Bekämpa maskrosor utan giftiga medel – så gör du
Maskros tillhör den svårutrotade ogräsgruppen. Att utrota dem helt är svårt, då de väldigt lätt förökar sig från kringliggande miljöer. Men det finns flera metoder för att hålla antalet nere.
Här är bra bekämpningsalternativ, några metoder du bör undvika – och flera anledningar att låta dem vara.
Hur du kan bekämpa maskrosor i gräsmattan
Maskrosor (Taraxum officinale) i gräsmattan är ett gissel att utrota, då man vill undvika att skada mattan. Bästa metoden är att använda specialredskap för att gräva upp dem, till exempel maskrosjärn och maskrosupptagare. De gräver smalt och djupt, endast där roten är. Maskrosupptagare har ytterligare fördelar i och med att man slipper böja sig. Enklast är efter regn när jorden ger med sig lättare. Men det får inte vara för blött, för då är det svårt att få grepp om roten och den går lättare av.
En frisk och växtkraftig gräsmatta ger starkt motstånd mot ogräs och maskrosor. Gödsla och klipp gräsmattan regelbundet efter konstens alla regler, så får ogräsen det svårt. Har du tagit upp maskrosor, kan du fylla igen hålet med jord och strö på några gräsfrön direkt.
Dra och gräva upp maskrosrötter
Maskrosor har långa pålrötter. Det gäller att få upp så mycket som möjligt av roten, om man ska ha en chans att få kål på den. Det cirkulerar myter om att denna kortlivade perenn får förlängt liv och till och med blir större när den växer ut igen från den rotbit som blir kvar. Ologiskt. En växt hämtar sin kraft både från rot och från bladverk. Är det endast en bit rot kvar, är den kraftigt försvagad och kommer att behöva fokusera på återväxt. Även om vissa är seglivade och återkommer, så kommer ett idogt grävande att reducera antalet till det minimala, efter något år. Du tjänar på att börja tidigt på våren. Var på dem med jämna mellanrum under året, så blir de färre år för år. Yngre exemplar är även lättare att dra upp, så det lönar sig inte att vänta.
Plocka bort maskrosblommorna
De här rackarna kan sprida sina miljontals fröer med vinden långa vägar. Det är därför det är så svårt att utrota dem helt från sin tomt. Hinner man inte gräva bort alla ska man i alla fall hålla nere antalet genom att plocka eller klippa bort blomställningar så att de inte hinner få fröer. Det tar en till två dagar för en utslagen blomma att torka ut och öppna sina fröbollar. En trimmer kan hjälpa om man har mycket blommor.
Ogräsrensning på stora ytor
Om din gräsmatta känns för stor för att dra upp maskrosorna en och en under en säsong, kan du dela in gräsmattan i fält. Börja med en ruta denna säsong. Resterande yta regleras genom tipset ovan att inte låta maskrosorna gå i blom. Nästa säsong är det mycket mindre maskrosor i den nya ruta du ska rensa. Fortsätt så säsong efter säsong, så kommer du så småningom att segra.
Om du har stora fält täckta med enbart maskrosor, är rådet att gräva och vända upp hela det övre lagret. Låt maskrosorna torka upp på plats så blir det lättare att kratta bort resterna och släng dem på komposten. Eventuellt låter man resterna torka ytterligare ovanpå komposten innan man myllar ner dem.
Sluta se maskrosen som fiende – viktig mat för bin
Vid vägrenar där man satt mängder av påskliljor, men missat att rensa bort ogräs, kan man ibland se att det skapats en vacker effekt när maskrosorna blommat i mängder bredvid. Kanske en idé när man inte hinner rensa – i stället komplettera maskrosorna med påskliljelökar.
Börja se fördelarna med maskrosen som kulturväxt. Tidigt på säsongen är maskrosor några av de viktigaste växterna för hotade bin. Du kan dessutom ha nytta av den som mat, som medicinalväxt eller som jordförbättrare och hemmagjord näringslösning. Så fort du insett nyttan kommer du tycka att du har för få...
Bränna och skålla maskrosor mellan plattor och i gångar
Även om maskrosor verkar ha superkrafter så kommer de inte från Krypton. Det finns brännare i handeln, som sveder bort ogräs effektivt från gångar och plattsättningar. Hur miljövänliga de är kan diskuteras.
En annan metod är att skålla maskrosorna. Det är så klart tidsprövande att springa ut och in med vattenkokaren och vänta på att vattnet ska koka upp, men det fungerar bra och plantorna skrumpnar ihop. Undvik hälla hett vatten i rabatter, då det även skållar rötter av andra växter och tar död på mikrolivet i jorden. Ett alternativ till kokt vatten är att plocka ut sin handhållna ångrengörare, om man äger en sån, och rikta ångstrålen mot plantan i några sekunder.
Bekämpa inte maskrosor med gifter, salt eller ättika
Undvik kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De har inget i våra privatträdgårdar att göra. Speciellt inte som det finns naturliga alternativ till gödsel, som dessutom är helt gratis. Det finns de som förespråkar salt som bekämpningsmedel av maskrosor, men det är ofta lika illa eller värre än de tillåtna kemiska preparaten. Salt är inte selektivt, utan påverkar alla växter och dessutom påverkar det mikrolivet och strukturen i jorden. Det kan så småningom även urlakas och hamna i grundvattnet. Det samma gäller ättika. Du vill inte ha kala fläckar i gräsmattan, att en buske i närheten dör eller att andra plantor i närheten blir påverkade. Genvägar är senvägar.
LÄS MER: 25 vanliga fjärilar i trädgården – så känner du igen dem
LÄS MER: Lyckas med dina dahlior – så här sköter du om dem
LÄS MER: Så undviker du misstagen när plantorna flyttar ut