Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Planera rabatten så att det finns blommande växter under såväl vår och försommar som högsommar, sensommar och höst.
Planera rabatten så att det finns blommande växter under såväl vår och försommar som högsommar, sensommar och höst.
Planera rabatten så att det finns blommande växter under såväl vår och försommar som högsommar, sensommar och höst.
Planera rabatten så att det finns blommande växter under såväl vår och försommar som högsommar, sensommar och höst. Foto: Istock

Så får du längre blomning i rabatterna – lär dig knepen

Om man är ute efter lång och vacker blomning i rabatterna finns det många sätt att få härligheten att vara länge, länge. Plantera rätt perenner, ansa och beskär, så att de blommar om.

Längre blomning genom Chelseaklippet

Vissa perenner, som aster, flockel, flox, riddarsporre, solbrud, solhatt, stormhatt och temynta, kan man både få fler blommor och förlänga blomningen, samt få buskigare plantor genom att delvis klippa ner plantan. I England kallas det här för The Chelsea Chop, för att det där görs i samband med Chelsea Flower Show i slutet av maj. Vill man maxa blomningen klipper man ner en tredjedel av perennens stänglar rejält, och en tredjedel till hälften, eller aningen högre. Den sista tredjedelen av stjälkarna låter man bara vara. Klipp precis ovanför ett blad eller ett bladpar för att det inte ska se stubbigt och onaturligt ut. Resultatet blir att de nerklippta stjälkarna blommar senare och dessutom förgrenar sig. De som lämnats orörda blommar däremot vid vanlig tid. Beskärningen brukar göras i juni. Tänk på att alla växter inte lämpar sig för denna metod. Klipper man ner en växt med bladrosett nära marken, som fingerborgsblomma eller kungsljus, blir man troligen snuvad på blomningen den sommaren.

Solbrud (Helenium) är perenner som man kan förlänga blomningen med genom att göra ett Chelseaklipp i maj-juni. Foto: Istock

Beskär efter att de blommat

Förnya med nerklippning framåt sommaren. När tidiga perenner är överblommade, eller bara ser skräpiga ut, kan man ge dem en boost genom att klippa ner dem. Det är ett bra sätt att hålla rabatterna fräscha. Det brukar inte dröja länge förrän växterna återhämtar sig och grönskar på nytt. Vissa kan till och med blomma ännu en gång. Perenner som är bra att klippa tillbaka efter blomningen är exempelvis akleja, nävor som brunnäva och praktnäva, jättedaggkåpa, kantnepeta, lupin, stäppsalvia och viol.

Vissa, som kantnepeta, brunnäva och viol, är det bara att dra ihop till en tofs och klippa rakt av. Men klipp inte av riktigt allt, utan lämna några gröna blad. Då har plantan lättare att komma igen. På andra, som akleja och lupin, klipper man bara bort själva blomställningarna och låter bladverket stå kvar – förutsatt att det fortfarande är snyggt. Annars klipper man ner det också.

Många nävor blir risiga och lägger sig. Var inte rädd för att klippa av dem efter blomning. Då kommer de igen med både blommor och tätt nytt bladverk. Foto: Shutterstock

Klipp ner perenner eller tvååriga växter

Klipp också ner perenner eller tvååriga växter som frösår sig mycket, som fingerborgsblomma, akleja och kungsljus. Då kan man njuta av blomningen men slipper få en massa oönskade plantor överallt. Ta bort blomställningarna, men låt bladrosetten på fingerborgsblomma och kungsljus vara kvar så länge de är dekorativa. En aklejaplanta håller sig grön och buskig länge. Men klipp inte bort alla gamla blomstänglar, utan låt några fröa av sig. Tvååringar skapar trots allt en viss spontanitet i planteringar, i lagom dos. Spara också för att kunna ta frön från en viss växt.

Lupiner hinner få en andra flor om man beskär dem direkt efter blomning. Dessutom sprider de sig inte lika lätt om man tar bort överblommade stänglar innan de fröar av sig. Foto: Istock

Satsa på långblommande perenner

Välj extra långblommande perenner för blommiga planteringar hela säsongen. Många perenner har i regel en begränsad blomtid även om vissa, som nävan ’Rozanne’, har tagits fram för att blomma hela sommaren. Vårblommande perenner med lång blomtid är bland annat bukettviol (maj–oktober) fänrikshjärta (maj–september) och skär spetsmössa (maj–augusti). Bukettviol kan dessutom klippas ner efter blomningen och ge ytterligare ett flor. Sommarblommande perenner med en utdragen blomning är färgkulla, jättedaggkåpa, kantnepeta, stjärnflocka, stäppsalvia och vitpytta. Flertalet blommar från juni till september.

Stjärnflocka tillhör de riktigt långblommande perennerna och är fin att kombinera med de flesta andra växter. Foto: Istock

Vill man ha en riktig extremblommare kan man välja ’Rozanne’, en näva som blommar hela sommaren och hösten ända fram tills det blir vinter. Om man vill ha långvarig blomning under senare delen av säsongen kan man exempelvis satsa på höstanemon, kärleksört, röd solhatt, solbrud eller strålrudbeckia.

Höstanemoner blommar under senare delen av säsongen. Foto: Istock
Jättedaggkåpans blommor är fin utfyllnad i buketter. Klipp av och skörda, så blommar de villigt om igen. Foto: Istock

Kombinera med ettåringar

Plantera perenner (fleråriga) tillsammans med sommarblommor (ettåriga/annueller) och remonterande (återblommande) rosor för att få extra maffig blomning. Fleråriga växter har ofta en begränsad blomtid, medan ettåringar blommar hela sommaren fram till frosten, förutsatt att man regelbundet knipsar bort eventuella frökapslar. Sommarblommor är bra att komplettera planteringar med, särskilt om det har blivit hål i rabatten efter en perenn som har dött eller vissnat ner.

Ansa och putsa blommorna kontinuerligt

Perenner som daglilja, brunnäva och jättedaggkåpa ansas genom att klippa bort överblommat. En perenn som jättevallmo vissnar ner efter blomningen. Klipp gärna bort de gulnande bladen om de inte kan gömmas under andra perenner, men låt de fina frökapslarna stå kvar. Andra fleråriga växter som vissnar ner och blir fula efter blomning är olika vårblommande sippor, nunneört och löjtnantshjärta – den sistnämnda dock inte i nordligaste Sverige. Där gulnar inte löjtnantshjärta när den har blommat klart, utan bladverket står kvar hela säsongen.

Spara vissa fröställningar och blomställningar till vintern

Senblommande perenner håller sig snygga under hela säsongen. På försommaren är de under tillväxt och står som gröna kuddar i planteringen, för att sedan blomma under högsommar och höst. Dessa perenner brukar också få vackra fröställningar när de har vissnat. När röd solhatt eller solbrud är överblommade står de som svartbruna knappar i rabatten. Raffinerat är att kombinera dem med prydnadsgräs med silvriga blomplymer. Vänta med att klippa ner dem till våren.

Röd solhatt och lejonsvans får dekorativa blomställningar som kan få stå kvar i rabatten långt in på vintern. Foto: Shutterstock

Planera för lång säsong – successionsordning

Planera rabatten så att det finns blommande växter under såväl vår och försommar som högsommar, sensommar och höst. Det är bättre att ha blommande växter som avlöser varandra, än att allt tokblommar samtidigt och det sedan inte händer någonting i planteringarna. Det kan lätt bli så om man storhandlar till trädgården under våren och låter sig förföras av det som är fint i krukorna just då, och missar de växter som är vackrast under senare delen av säsongen. Välj också gärna några uppstickare, som tulpaner på våren och jättevallmo under försommaren, och låt dem dyka upp ur en enhetlig matta av marktäckare och bidra med en färgstark men kortvarig blomning. Se också till att välja växter med snygga bladverk, som en stomme i planteringarna.

Glöm inte sätta vårlökar och tulpaner, som ger en tidig blomning och förlänger blomsäsongen i rabatterna. Foto: Shutterstock

Skapa halvskugga eller vandrande sol

Perennernas blomning varar längre i en halvskuggig rabatt än i full sol. En pion som står knallsoligt har en kortare, mer intensiv blomning. Står den däremot i halvskugga håller sig blommorna fina betydligt längre. Men det gäller att välja klokt. Planterar man en perenn alltför skuggigt kan det leda till att den inte blommar alls. Det gäller att välja växter som klarar både sol och ett halvskuggigt läge för att det ska funka.

Bli inte förblindad av försommarens blomning och missa att sätta ut dahlior som ger lång blomning in till frosten! Foto: Istock

Ge näring och vattna rätt

Växter som står i en jord rik på organiskt material, som håller fukt och näring, blir vackrare och blommar rikligare. Klipp ner och finfördela fjolårets vissna perenner på våren, och låt dem förmultna på plats i rabatten. Jordförbättra och ge näring i samband med nerklippningen, genom att lägga på ett lager kompostjord eller stallgödsel. Vattna sedan under sommaren, om det är torrt och det inte råder bevattningsförbud.

Se även: