1 av 3: Att bikarbonat är bra till städning och mycket annat inne i hemmet, det vet vi. Men visste du att det gör underverk för trädgården? Foto: iStock
2 av 3: Med bikarbonat kan du både göra ren utemöblerna och grillen, samt bli av med såväl sniglar som ogräs. Bland mycket annat. Dessutom är det relativt billigt om du köper det i storpack. Och miljövänligt! Foto: GETTY IMAGES
3 av 3: Sniglar avskyr basiska ämnen som bikarbonat. Häll ut en jämn linje med bikarbonat runt alla de växter som sniglarna har som favoriter. Foto: Leif Gustafsson

Bikarbonat i trädgården – 8 knep som gör underverk

Att bikarbonat är bra till städning och mycket annat inne i hemmet, det vet vi.

Dessutom både billigt och effektivt. Men visste du att det gör underverk för trädgården?

Här får du 8 supertips på hur du använder bikarbonat i trädgården!

Bikarbonat är nästintill ett undermedel. En produkt som varje hem borde ha tillgång till. Men förutom vid tvätt, sjukdomar och dåliga lukter är det dessutom ett måste till trädgården. Det vet inte alla.

Med bikarbonat kan du både göra ren utemöblerna och grillen, samt bli av med såväl sniglar som ogräs. Bland mycket annat. Dessutom är det relativt billigt om du köper det i storpack. Och miljövänligt!

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

Foto: GETTY IMAGES

Använda bikarbonat i trädgården:

1. Parasiter

Gör en svag blandning av bikarbonat och vatten. Det både håller parasiterna från tomaterna borta, samt sänker syrahalten i skörden – något som ger dig sötare och mer smakrika tomater!

LÄS OCKSÅ: Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas

2. Grillgallret

Gör en fast smet på bikarbonat och vatten. Gnugga därefter in grillgallret. Låt allt torka och skrapa bort resterna av fett och ingrodda matrester. Krävs det en ”tuffare” rengöring så blötlägg gallret i en stark blandning av bikarbonat och vatten. Låt det sedan stå så ett tag innan du sköljer och torkar av gallret.

LÄS OCKSÅ: Allt om att grilla – bästa tipsen för att bli ett proffs vid grillen!

3. Hela grillen

Här häller du en blandning av vatten och bikarbonat i grillen och låter det stå över natten. Skölj därefter av allt noga och torka. Som avslutning strör du ett tunt lager av bikarbonat i botten av grillen. Det kommer att motverka lukt och dessutom förhindrar det att stekflottet tar eld.

Foto: iStock

4. Mögelsvamp

Många har problem med mögelsvamp i trädgården. Det kan du lätt ta bort med hjälp av bikarbonat. Blanda en tesked bikarbonat per fyra liter vatten, sedan sprayar du på alla drabbade områden.

5. Sniglar

Det måste vara säsongens mest avskydda djur. Ingen vill ha sniglar i trädgården! Nu kan du sluta jaga dem med sax eller andra gifter. Sniglar avskyr nämligen basiska ämnen som bikarbonat. Gör så att du häller ut en jämn linje med bikarbonat runt alla de växter som sniglarna har som favoriter.

LÄS OCKSÅ: Här är blommorna som mördarsniglar skyr som pesten

Foto: Leif Gustafsson

6. Utemöbler

Utemöbler blir fort smutsiga och fula. Men blandar du 1/4 kopp bikarbonat med 1 liter varmt vatten kan du använda det med tvättsvamp och skrubba rent. Torka sedan av med vatten. Har du korg- och rottingmöbler räcker det med att strö bikarbonat över och sedan bara borsta bort överflödet.

7. Illaluktande soptunna

Att rengöra en illaluktande soptunna med vatten och bikarbonat är perfekt. Låt det sedan torka ordentligt innan du strör rikligt med bikarbonat i botten av tunnan. Aldrig mer en illaluktande soptunna!

8. Oönskad mossa

Mellan terrassplattorna växer det gärna oönskad mossa och gräs. Strö bikarbonat direkt på stället du vill ha bort det och därefter borstar du ned pulvret i skårorna mellan plattorna med en kvast. Bikarbonaten motverkar nämligen både moss- och gräsväxt.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få den finaste gräsmattan i kvarteret

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!