Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rosor går i princip att flytta hela säsongen, men vår och höst är att föredra.
Rosor går i princip att flytta hela säsongen, men vår och höst är att föredra.
Rosor går i princip att flytta hela säsongen, men vår och höst är att föredra.
Rosor går i princip att flytta hela säsongen, men vår och höst är att föredra. Foto: Istock

Flytta rosor – när och hur man gör det bäst

Det svåraste med att flytta rosor är själva grävandet. Oftast klarar de en flytt. Men följer man dessa råd stressas rosorna så lite som möjligt, och de får bästa möjliga förutsättningar att återhämta sig snabbt.

Karina Brozinic

Vår, sommar eller höst – när är bäst att flytta rosor? 

I princip går det att flytta rosor hela säsongen, men det blir mindre påfrestande för dem om man väljer vår eller höst i stället för sommaren. I södra Sverige (zon 1-3) är bästa planteringstid från oktober och så länge som det går att gräva. Vänta gärna tills rosorna "avmognat", det vill säga börjat sin vintervila, när bladen börjar falla. Längre norrut, i högre zoner, är det bättre att vänta till våren så snart tjälen gått ur marken och jorden torkat upp en smula. Annars riskerar man att plantor som inte hinner rota sig kan ta skada av tjälen.

Flytta rosor så här:

1. Börja med att förbereda platsen dit rosen ska flyttas. Ta bort rotogräs. Gräv en bred grop, gärna bredare än den du flyttar rosen ifrån. Den ska vara cirka 50 centimeter djup, men du får justera om rotklumpen du gräver upp är större. Och jordförbättra gärna den befintliga jorden eller använda rosjord på påse.

2. Klipp ner grenarna på rosen innan du gräver. Ta i ordentligt. Den blir mer lätthanterlig. Då rotsystemet troligtvis kommer att bli mindre vid uppgrävning blir det även lättare för rosen att försörja grenverket om det också är mindre.

3. Gräv runt rosen som ska flyttas cirka 30 centimeter utanför. Gräv djupt och försök få med så mycket rötter som det är möjligt. Vissa grova rötter kan ha kilat i väg långt bort eller väldigt långt ner. Då går det bra att kapa med en vass grenkap eller såg. Om du flyttar rosen på sommaren, täck gärna över med täckväv för att skydda mot solen, och låt inte rötterna vara exponerade för länge.

Tips: Stora vildrosor kan vara mycket breda och går med fördel att dela till flera plantor.

4. Mät så att nya gropen passar rotklumpen. Det är viktigt att ympstället (okuleringstället) hamnar cirka 10 centimeter under markytan, så att det inte skjuter ut skott från grundstammen.

5. Plantera rosen. Om rötterna har blivit helt blottade och går att breda ut (ibland får man bara med sig några få tjocka pålar som skjuter rakt ner, och ibland har man tur och får med sig en stor jordklump med mycket rötter) kan man först lägga en liten kulle av förbättrad jord längst ner i gropen. Så kan rötterna bredas ut över kullen, och mer jord fyllas på tills hela gropen är full. Annars pillar man ner jordklumpen eller de rötter man och fyller på.

6. Vattna igenom ordentligt, gärna även under tiden man planterar. Och fortsätt att vattna hela första säsongen, speciellt när vårsolen lätt torkar ut.

Förberedelser inför omplantering av rosor

Välkände rosexperten Lars-Åke Gustavsson tipsar om att man redan några månader före omplanteringen kan börja hugga av rosornas rotsystem med en vass spade i en 20-40 centimeter stor ring runt plantan. Då hinner rosen bilda nya rötter, som följer med när man sedan med lätthet gräver upp plantan. Rekommenderas om man till exempel har en gammal ros, med extra affektionsvärde, samt har möjligheten att vänta med flytten.

Se även: