 

Det finns en massa olika sajter på nätet dit man kan anmäla sitt fruktbestånd som man vill bli av med. Då kan andra människor komma till din trädgård och plocka frukten själva. Några exempel är Äktavara.org, som har en länk som heter Fruktförmedlingen, samt Fruktkartan. Där finns inte bara äpplen utan också plommon, päron, vinbär och krusbär. På Facebook finns flera grupper så som Trädgårdsväxter & frukt skänkes, mottages, Tänk på miljön, Frukt, bär och trädgårdsväxter skänkes – Dalarna, Frukt och bär sökes/skänkes/ges/bytes, för att nämna några.

Foto: Getty Images

3. Omvandla till biogas

I flera av Sveriges kommuner kan man också lämna in fallfrukten till återvinningscentraler. Där rötar man frukten till biogas som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar och bilar. På sex återvinningsgårdar i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm kan frukt lämnas in men också hämtas av den som i stället vill ha frukt. I Stockholm lämnades 235 ton fallfrukt in förra året, i Göteborg var motsvarande siffra 50 ton. Det blir mycket biogas. Kontakta din kommun för att få veta var din närmsta station finns. 

LÄS MER: Se upp – mystiska ringen i gräsmattan kan vara en häxring 

4. Få trädgården fixad gratis

Foto: Getty Images

Det finns en sajt som heter Palla där man som äppelträdsägare i Storstockholm och Södermanland kan registrera sig som ”donator”.  Då kommer de hem till dig och hämtar din frukt som de sedan pressar must av och säljer vidare. Som tack för det har företaget en pomolog och trädgårdsmästare som efteråt röjer upp i trädgården din och ger den en översyn. Win win!

LÄS MER: Därför ska du plocka bort fröna från dina jordgubbar 

Källa: Land.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande