Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kirskål är helt klart ett av våra mest envisa och svåraste ogräs att bli av med. Det finns knep – men det gäller att vara ihärdig.
Kirskål är helt klart ett av våra mest envisa och svåraste ogräs att bli av med. Det finns knep – men det gäller att vara ihärdig.
Kirskål är helt klart ett av våra mest envisa och svåraste ogräs att bli av med. Det finns knep – men det gäller att vara ihärdig.
1 AV 2
Trädgårdsmästarens råd steg för steg
2 AV 2
Kirskål är helt klart ett av våra mest envisa och svåraste ogräs att bli av med. Det finns knep – men det gäller att vara ihärdig.
Foto: Adobe Stock

Bekämpa kirskål – så blir du av med envisa ogräset

Kirskål sprider sig fort och brett, tar över rabatter och är svår att få bukt med. Men det går att slippa!

Ofta handlar det om att välja rätt metod för att utrota kirskålen, ibland kombinera metoder – och att alltid vara noggrann och ihärdig.

Så här lyckas du bli av med ogräset.

Kirs­kål kallas även för kärs och är ett av de besvärligaste ogräsen. De sprider sig med frö och via djupa och vitt förgrenade jordstammar som ständigt skjuter nya skott. Det är visserligen ett vackert ogräs, men rotsystemet bildar en tjock, tät massa som tränger ut allt annat, så att det till slut bara finns kirskål i rabatterna.

Vill man utrota kirskålen handlar det ofta om att välja rätt metod för att utrota kirskålen, ibland att kombinera metoder och att alltid vara noggrann och ihärdig. De är svårast att bekämpa om det redan växer andra plantor där. Det går att bekämpa kirskål under hela säsongen, men tidigt på våren är effektivast för att inte ge ogräset chans att växa till sig.

Kirskålens blommor är vackra och liknar hundkex. Men de kan sprida sig över större ytor med frön. Foto: Adobe Stock

Knep för att bli av med kirskålen

1. Klipp ner och låt vara i två år

Det kanske mest effektiva sättet för att bli kvitt kirskålen är att klippa ner den till marken, lägga på blöta dagstidningar och sedan svart plast, så att plantorna inte får något ljus överhuvudtaget. Täck plasten med jord eller sten så att den ligger på plats – och låt det vara i två år. Kirskålen måste ha sina gröna blad för att kunna växa och om plantorna inte får något ljus har den ingen chans att komma upp med bladen. Till slut dör den.

2. Låt aldrig kirskål gå i blom

Om plantorna går i blom och får mogna frön så kan kirskålen spridas till ännu större områden.

3. Rensa genom att gräva

Att rensa genom grävning är ett ihärdigt jobb. Det är viktigt att få upp var enda liten rotbit, som annars om den blir kvar blir till en ny kirskålsplanta. Jorden som grävs kan sållas innan den läggs tillbaka. Denna metod försvåras ytterligare om det redan växer andra växter på platsen, då kirskålens rötter redan slingrat in sig i de andra växternas rötter. Denna metod är effektivast om man låter bli att plantera in nytt tills man vet att kirskålen är helt borttagen. Låt jorden sedan stå orörd i några veckor. Då ser du om det dyker upp någon ny kirskålsplanta där man missat en rot. Ta dessa direkt!

4. Riv upp minsta blad direkt

Försök att trötta ut kirskålen genom att hela tiden klippa och riva bort minsta lilla blad som sticker upp. Med stort tålamod kan man få kirskålen att ge upp. I gräsmattan är detta inget problem.

5. Byt ut jorden

Man kan även byta ut jorden helt i odlingsbäddarna. Gräv då 50 centimeter djupt. Sedan avgränsar man odlingen med kantställda betongplattor (50x50 centimeter) som barriär. Låt 10 centimeter av plattorna sticka upp ovan jord.

6. Konkurrera ut kirskålen

Konkurrera ut kirskålen med aggressivare marktäckare. Det kan fungera om man kombinerar med punkt 4 och samtidigt tröttar ut befintlig kirskål med klippning.

Kirskål (eller kärs) går att äta och ersätter spenat i recept. Foto: Adobe Stock

Lär dig leva med kirskålen – den går att äta

I häckar är det i stort sett omöjligt att utrota kirskål, då rötterna flätat in sig i häckplantornas rotsystem. Man kan testa punkt 4 att trötta ut genom klippning, men det är bättre att lära sig leva med kirskålen där, men att sätta upp ordentliga rotspärrar ut mot resterande trädgård, så att den inte kan sprida sig vidare.

Kom ihåg att kirskål är fullt ätbar och säljs till och med som delikatess i saluhallar. Använd den till pajer och pesto. Späda kirskålsblad ersätter spenat i recept. Även rötterna går att tvätta och använda som surrogat för spagetti i rätter.

Se även: