Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – det är superenkelt!Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – det är superenkelt!Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – det är superenkelt!
Klematis förökas bäst från sticklingar tidig sommar och i södra Sverige kan man hinna plantera ut dem i marken innan hösten.Klematis förökas bäst från sticklingar tidig sommar och i södra Sverige kan man hinna plantera ut dem i marken innan hösten.Klematis förökas bäst från sticklingar tidig sommar och i södra Sverige kan man hinna plantera ut dem i marken innan hösten.
1 AV 2
Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – det är superenkelt!
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Klematis förökas bäst från sticklingar tidig sommar och i södra Sverige kan man hinna plantera ut dem i marken innan hösten.
Foto: Shutterstock

Ta sticklingar från klematis – så gör du

Ta klematissticklingar från vännerna och gör egna plantor. Det är så enkelt att få fler klematis från sticklingar – och snabbt går det!

Bästa tiden att föröka klematis

Klematis förökas bäst från sticklingar tidig sommar. Du kan även passa på när du beskär dina klematis. En klematis tar inte skada av om du klipper av ett långt skott när helst på säsongen. Sticklingen tas från ett skott som är halvförvedat – det innebär att det är ett årsskott men att det hunnit mogna mer än de mjuka gröna längst ut, som inte är redo än.

Snabbförökade klematis från sticklingar

Vissa klematisarter växer snabbare än andra. Montana-klematis (bergklematis) och Viticella-klematis (italiensk klematis). Några sticklingsförökade kan blomma redan följande år som skogsklematis Clematis vitalba, medan andra kan ta upp till några år på sig.

Så tar du sticklingar från klematis

1. Välj ut ett långt skott som är halvförvedat längst ner och innehar minst några bladpar (passa på att göra några stycken). Det måste vara ett bladpar per klematisstickling.
2. Klipp med vass sekatör eller kniv cirka 3 centimeter under och över bladparet.
3. Ta bort ena bladet från varje stickling, då det annars stjäl energi som sticklingen behöver för att skapa rötter.
4. Fyll en liten kruka med såjord eller planteringsjord fungerar bra. Vattna igenom jorden.
5. Sätt några sticklingar i jorden. De ska bara precis täckas med jord.
6. Trä en plastpåse med andningshål över krukan för att skapa ett varmt och fuktigt klimat under tiden klematisen rotas. Placera ljust, men inte i direkt solljus.
7. Det tar cirka 2-4 veckor tills sticklingarna rotat sig. Fortsätt att vattna underifrån under tiden. Jorden ska vara fuktig, men inte blöt.

Sköta klematissticklingar efter rotningen

När nya blad börjar komma är det ett tecken på att sticklingarna rotat sig och man kan plantera om dem i egna krukor. Nu kan de flytta ut i skyddat läge och skötas om som andra krukväxter. Glöm inte att näringsvattna dem. I södra Sverige kan man hinna plantera ut dem i marken innan hösten. Annars kan man låta krukorna övervintra i växthus eller bädda in dem i ett skyddande lövtäcke, för utplantering på våren när risken för frost är över.

 

 

Se även: