Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brännässlor ses ofta som ogräs, men kan användas för att boosta växterna i trädgården. Så i stället för att slänga dem kan du enkelt göra nässelvatten.Brännässlor ses ofta som ogräs, men kan användas för att boosta växterna i trädgården. Så i stället för att slänga dem kan du enkelt göra nässelvatten.Brännässlor ses ofta som ogräs, men kan användas för att boosta växterna i trädgården. Så i stället för att slänga dem kan du enkelt göra nässelvatten.
1 AV 2
Trädgårdsmästarens tips för härlig grönska
2 AV 2
Brännässlor ses ofta som ogräs, men kan användas för att boosta växterna i trädgården. Så i stället för att slänga dem kan du enkelt göra nässelvatten.
Foto: Adobe stock

Recept på nässelvatten – gör gratis supergödning av ditt ogräs!

Nässelvatten är en suverän näring för både kökslandet, prydnadsväxter och häckar. Nässlor är rika på kväve, vilket är bra för bladgrönsakerna i din trädgård. 

Så enkelt gör du supergödsel av ditt ogräs – helt gratis.

Recept för nässelvatten

Brännässlor kan användas till nässelvatten under hela säsongen. Bara för att vårskotten gått över till stora grova nässlor, för grova för nässelsoppa, så betyder det inte att nässelsäsongen är över. Plocka en hink med nässlor och täck med vatten. Täck med lock, för det kommer att lukta riktigt illa när nässlorna bryts ned. Låt stå en dryg vecka. Rör om några gånger under tiden.

Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd vätskan till gödselvatten. Den bästa gödningen som finns, då brännässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler.

Späd 10 delar vatten till 1 del nässelvatten. Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs.

Tips: En bonus med att skörda fullvuxna nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa och andra maträtter.

Lägg nässlorna i en hink och täck med vatten, låt det ligga och dra i drygt en vecka innan du silar och spär ut nässelvatten.Lägg nässlorna i en hink och täck med vatten, låt det ligga och dra i drygt en vecka innan du silar och spär ut nässelvatten.Lägg nässlorna i en hink och täck med vatten, låt det ligga och dra i drygt en vecka innan du silar och spär ut nässelvatten.
Lägg nässlorna i en hink och täck med vatten, låt det ligga och dra i drygt en vecka innan du silar och spär ut nässelvatten. Foto: Adobe Stock

Vattna ut nässelvatten – att tänka på

Näringsvattna när det är mulet och gärna lite fuktigt i marken, så att näringen verkligen tränger ner i jorden. Och vattna jorden, inte plantorna. Lättast är då att använda en vattenkanna och handvattna exakt där du vill ha näringen, och vattna gärna efteråt med slangen.

Alla gröna plantor gillar nässelvatten – kål, sallat, häckar. Men prydnadsväxter som man har för blommornas skull, kan man vara försiktig med att övergöda med kväven, då kväve gynnar tillväxt och inte blomningen. Näringskrävande växter, som tomater och pumpor, gillar nässelvatten, medan man ska vara försiktig med att övergöda potatis.

Nässelvatten luktar riktigt illa och kan göra så upp till några dagar efter vattningen. Det kan vara läge att planera gödselvattningen till några mulna dagar när man ändå inte tänkt ha grillhäng i trädgården. Jag skulle inte rekommendera att nässelvattna krukväxter inomhus just på grund av lukten.

Gör nytt nässelvatten efter ett par tre veckor, eftersom det kan bildas giftiga bakterier i gammalt nässelvatten som får stå länge.

Se även: