Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klematis är en oerhört vacker växt i trädgården. Har du koll på några få regler kommer den förbli väldigt fin.
Klematis är en oerhört vacker växt i trädgården. Har du koll på några få regler kommer den förbli väldigt fin.
Klematis är en oerhört vacker växt i trädgården. Har du koll på några få regler kommer den förbli väldigt fin.
Klematis är en oerhört vacker växt i trädgården. Har du koll på några få regler kommer den förbli väldigt fin. Foto: Shutterstock

Klematis! Så tar du hand om vackra klätterväxten

Kanske är klematis den allra vackraste bland klätterväxter? Helt klart är det åtminstone en favorit hos många. 

Klematisen förför vem som helst, men för att lyckas få fram det bästa ur plantan är det bra att ha koll på vissa saker.

Känner du till några tumregler kommer det vara enkelt att lyckas!

Klematis (Clematis) är en vacker trädgårdsväxt och ett samlingsnamn på en stor familj bestående av omkring 350 olika arter. För det mesta är klematisen en klättrande växt och beskrivs som lite buskig. Samtidigt förekommer den också som perenna örter. Storleksmässigt kan plantorna vara allt från bara några centimeter, till slingrande tiometersgiganter. Den här växten kan blomma i både olika mängd, form och färg. De kan vara allt från vita till blåa och röda. Här finns garanterat något för alla.

Klematisen är elegant såväl i kruka som i rabatt. Den passar som ensam och ståtlig, eller i sällskap med andra. Hur som helst så finns det en hel djungel av olika typer av klematis och det gäller att hitta den sort som passar just dig.

Var trivs klematis? Välj helst halvskugga!

Alla sorters klematis trivs i halvskugga, men en del är flexibla och kan klara även full sol eller skugga. Jorden bör alltid vara väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik. Storblommiga klematis behöver mer vatten och näring än småblommiga. Där det är soligt och lite torrt är någon sort inom Tangutica-gruppen ett bra val. I skugga är Atragene- och Viticella-gruppernas sorter säkra kort. Fråga i plantskolan. Läs gärna vår guide till olika sorter av klematis för att lättare välja rätt.

Clematis tangutica, gullklematis, fungerar i soliga och torra lägen, samt för nordligare zoner. Foto: Shutterstock

Plantera klematis rätt

Ska klematisen växa mot en vägg eller mur, plantera den då en bit ifrån för att undvika regnskugga. Gräv igenom jorden rejält innan plantering, gärna 50 centimeter djupt och lika brett. Blanda rikligt med kompost eller annat organiskt material ytligt i jorden. Se till att rotklumpen är genomvattnad innan. Plantera klematis så att övre kanten på jordklumpen hamnar 10 cm under marknivå. Vinkla den in mot klätterställningen. Lägg gärna sand närmast basen på stammen, för att undvika att stammen ruttnar. Rötterna och rothalsen på alla klematis är väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför. Vattna rejält och därefter under torra perioder åtminstone hela första växtsäsongen.

Tips: Man kan klippa ner klematisplantan direkt efter planteringen så att bara några bladpar per gren återstår. Inget man måste, och få som vågar, men det stimulerar klematisplantan till att förgrena sig rikligare ända nerifrån.

Klematis behöver rätt klätterstöd

Klematis klättrar och håller sig på plats genom att sno bladskaften runt det som finns i närheten. Det första kravet på ett stöd är därför att det inte är grövre än att bladskaftens längd räcker till. Armeringsmattor, nät och konstruktioner av flätade vidjor brukar fungera bra. Speciellt viktigt att tänka på tyngden om man tänker samplantera klematis med en ros. Att låta klematis slingra sig upp i träd och buskar är också effektfullt. Tänk bara på att välja värdväxter som klarar tyngden och skuggeffekten. Sorter med måttlig växtkraft och som skärs ner varje år, som viticella-klematis, är betydligt lättare för värdväxten att hantera är en kraftigväxande atragene-klematis som med tiden kan bli upp till fem meter hög.

Sköter man klematisen rätt från plantering till beskärning, belönar den dig med riklig blomning. Foto: Shutterstock

Vad ska jag göra om insekter (klematisbladstekeln) angriper?

Klematisbladstekelns larver (stora ljusgröna) kan på kort tid kaläta plantor av småblommiga klematissorter. Stekelhonorna lägger ägg i klematisens årsskott och när larverna kläcks på försommaren syns upphöjningar. Då klipper du bort och förstör sådana skott, samt klämmer ihjäl larverna. Är angreppet stort bör du klippa ner och förstöra alla grenar, så slipper du förhoppningsvis stekeln till nästa år.

Följ beskärningstiderna – olika tider för olika sorter

Klematis delas in i tre beskärningsgrupper, utifrån när de blommar och då kan vara lämpligt att beskära dem. Du ser grupperna nedan och kan läsa mer om beskärning här.

• Tidigblommande klematis-gruppen blommar på förra årets nya skott och på dem klipper man bara bort döda grenar våren. Dessa kan skäras ner hårt om de blir för risiga.

• Senblommande klematis-gruppen blommar på detta årets skott och skärs ner hårt sent på hösten. Spara bara ett par bladpar på varje gren.

• Klematis som blommar på såväl fjolårsskott som årsskott klipps bara lätt på våren. Gallra bort veka skott. Skär gärna tillbaka plantorna lite och gödsla efter första blomningen.

Se även: