1 av 3: För dig som har äppelträd i trädgården har det blivit dags att plocka fram sekatören. Foto: iStock
2 av 3: Juli innebär nämligen startskottet för JAS-perioden, som omfattar juli, augusti och september – den tid som är den bästa för underhållsbeskärning. Foto: Colourbox
3 av 3: Friskare äppelträd, inga vattenskott och godare äpplen. Det är några av de fördelar som underhållsbeskärningen innebär, enligt Görel Kristina Näslund, som har skrivit flera böcker om äpplen. Foto: Nina Bergström

Beskär träden nu och få godare äpplen

För dig som har äppelträd i trädgården har det blivit dags att plocka fram sekatören och beskära träden.

Nu är det nämligen den bästa tiden underhållsbeskärning.

Friskare äppelträd, inga vattenskott och godare äpplen. Det är några av de fördelar som underhållsbeskärningen innebär, enligt Görel Kristina Näslund, som har skrivit flera böcker om äpplen. Ett av hennes stora intressen är just pomologi och skötsel av äppelträd.

 

LÄS OCKSÅ: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

Större och godare frukt med luftiga träd

– En orsak till att man beskär är att man vill få ett luftigare träd. Beskär du dina träd får frukten en bättre solbestrålning eftersom solen når fram till frukterna när trädet är glesare. När du beskär tar du också bort skadade och defekta grenar. Då blir det också glesare och solen når frukten bättre, säger hon till TT och fortsätter:

– När solen når dina frukter och det blir färre frukter på träden, för det blir det när du tar bort grenar med frukt, kommer varje frukt att bli större, bättre färgad och godare. Det blir mer arom, smak och sötma i ditt äpple.

 

LÄS OCKSÅ: Bli en skicklig trädgårdsmästare – här är bästahusmorsknepen!

Bästa tiden att underhållsbeskära äppelträd

Görel Kristina Näslund menar att nu är den bästa tiden att underhållsbeskära äppelträden i trädgården – till och med bättre än under vintern och våren.

– Under vintern är det så kallt, du fryser om händerna och du vill bara gå in. Det är bekvämast på sommaren. Dessutom visar forskning att de sår som vi tillför träden – det gör vi när vi skär i grenarna – läker bättre när det är varmt.

Juli, augusti och september är den bästa tiden – men det går att beskära träden ända in i november.

I Göran Kristina och Gullmar Henängs trädgård i Sigtuna växer inte mindre än 17 äppelträd. Där finns 80 sorters äpplen, bland annat Gyllenkroks astrakan, Gul Richard, Cox orange, ympade på träden. Ympningen sker under våren.

– Har du ett stort träd kan du nästan ha hur många sorter som helst. Du kan ympa en sort på varje gren.

 

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat i trädgården – 8 knep som gör underverk

Så får du finare och friskare äppelträd:

* Har du ett nyplanterat äppelträd beskär du det på våren eftersom du vill att det ska grena sig. Äldre äppelträd beskärs med fördel juli-september.

* Använd en riktigt vass sekatör att ta mindre grenar med. Är det större grenar använder du en bra grensåg. Ta gärna en stege till hjälp för att komma upp i trädet.

* För att veta vad du ska beskära bort, använd dig av "tre d": döda grenar, defekta grenar och grenar som är direkt i vägen, till exempel lågtsittande grenar som är i vägen när du klipper gräsmattan, ska tas bort.

* Ta bort grenar som växer rakt in i kronan. Frukten på sådana grenar kommer att skuggas och det är inte bra.

* Ta också bort grenar som växer rakt upp i trädet. Det kommer att se ut som om det växer ett träd i trädet och det är inte vackert. Frukterna skuggas dessutom.

* Om två grenar korsar varandra, ta bort den ena för att få ett glesare träd. Annars kommer det att se ut som ett skatbo.

* Med glesare grenar kommer trädet att torka upp mycket snabbare efter regn än om du har en bladrik massa. Att torka upp är viktigt – du undviker svampsjukdomar som hotar äpplena.

* Undvik att beskära för mycket – ta lagom mycket varje gång. Äpplena behöver äppelblad för att få sin näring. Äppelträd växer hela tiden och skulle du ta för mycket rättar det till sig och växer ut igen.

 

Källa: Görel Kristina Näslund.

 

LÄS OCKSÅ: Mördarsnigeln slipper undan svartlisning när invasiva arter ska bekämpas

 

Av TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!