Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vacker försommaräng med rödblära och förgätmigej. Rödblära gillar fuktig och näringsrik jord, den växer även vilt.Vacker försommaräng med rödblära och förgätmigej. Rödblära gillar fuktig och näringsrik jord, den växer även vilt.Vacker försommaräng med rödblära och förgätmigej. Rödblära gillar fuktig och näringsrik jord, den växer även vilt.
Blommande syren bildar en fin häck ut mot gatan.Blommande syren bildar en fin häck ut mot gatan.Blommande syren bildar en fin häck ut mot gatan.
Rödblommig hästkastanj.Rödblommig hästkastanj.Rödblommig hästkastanj.
1 AV 3
Vacker försommaräng med rödblära och förgätmigej. Rödblära gillar fuktig och näringsrik jord, den växer även vilt.
Foto: ELLEN FORSSTRÖM
2 AV 3
Blommande syren bildar en fin häck ut mot gatan.
Foto: ELLEN FORSSTRÖM
3 AV 3
Rödblommig hästkastanj.
Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Maxa blomningen i maj – så får du din trädgård att spira

Finns det något ljuvligare än när grönskan äntligen tar fart? När omgivningen skiftar i färg, från grått och fjolårsvisset till friskt och frodigt grönt. 

Sirliga kungsängsliljor avlöser små vårlökar, kastanjeträden blommar som gigantiska ljusstakar och doften av syren sprider sig i luften. Satsa på att maxa blomningen i sköna maj. 

I maj är det kanske inte bara trädgården som väcks till liv utan även vår lust till den, en längtan efter att lukta på blommor, känna solen värma och lyssna på tilltagande fågelkvitter. Sätta spaden i jorden och få kontakt med det växande.

Varför inte satsa på att maxa sköna maj, öka på blomningen och känslan av att allt kläs in i en grönskande dräkt. Här ger vi dig tips på hur du får trädgården att leverera rejält i maj. 

Vad blommar i maj?

Framför allt är det buskar och träd som blommar så här års. Kastanjer, äppelträd och magnolior. Och syrener förstås. Komplettera med vårlökar och tidiga perenner så är du i mål.

Äppelträd, magnolia och syren

Det är vanligt att vi fokuserar lite väl mycket på blommorna i trädgården. Glöm inte träden, de är oerhört viktiga. De ger skön kontrast mellan sol och skugga och de hjälper till att sätta strukturen i trädgården. Träden tillhör den viktiga stommen och det märks även på våren när vi får lyfta blicken och möta knotiga äppelträd med åldrade grenar som plötsligt bäddas in i skyar av de vackraste vita och rosa blommor.

För att inte tala om magnolior, detta vackra träd med en alldeles egen karaktär, något tidlöst och ursprungligt. Placera magnolian på en varm och vindskyddad plats. Då utvecklas de bäst. Gärna i mullrik jord. Kan man placera trädet så att man även ser det och dess blommor inifrån huset har man ett helt fantastiskt blickfång.

Flytta ut och sitt i grönskan! Varför inte under ett blommande fruktträd?Flytta ut och sitt i grönskan! Varför inte under ett blommande fruktträd?Flytta ut och sitt i grönskan! Varför inte under ett blommande fruktträd?
Flytta ut och sitt i grönskan! Varför inte under ett blommande fruktträd? Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Då har vi magnoliablom och blommande äppelträd. Sedan lägger vi till alla andra träd och buskar som vecklar ut sina blad nu. Så många nyanser av grönt. Och så har vi doften av maj, syrenerna. Dessa enkla, lantliga buskar som förknippas så starkt med våren. De är lättodlade och trivs nästan överallt. Dock inte på alltför fuktig mark, det gillar de inte. 

Det går lätt att föröka syrener. Ta hand om rotskott som dyker upp och plantera dem direkt på växtplatsen, helst tidigt på våren eller sent på hösten när man inte behöver vattna så mycket. Det går att göra hela syrenhäckar på detta sätt.

Syrener bildar gärna stora buskage och doftar ljuvligt.Syrener bildar gärna stora buskage och doftar ljuvligt.Syrener bildar gärna stora buskage och doftar ljuvligt.
Syrener bildar gärna stora buskage och doftar ljuvligt. Foto: ELLEN FORSSTRÖM
Förgätmigej gör sig fint bland vårlökar.Förgätmigej gör sig fint bland vårlökar.Förgätmigej gör sig fint bland vårlökar.
Förgätmigej gör sig fint bland vårlökar. Foto: ELLEN FORSSTRÖM
Tulpan- och magnoliablom. På våren tål vi mycket färg. Det är efterlängtat efter en lång, mörk vinter.Tulpan- och magnoliablom. På våren tål vi mycket färg. Det är efterlängtat efter en lång, mörk vinter.Tulpan- och magnoliablom. På våren tål vi mycket färg. Det är efterlängtat efter en lång, mörk vinter.
Tulpan- och magnoliablom. På våren tål vi mycket färg. Det är efterlängtat efter en lång, mörk vinter. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Tidiga perenner som löjtnantshjärtan – blandat med mörka tulpaner och förgätmigej

Satsa även på några tidiga perenner som löjtnantshjärtan och jätterams. De är båda oerhört vackra tillsammans med ormbunkar som rullar upp sig inför sommaren, förgätmigej och mörkt röda, nästintill svarta tulpaner.

Som alltid är det fint att ha en vintergrön stomme, formklippta växter, marktäckare och häckar som möter upp vårblomningen och utgör en lugnt och grön fond. Det är kontrasterna som gör trädgården spännande. Gräsmattan är också en grön kontrast till det blommande, klippt eller full av vårlökar. Varför inte en liten äng med kungsängsliljor? Dessa små primadonnor med sin stora klocka på tunn, tunn stjälk.

Du sätter stilen och kan välja vad du vill njuta av. Sedan är det bara att ta fram trädgårdsstolen, flytta den dit det är som allra vackrast, sätta sig och bara ha det bra!

Tulpanen 'Queen of Night' är nästan svart och är effektfull mot trädgårdens grönska.Tulpanen 'Queen of Night' är nästan svart och är effektfull mot trädgårdens grönska.Tulpanen 'Queen of Night' är nästan svart och är effektfull mot trädgårdens grönska.
Tulpanen 'Queen of Night' är nästan svart och är effektfull mot trädgårdens grönska. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Försommarblommor, buskar och träd som är fina i maj

Fina vårlökar i maj: 

Tulpan, ’Queen of Night’, nästan svart och sammetsmatt, 60 centimeter. Kungsängslilja, Fritillaria meleagris, vit eller purpurfärgad med rutmönster, 20-30 centimeter. Allium, finns många sorter, de flesta härdiga och lättodlade.

Perenner som blommar i maj:

Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis, klassisk trädgårdsväxt med rosa eller vita hjärtan. Akleja, Aquilegia vulgaris, finns enkla och fyllda varianter, självsår sig där den trivs. Jätterams, Polygonatum x hybridum, får böjda stjälkar med hängande blommor, passar skuggigare delar av trädgården.

Löjtnantshjärta är en tidig perenn som blommar vackert i vårrabatten.Löjtnantshjärta är en tidig perenn som blommar vackert i vårrabatten.Löjtnantshjärta är en tidig perenn som blommar vackert i vårrabatten.
Löjtnantshjärta är en tidig perenn som blommar vackert i vårrabatten. Foto: ELLEN FORSSTRÖM
Trädpioner växer som små buskar, eller träd, och blir lite större för varje år.Trädpioner växer som små buskar, eller träd, och blir lite större för varje år.Trädpioner växer som små buskar, eller träd, och blir lite större för varje år.
Trädpioner växer som små buskar, eller träd, och blir lite större för varje år. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Buskar som blommar i maj:

Syren, Syringa vulgaris, blir ofta två, tre meter höga om de släpps fria. Bukettapel, Malus toringo v.sargentii, blir upp till två meter. Buskpion, Paeonia suffruticosa v. spontanea, ofta rosafärgade med mörka fläckar mot mittpunkten.

Träd som blommar i maj:

Rödblommig hästkastanj, Aesculus x carnea, ett mycket vackert träd för den stora trädgården. Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana, stora näckrosliknande blommor, behöver ett skyddat läge. Äppelträd, finns sommar-, höst- och vinteräpplen. Välj gärna E-märkta träd som är anpassade för svenskt klimat.

Magnolian är vårträdgårdens drottning.Magnolian är vårträdgårdens drottning.Magnolian är vårträdgårdens drottning.
Magnolian är vårträdgårdens drottning. Foto: ELLEN FORSSTRÖM
Vackert möte mellan gammal, mossig äppelgren och nya skira blommor.Vackert möte mellan gammal, mossig äppelgren och nya skira blommor.Vackert möte mellan gammal, mossig äppelgren och nya skira blommor.
Vackert möte mellan gammal, mossig äppelgren och nya skira blommor. Foto: ELLEN FORSSTRÖM
Tidiga klematissorter blommar redan i maj.Tidiga klematissorter blommar redan i maj.Tidiga klematissorter blommar redan i maj.
Tidiga klematissorter blommar redan i maj. Foto: ELLEN FORSSTRÖM

LÄS MER: Tips på 10 fantastiskt vackra blommande buskar

 

LÄS MER: Så gjuter du ett vackert betonggolv i fiskbensmönster – till växthuset eller uteplatsen 

Se även: