Få bort mossa i gräsmattan – knep som får gräset fint igen
Vill du få bort mossa från gräsmattan?
Först och främst måste du ta reda på vad det är som gör att mossan trivs – sen kan du börja bekämpa.
Här har du checklista på orsakerna – och åtgärderna för att ta bort mossan.
Det är mycket vanligt att få mossa på gräsmattan. Om du vill bli av med mossan är det A och O att fastställa vad mossan i gräsmattan beror på. Tar man inte bort orsaken kommer mossan garanterat tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt. En av anledningarna kan vara att det var länge sedan du gödslade. Det kan också handla om att gräsmattan är dåligt dränerad.
Vad du än gör: kratta inte bort mossan! Använd inte heller mossrivare, eftersom den då sprids ännu mer. Det enklaste och mest naturligt sättet att bli av med mossa är att gödsla kontinuerligt under hela säsongen (var femte till sjunde vecka brukar vara lagom) och klippa gräsmattan två gånger i veckan. Då kommer gräset så småningom att konkurrera ut mossan.
LÄS MER: Stödså och snygga till – så reparar du en skadad gräsmatta
1. Skuggig gräsmatta främjar mossa – använd gräsfröblandning
Mossa trivs bättre i skugga än vad gräs gör. Är gräsmattan skuggad av stora träd eller byggnader? Använd gräsfröblandningar för skuggiga lägen så klarar sig gräset bättre i konkurrensen med mossan. Har man fått mossa på skuggiga ställen kan man införskaffa så kallad dressjord, kratta ut den och stöd-så med gräsförblandningen. Var extra noga med gödslingen på sensommaren – det är då mossan börjar sin tillväxt.
Kanske kan några stora träd tas bort eller glesas ur? I värsta fall kan du överväga om det inte är bättre att anlägga en rabatt, woodland eller något annat i skuggan i stället för gräsmatta.
2. Mossa gillar fuktig jord – fixa bättre dränering
Blir vatten stående länge efter ett kraftigt regn? Det är tecken på dålig dränering, och där det är fuktigt trivs mossan bättre än gräset. Fyll ut hål med dressjord. Det kan göras flera gånger per säsong. För att förbättra dräneringen ännu mer kan du bli tvungen att gräva om hela gräsmattan för att lägga ett dränerande skikt av sten eller dräneringsrör i botten. Låter det överväldigande finns det anläggningsfirmor som utför denna typ av tjänster.
3. Gödsla bort mossan
Var det länge sedan du gödslade gräsmattan? Näringsbrist leder till att gräset får sämre konkurrenskraft, något som mossan inte är sen att utnyttja. En välgödslad och välmående gräsmatta är det bästa botemedlet mot mossan! Här får du mer tips om hur man gödslar! Man kan även använda mossmedel som innehåller järnsulfat. Det dödar mossan, men inte gräset.
LÄS MER: Skötsel av gräsmatta – så får du en fin, jämn och grön gräsmatta
4. Kalk eller järnsulfat mot mossa
Om jorden är kemiskt sur (har lågt pH-värde) kommer mossan att trivas bättre än gräset. För att ta reda på om jorden är sur gör du ett enkelt jordtest med ett jordprovstest, som du köper på till exempel en handelsträdgård. Sur jord kan åtgärdas genom kalkning, och kalk och järnsulfat förhindrar mossans spridning. Kalkning är nog den vanligaste och fördelen med den är att jordmånens pH-värde höjs, vilket förbättrar jordens kvalitet. Nackdelen är att kalkning måste upprepas gång på gång då den i regel inte har en långsiktig effekt. Dessutom finns det en del mossarter som inte har något emot en högre kalkhalt.
Kalka inte i onödan och överdosera inte. Om du ska kalka kan du egentligen göra det när som helst under säsongen. Undvik dock att kalka samtidigt som du gödslar – vårvintern är ett lämpligt tillfälle.
5. När mossan tagit över gräsmattan
Kapitulera eller nyanlägga? Om mossan tagit över din gräsmatta helt, kanske du ska fråga dig själv om du behöver en gräsmatta alls. Mossa är vackert, mjukt och sköter sig självt. Annars är det lika bra att börja om från början. Skala av det översta lagret mossgrässvål och anlägg en ny gräsmatta från scratch.
6. Mossborttagningsmedel i de svåraste fallen
I de riktigt svåra fallen hjälper kanske inte ovanstående metoder, speciellt om mossan har hunnit bli väldigt dominerande. Då kan man behöva ta till mossborttagningsmedel som vattnas ut över de svårt angripna områdena. Eftersom mossväxter generellt sett har en snabb återväxt efter att den har dödats eller avlägsnats är det viktigt att kontinuerligt bekämpa mossan så att den inte får övertaget.
Mossan i sig är inte farlig men överväxten av den kan orsaka skada på både tak, gräsmatta och panel. Speciellt i södra Sverige har mossan kommit att bre ut sig allt mer, det beror på de milda vintrarna – mossan trivs när det är varmt och fuktigt – samt på det sura nedfallet.
LÄS MER: Så nytt gräs eller lägga färdig gräsmatta – så gör du
LÄS MER: Vattna mindre och få en fin gräsmatta – så mikroklöver
LÄS MER: Stor guide: 12 nya robotgräsklippare för alla gräsmattor och plånböcker