Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

Foto: Christer Wahlgren

3 av 8

3. Bladlöss

Bladlöss kommer som på beställning varje år. Rosor är ofta särskilt drabbade, men även andra växter blir attackerade av lössen.

Det finns flera sätt att bekämpa bladlöss. Ett sätt är att klämma ihjäl dem med fingrarna. Tycker du att det är obehagligt har vi flera tips för att slippa löss på blommor och växter.

Bästa sättet att undvika angrepp av bladlöss är att hålla uppsikt över växterna för att tidigt se tecken som kan tyda på ohyra. Se till att plantan trivs och mår bra. Om dina växter ändå blir angripna finns några knep att ta till:


* Spruta såpvatten med sprejflaska på lössen. Om lössen sitter i skottspetsarna på en växt kan man också ha såpvattnet i en hink som man doppar ner angripna skottspetsar i. Metoden kan behöva upprepas flera gånger.


* Växtvårdsmedel fungerar också att spruta på lössen.


* Använd vattenslangen! En hård stråle mot lössen får dem att försvinna. Men den här metoden kan behöva upprepas flera gånger.


* Strö på vedaska på den angripna växten och på jorden runtom. Askan är rik på kalium, och eftersom det även innehåller kalcium höjs jordens ph-värde. Använd det därför med måtta.


* Ser du en nyckelpiga i närheten? Ha tålamod, för nyckelpigan och dess larver älskar att äta bladlöss. Har du tur tar de hand om problemet.


Källor: odla.anu, odlablommor.com

3 av 8
Odla - false