1 av 2: När magnolian blommar vet vi att våren är här. Den sprider lycka!
2 av 2: Har du en gång planterat en magnolia i trädgården har du den för evigt eftersom den utvecklas, växer och blommar mer för varje år som går.  Foto: Getty Images

Magiska magnolia! Så sköter du vackra trädet

När magnolian blommar vet vi att våren är här – den sprider lycka. 

Man drar efter andan, blir glad och njuter av den sagolika blomprakten.

Men vet du att den också är medicin och levt ihop med dinousarier?

Här får du veta allt du behöver om älskade busken och trädet.

Förr i tiden såg man på magnolian som väldigt exotisk. Något man inte kunde odla hur som helst. I dag har den i stället kommit att bli var mans växt. Och det finns numera många härdiga magnolior ute på marknaden att välja bland. 

Har du en gång planterat en magnolia i trädgården har du den för evigt eftersom den utvecklas, växer och blommar mer för varje år som går. 

Men hur tar man hand om den på bästa sätt? Och visste du att den är en av jordens äldsta växter, ger lycka och även fungerar som medicin? Det och mycket annat får du veta här.

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Så här tar du bäst hand om magnolia:

Hur planterar man en magnolia?

Köper man en färdigodlad magnolia är det i kruka eller med klump. Då ska man doppa rotklumpen i vatten före plantering så den får suga upp vatten. Även planteringsjorden ska vara genomfuktad, dock inte blöt. Plantera på samma djup som den stått i plantskolan. 

En del arter föredrar alkalisk medan andra vill ha sur jord. Magnolian trivs inte i tung lerjord, utan skall ha lätt, mull- och näringsrik, fukthållande djup jord med mycket organiskt material i. 

En annan sak att tänka på när den ska planteras är att göra det i en upphöjd svagt lutande rabatt, med grus på botten. Men det får absolut inte vara för torrt, eftersom den inte gillar torka. Gruset kan hålla vinterfuktigheten i schack vilket är bra då det oftast är vinterfuktigheten och inte kylan som får växterna att dö.

 Magnolia är känslig för frost

Många odlade sorter finns som trädgårdsväxter och de trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen. Sydvästläge är det bästa alternativet. Blomknopparna hos magnolian bildas redan föregående sommar och de är håriga för att skydda den svällande knoppen, som är känslig för nattfrost, under våren. 

Skadedjur och växtsjukdomar på magnolia

Skadedjur brukar sällan ge sig på magnolian och den håller sig vanligtvis frisk från växtsjukdomar då den som regel slipper angrepp av både svamp och insekter. Huruvida de angrips av rådjur och sniglar upplevs väldigt olika. Kommer skalbaggar är det dock inga problem eftersom de pollinerar.

Foto: Getty Images

Behöver man beskära magnolia?

Beskärningen av magnoliaträd är inte nödvändigt, och den gillar inte det, men man kan göra det om det behövs på grund av skada eller annat. Ska man beskära så är det mellan juli och september som gäller. 

Så förökar man magnolia

Magnolia förökas genom frö (dock svårt i vårt klimat), sticklingar, avläggning eller ympning. De finns hos specialister, olika intresseföreningars frölistor och plantskolor. Vill man ha någon mer ovanlig sort kan man vända sig till utländska specialplantskolor.

Magnolia och blomning

Då magnolian har ett relativt ytligt rotsystem tar det minst tre år innan de rotar sig och börjar växa. Sedan ska man veta att det tar flera år innan magnolian blommar, det varierar mellan sorterna. Namnsorterna har mycket tidigare blomning än rena arter.

LÄS MER: Allt du behöver veta om citrusträd och hur du sköter dem

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

12 saker du kanske inte visste om magnolia:

Många olika arter

Magnoliasläktet är ett växtsläkte med mellan 80 och 240 olika arter, beroende på hur man räknar, och består av mindre träd eller stora buskar. De kommer från Himalayas sluttningar, Asien och Nord- och Sydamerika. 

Vackra även på hösten

I dag hittar vi magnolior i hela Sverige, till och med uppe i Norrland. I slutet av april och i maj kommer de stora vackra blommorna som överglänser det mesta i blomväg. Men de är vackra även på hösten med sina vackra, röda fröställningar och stora blad. 

Uppkallade efter botaniker

Släktet magnolia är uppkallat efter Pierre Magnol 1703 som var en botaniker från Frankrike.

20 miljoner år gamla

Magnolia är ett mycket gammalt släkte som levde ihop med dinosaurierna redan. Man har hittat fossila lämningar av magnolia som är 20 miljoner år gamla. Då fanns inga bin och därför utvecklades blommorna för att pollineras av skalbaggar. 

Alla arter olika varandra

Arterna i magnoliasläktet är ganska olika varandra. Det finns både lövfällande och städsegröna magnolior, och de är antingen träd eller buskar. I Sverige odlas enbart lövfällande arter och sorter. Deras blad är ovala eller otandade.

Spiral = primitivt ursprung

Magnolians blommor är oftast stora och doftar gott, och färgerna de finns i är vit, rosa, lila eller gul. Alla blomdelar sitter i spiral, vilket visar på dess primitiva ursprung.

Blommar före bladen

Det som är signifikant för magnolian är att de flesta sorter blommar på bar kvist, blommorna kommer alltså före de gröna bladen. 

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Alternativ medicin

Magnolian är populär som alternativ medicin i Japan. Den sägs vara avstressande, dämpa rampfeber, allergiska besvär och ångest, motverka gasig mage och menstruationsbesvär, samt vara bra för hjärta och kärl. Av samma anledningar säljs den i tablettform i Sverige.

Söker lycka

I blomsterspråket betyder magnolia ”jag söker min lycka i naturen”. 

LÄS MER: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

Flickmagnolior

Ann, Betty, Jane, Randy, Pinkie, Ricki, Randy och Susan hette åtta kvinnor som 1965 arbetade på en avdelning för växtförädling i USA, som sekreterare. När man sedan förädlade fram 8 nya magnoliasorter fick de också namnen efter dessa kvinnor och kallas för ”flickmagnolior”.

Populär i inredning

Magnolian är väldigt vanlig inom inredning. Till exempel är den vacker som snittblomma; skär av ett par kvistar och ställ i vas. Det går också att köpa magnoliakvistar i blomsterhandel numera. Vanligaste inredningsdetaljen är dock magnolia som tapet.

Magnolia som snittblomma

Har du magnoliakvistar i vas är det är viktigt att snitta dem med en vass kniv eller klippa dem med en vass sekatör (om de är grova). Placera dem i varmt vatten.  

LÄS MER: Så gör du en vacker vårplantering med tåliga blommor

LÄS MER: Så enkelt bygger du ett bihotell – steg för steg

 

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!