Skötselråd för magnolia – så får du trädet magiskt vackert
När magnolian blommar vet vi att våren är här – den sprider lycka med sin sagolika blomprakt.
Magnolian ser ut som en diva, men beter sig inte som en. Placeras den rätt trivs den och behöver inte gullas med eller beskäras.
Här får du veta allt du behöver om älskade busken och trädet.
Förr i tiden såg man på magnolian som väldigt exotisk. Något man inte kunde odla hursomhelst. I dag har den i stället kommit att bli var mans växt. Och det finns numera många härdiga magnolior ute på marknaden att välja bland.
Har du en gång planterat en magnolia i trädgården har du den för evigt eftersom den utvecklas, växer och blommar mer för varje år som går. Men hur tar man hand om den på bästa sätt? Det får du lära dig här.
LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar
När blommar magnolia?
I slutet av april och i maj kommer de stora vackra blommorna som överglänser det mesta i blomväg. Men de är vackra även på hösten med sina vackra, röda fröställningar och stora blad.
Så här tar du bäst hand om magnolia
Var trivs magnolian?
Magnolior trivs i både sol och halvskugga och i vindskyddade lägen. Undvik platser där den tidiga vårsolen är intensiv. Sydväst är det bästa alternativet.
Rötterna är ytliga och får inte torka ut, därför trivs de i fuktighetshållande men genomsläpplig och mullrik jord. I tunga lerjordar trivs de vanligtvis inte, då det brukar bli för blött om vintern och rötterna kan lättare skadas. Jorden får gärna vara neutral till svagt sur – en blandning av trädgårdsjord och rododendronjord (som innehåller okalkad torv), kompost eller barkmull för strukturen, och eventuellt sand.
Hur planterar man en magnolia?
Det går att plantera krukodlade magnoliaträd hela säsongen. Köper man en färdigodlad magnolia är det i kruka eller med klump. Då ska man doppa rotklumpen i vatten före plantering så den får suga upp vatten. Även planteringsjorden ska vara genomfuktad, dock inte blöt. Plantera på samma djup som den stått i plantskolan.
En sak man kan tänka på är att magnolians rötter är känsliga, så gräv inte runt i närheten, skippa underplantering och tänk på att inte placera dem för nära gångstigar.
En annan sak att tänka på när den ska planteras är att göra det i en upphöjd svagt lutande rabatt, med grus på botten. Men det får absolut inte vara för torrt, eftersom den inte gillar torka. Gruset kan hålla vinterfuktigheten i schack vilket är bra då det oftast är vinterfuktigheten och inte kylan som får växterna att dö.
Tips: Gräv gärna en fyrkantig planteringsgrop i stället för rund, då uppstår inte så kallad rotsnurr. Om trädet behöver ett stöd är det läge att slå i det innan man planterar magnolian, för att inte skada rötterna.
Vattning och gödsling
Magnolior gillar inte torka, så se till att vattna ordentligt under etableringen och även under torra perioder. Man gödslar magnolior med kalkfritt gödsel, gärna kogödsel och benmjöl. Om magnolians blad blir bleka och skiftar i gult är det mest troligt att pH-värdet är för högt (för mycket kalk i jorden) – blanda då in torv eller surjordskompost (eklöv, boklöv eller färdig på påse). Täckbark skyddar mot uttorkning.
Behöver man beskära magnolia?
Magnolior är formstarka och behöver inte beskäras alls. Men om man vill ta bort en skadad gren kan man förstås beskära. Bäst då är att beskära mellan juli och september, men ta bara någon grövre gren per säsong.
Magnolia tål inte frost – så skyddar du den
Härdighet hos magnolior är ofta diskuterad. De kan överleva i högre zoner än vad som rekommenderas, men kan samtidigt få rejäla smällar av kalla och långa vintrar. Stränga vintrar kan skada magnolior, speciellt nyplanterade träd och buskar. Skydda de ytliga rötterna genom att bulla upp vissna löv på marken under träden.
Blomknopparna hos magnolian bildas redan föregående sommar och de är håriga för att skydda den svällande knoppen, som är känslig för nattfrost under våren. Det största hotet mot magnolior är just nattfrosten under tidig vår, när de börjat knoppa och blommar. Då kan blommorna bli bruna. Ett tips är att om möjligt skydda trädet med fiberduk om det finns risk för frost.
Skadedjur och växtsjukdomar på magnolia
Skadedjur brukar sällan ge sig på magnolian och den håller sig vanligtvis frisk från växtsjukdomar då den som regel slipper angrepp av både svamp och insekter. Huruvida de angrips av rådjur och sniglar upplevs väldigt olika. Kommer skalbaggar är det dock inga problem eftersom de pollinerar.
Så förökar man magnolia
Magnolia förökas genom frö (dock svårt i vårt klimat), sticklingar, avläggning eller ympning. De finns hos specialister, olika intresseföreningars frölistor och plantskolor. Vill man ha någon mer ovanlig sort kan man vända sig till utländska specialplantskolor.
LÄS MER: Nätta träd för små trädgårdar – och i kruka för balkong
LÄS MER: Så lyfter du rabatten med vackra bladväxter
LÄS MER: Stor guide: Så gör du eget gödsel – av sånt du har hemma