1 AV 5
Härlig uteplats. Dekorera med färgglada ­blommor i fågelbadet.
Foto: Peter Carlsson
2 AV 5
Ton i ton. Trenden att odla ätbara växter fortsätter. Mixa med blommande krukväxter och skapa ett överflöd av färgglada grupper.
Foto: Peter Carlsson
3 AV 5
Frodigt. Välkommen till tropikerna! En trend där vi pyntar med amplar och lummig grönska.
Foto: Peter Carlsson
4 AV 5
Elegant. Skapa hotellkänsla genom att välja ­flärdfulla krukor och stora bladverk.
Foto: Peter Carlsson
5 AV 5
Fönsterfint. På fönsterbrädan passar en ­bågformad murgröna eller en högväxt kornettblomma.
Foto: Peter Carlsson

Planera trädgård inför våren – 3 bästa tipsen

Planera trädgården är smart att börja med i tid. Även om det är mitt i vintern så är det dags att börja planera för årets blommor.

Här är några av de tre tydligaste trädgårdstrenderna 2015, som har fått namnen Sagosommar, Hotellkänsla och Välkommen till tropikerna.

LEVA&BO Redaktionen

Blomstrande & ätbart romantisk sommar

Sagosommar är en romantisk trend och en dröm om den blomstrande, kravfria trädgården där naturen får bestämma. Blommande krukväxter i pasteller är ett säkert kort. Det finns många sätt att använda trenden i hemmet och vi blandar gärna prydnadsväxter med snittblommor och kryddväxter på fönsterbrädan. Att odla och köpa ätbara växter är fortfarande populärt och att plantera ätbara växter tillsammans med blommande krukväxter på balkongen är nästan ett måste. I entrékrukan mixar vi sommarblommor med kryddväxter och annat ätbart.

 

Lummigt & frodigt tropisk fägring

I trenden "Välkommen till tropikerna" passar växter i starka och glada färger in. Vi bygger på höjden och jobbar gärna med krukor och korgar som är av material som har en naturlig känsla. Det är växterna som får stå för färgen och vi blandar friskt så resultatet blir vilt och busigt. Inne väljer vi färgklickar som våreld, gloxinia och gerbera som passar perfekt tillsammans med monsterans maffiga gröna blad. Vi hänger amplar och korgar i fönstret för att skapa en skön och mjuk inramning med växter. I trädgården och på balkongen är ett fågelbad fyllt med färgglada blommor ett givet blickfång. Växter i gula toner är rätt och den klassiska tagetesen har fått revansch både som solitär och i samplanteringar. Toffelblomman är en annan utomhusfavorit. Stegar att ställa mot väggen är perfekta att hänga amplar i. Det skapar en lummig och frodig känsla, precis som i tropikerna.

 

Spännande & exklusivt stram hotellkänsla

Klassiskt, exklusivt och elegant – det är nyckelorden i trenden som döpts till Hotellkänsla. Det ska vara ombonat men stramt. De flesta växter passar in här. Det handlar mer om vilket material och färg det är på krukan, som ska kännas lyxig och flärdfull. Placera flera krukor i grupp, det förstärker intrycket och satsa på lite större växter och de som har spännande bladverk och form.

På fönsterbrädan utgör formstarka växter som uppstammad azalea och bågformad murgröna en bra bas. Rexbegonian med sina vackra blad, bedårande Saint paulia och kornettblomma är andra bra val för att skapa rätt stämning. Krukväxter med vita blommor som gloxinia, svärmors tunga, julstjärnor eller en bunt vita tulpaner är också helt rätt. Ute dominerar de gröna växterna, med mycket blad och även prydnadsgräs.

 

Av: Trädgårdsfrämjandet

 

Läs också:

 Så får du dina snittrosor att hålla länge
Bästa tipsen för att få fina orkidéer
7 bilder som gör att vi bara älskar tulpaner