1 av 3: Fina att se på, men ack vad ont det gör att bränna sig på en nässla. Foto: Getty Images
2 av 3: Bort med tassarna från huden om du bränt dig på en nässla. Foto: Getty Images
3 av 3: Ha vatten och tejp nära till hands om du ska ut i skogen. Det kommer rädda dig från eventuell nässel-smärta! Foto: Getty Images

Magiska knepet om du bränt dig på en nässla

Ibland finns det inget så ont som att bränna sig på en nässla. 

Ofta brukar man gnugga det brända området med blad – men det är fel!

I stället ska du ha tejp och vatten nära till hands.

Har du varit ute i skogen för att plocka bär och plötsligt känt att det brunnit till på kroppen? Nässlorna bränns med små vassa nålar, doppade i ett gift som kliar och bränner. Det känns nästan som att få små giftiga gasflisor på huden. För att bli av med brännsmärtan från nässlor använder sig många av mosade nässelblad eller groblad. Vissa använder till och med sand. 

Men det finns ett bättre alternativ – som dessutom är superenkelt!

Du behöver: 

Tejp 

Vatten

Gör så här: 

Ta en bit och klappa den mot byxbenet så att du får bort värsta ”klibbet”. Sedan lägger du tejpen försiktigt mot huden och dra bort. Nässelflisorna som sticker upp ur huden fastnar och dras då bort. Avsluta med att hälla vatten över det brända området. De flisor som inte fastnat än ligger och lurar ovanpå skinnet och sköljs då bort. 

LÄS OCKSÅ: Här är det nya superbäret: Fyllt med nyttigheter 

Foto: Getty Images

Kom ihåg – använd inte händerna

Bränner du dig på en nässla är det viktigt att du inte gnuggar, kliar eller rör det utsatta området. Så fort du rör huden, klappar du och föser in flisorna längre in i huden. Och det orsakar så klart mer smärta. 

Det är också bra att komma ihåg att nässlor inte bara är tråkiga – de har faktiskt många andra fördelar. Nässlan är verksam mot skadedjur, och används därför som gödsel. Brännässlor är också extremt näringsrika och brukar därför användas i bland annat soppor. 

Så ska du plocka nässlor, kan du ju tänka på att gärna använda handskar, sax och kniv. 

Artikelinspiration: Land

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – så här gör du det

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!