Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så här enkelt odlar du chili och paprika
2 AV 2
Foto: Mali lucky / Shutterstock

Så övervintrar och vinterförvarar du dina chiliplantor

Vissa chilisorter kan löna sig att försöka övervintra. Speciellt om du har stora buskiga plantor.

Lyckas man har man vunnit tid på säsongen och plantan hinner utvecklas snabbare än om man sått från frö.

Så här gör du om du vill övervintra chili!

Hur övervintrar man chiliplantor?

All chilipeppar är flerårig och går att övervintra. För att övervintra dina chiliplantor måste du först och främst ha en varm och ljus plats där plantan kan stå över vintern. Det bästa är om du kan ha plantorna under växtbelysning. Uppvärmt växthus funkar om det är temperaturer över 10 grader, men det går även att ha dem i rumstemperatur. Tänk på att ju varmare det är, desto mer ljus och vatten behöver de. Övervintringen fungerar ungefär som för medelhavsväxter.

När ska man ta in chili inför vintern?

När det börja närma sig 12 grader på hösten slutar chiliplantorna att producera frukter. Men oftast har inte alla chilifrukter hunnit mogna, när det är dags att vinterförvara dem inne. Oroa dig inte för det. Chili kan eftermogna inomhus. Plocka in plantorna för eftermognad senast vid 8-10 grader – temperaturen får inte gå under 12 grader.

 

Skötsel under övervintring av chili:

1. Låt de sista chilifrukterna mogna klart och skörda dem. Det går att använda omogna frukter, men de har mer styrka ju mer färg de hinner få.

2. Beskär chiliplantan en bra bit ner. Börja med de yttersta grenarna och jobba dig inåt. Sätt snittet snett och strax ovanför ett bladpar. Precis som när man beskär rosor.

3. Vattna chilin sparsamt under vilan.

4. När solen och värmen börjar komma igen, kommer nya små skott att visa sig. Då är det dags att plantera om i ny näringsrik jord. Chiliplantan kommer att vilja ha mer vatten och du kan ha näring i igen.

Tips: Det är viktigt att hålla uppsikt efter skadedjur och få bort dessa så fort som möjligt. En övervintrande planta drar lätt till sig ohyra. Förutom ohyra, kan bladen börja gulna och trilla av. Då är det troligtvis ett tecken på att det är för mörkt i förhållande till värmen.

När är det dags att flytta ut chilin igen?

Risken för frost måste definitivt vara över. När nattemperaturen når 8 plusgrader är det dags att börja avhärda chiliplantorna för utomhusvistelsen. Börja med några timmar åt gången. Tills de klarar att stå ute under resten av säsongen.

Se även: