8 vanliga skadedjur i trädgården – så slipper du dem

Djur i trädgården kan förstöra mycket. Mördarsniglar, rådjur, löss, katter och fåglar – alla vill njuta av dina fina växter och grönsaker.

Ja, det finns mycket och många som kan hota dina odlingar.

Här får du tips på hur du gör för att slippa 8 vanliga skadedjur.

Foto: Richard Ström

1. Mördarsniglar

Mördarsnigel heter egentligen spansk skogssnigel. Mördarsniglarna är ett gissel för många. Många har säkert gjort det till en rutin att varje morgon och kväll gå ut och leta rätt på dem och oskadliggöra dem.

Det är en god idé att hålla antalet nere. Så hör gör du för att bli av med mördarsniglarna.

* Klipp dem mitt itu med ­sekatören eller fånga dem i snigelfällor som sätts ut där sniglarna gömmer sig, bland annat under stora blad, plankor och andra ­fuktiga ställen i trädgården.


* Pallkragar som står tätt mot ­varandra, kanske med markduk inunder, erbjuder tyvärr också bra gömställen. Det finns fällor att köpa eller så kan du locka sniglarna med skålar fyllda med öl som du gräver ner i jorden och som sniglarna kryper ner i och drunknar i.


* Gör en enkel fälla av gamla ­petflaskor. Skär av flaskan en bit nedanför mynningen, stick ­öppningen inåt i flaskan och tejpa fast. Häll i lite öl och placera ­flaskan bland växterna, lite snett nedgrävd i jorden. Vittja flaskan genom att lossa på tejpen.


* Du kan också pröva att strö tjocka strängar av släckt kalk (Ca(OH)2), aska, granbarr eller sågspån runt trädgårdslandet som sniglarna måste krypa igenom. Nackdelen är att barriärerna måste förnyas efter regn.


* Dyrbara och ömtåliga växter vill man skydda lite extra. Runt dessa kan du sätta upp ett snigelstaket av böjd zink- eller kopparplåt som djuren inte kan krypa över. Plåten ska vara 0,8 millimeter tjock och 40 centimeter hög samt vara ­nedgrävd till hälften och ­överkanten ska vara dubbelt böjd.


* Till pallkragarna finns också en metallplåt att sätta på kanten som hindrar ­sniglarna från att krypa över.


* Dubbla eltrådar med svagström fastsatta på en träram eller ­liknande kan också stoppa ­sniglarnas framfart.


* Järnfosfat är ett förhållandevis miljövänligt ämne som finns i ­snigelbekämpningsmedel. ­Sniglarna äter detta och tappar aptiten. Det ska inte skada andra organismer i jorden.


* Sedan 2008 är biologisk bekämpning med nematoder, som säljs under namnet Nemaslug, ­tillåtet att använda mot sniglar.


Källa: Riksförbundet svensk trädgårds faktablad


LÄS OCKSÅ: Så fångar du mördarsniglar med en ölfälla


Foto: Brian Adams

2. Rådjur

Rådjur är också ett stort ­bekymmer för många. Det är ju inte bara tulpaner de gillar. Ett rejält och högt staket är förstås idealet.

Annars är ett bra tips att klä pallkragen med hönsnät eller odlingsväv. Andra tips är att lägga rutmönstrade armeringsjärn över kragen och se till att odlingen finns en bit ner och inte sticker upp genom rutorna.

Här får du fler tips på hur du håller rådjuren borta från odlingarna.

Här är flera tips på hur du håller rådjuren borta från odlingarna:


* Stoppa ner björkris eller liknande hos plantorna, men bara så pass att det är något högre än plantan. Rådjuren stoppar ogärna ner nosen bland björkriset.


* Krossade äggskal ska hålla ­rådjuren borta. Det sägs att de avskyr ägg som pesten.


* Blanda blodmjöl, ­benmjöl, aska och kompost och strö ut över dina ­ordlingar. Jättebra gödsel och avskräcker rådjur.


* Några tussar fårull på pinnar nerstuckna bland dina odlingar kan också funka.


Foto: Christer Wahlgren

3. Bladlöss

Bladlöss kommer som på beställning varje år. Rosor är ofta särskilt drabbade, men även andra växter blir attackerade av lössen.

Det finns flera sätt att bekämpa bladlöss. Ett sätt är att klämma ihjäl dem med fingrarna. Tycker du att det är obehagligt har vi flera tips för att slippa löss på blommor och växter.

Bästa sättet att undvika angrepp av bladlöss är att hålla uppsikt över växterna för att tidigt se tecken som kan tyda på ohyra. Se till att plantan trivs och mår bra. Om dina växter ändå blir angripna finns några knep att ta till:


* Spruta såpvatten med sprejflaska på lössen. Om lössen sitter i skottspetsarna på en växt kan man också ha såpvattnet i en hink som man doppar ner angripna skottspetsar i. Metoden kan behöva upprepas flera gånger.


* Växtvårdsmedel fungerar också att spruta på lössen.


* Använd vattenslangen! En hård stråle mot lössen får dem att försvinna. Men den här metoden kan behöva upprepas flera gånger.


* Strö på vedaska på den angripna växten och på jorden runtom. Askan är rik på kalium, och eftersom det även innehåller kalcium höjs jordens ph-värde. Använd det därför med måtta.


* Ser du en nyckelpiga i närheten? Ha tålamod, för nyckelpigan och dess larver älskar att äta bladlöss. Har du tur tar de hand om problemet.


Källor: odla.anu, odlablommor.com


Foto: Nina Bergström

4. Fåglar

Fåglar i trädgården? Skräm i väg dem med fågelskrämma!

Fåglarna gillar att lägga sig ner mitt i spenaten och njuta av solen.

Här får du bästa tipset för att slippa jobbiga fåglar i trädgårdslandet.

Nät och fågelskrämmor håller småfåglarna borta från skörd och fröer. Och det är väl inte alla som har samma problem som jag med vår lilla påfågelkoloni som traskar runt i rabatter och odlingar, ­trampar ner och tuggar på det mesta (till och med de giftiga ­fingerborgsblommornas blad är begärliga). Eller så lägger de sig ner mitt i spenaten och gonar sig i solen eller sandbadar om jorden är torr. Men snygga fåglar är det.


Foto: Nina Bergström

5. Katter och hundar

Katter, och förvisso hundar också, kan vara en riktig pest om de fattar tycke för odlingslådorna. Katterna vill ha dem som toalett och ­hundarna bara gillar allmänt att gräva och tugga.

Så här håller du dem borta från din trädgård.

* Det kan funka att skydda odlingarna med odlingsväv. Eller så kan du sticka ner pinnar och kvistar tätt, då blir det inte så skönt att använda odlingslådan som toalett.


* Tabasco, kaffesump och ­citrusdoft är avskräckande. Att sitta och lurpassa med trädgårdsslangen eller en ­vattenspruta och ta dem på bar­­ ­gärning funkar också bra.


* Doftämnet Stoppa katt ska hålla dem borta från rabatter och odlingslådor. Innehåller lergranulat och vitlöksolja. Enkel att sprida med inbyggd ströare i locket och är miljövänligt.


Foto: Colourbox

6. Myror

Myror är inga roliga djur, varken i huset eller i trädgården.

Har du problem med myror i din trädgård? Kanske har du upptäckt ett myrbo utomhus. Den som är vän av lite brutalare metoder kan bekämpa det genom att hälla på kokande vatten för att myrorna ska stryka med.

Här är några andra knep du kan ta till.

* Kanel fungerar om du har problem med myror i trädgården. Prova att strö ut malen kanel. Myror tycker att kanelen är obehaglig och flyttar på sig.


* Växten Renfana ska fungera avskräckande mot myror och andra ovälkomna gäster. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.


LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen mot myror


Foto: Christer Wahlgren

7. Grävling

Grävlingar i trädgården är ett gissel. De kan ställa till stora problem för husägare om de gräver gryt eller skapar latrin under huset.

Det är svårt att hålla grävlingar borta från rabatterna. Har du otur kan grävlingarna gräva upp hela rabatten och förstöra växer och odlingar.

Här får du ändå några knep som du kan testa.

* Använd inte benmjöl. Grävlingarna älskar det. Att sluta använda benmjöl kan alltså vara ett sätt att slippa grävlingar.


* Stick ner avklippta kompostgaller i jorden. Försök att sätta ner dem djupt så att grävlingen inte vill böka just där.


* Om du märker att grävlingen börjar boa in sig under en husgrund gäller det att avskräcka den så fort du kan. Applicera trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver.


* Täta alla möjliga ingångar till husgrunden när grävlingen inte är inne. Den grävser sig gärna in igen, och kommer man inte tillrätta med problemet är ofta skyddsjakt den sista lösningen.


Källor: Naturvårdsverket, alltomtradgar.se


Foto: Colourbox

8. Sork

Sorkar kan vara besvärliga smågnagare. Vattensork och åkersork uppträder vissa år i stort antal, skyddade i underjordisks gångar. Det finns några växter som sorken inte gärna ger sig på, till exempel gran, klätterhortensia, rosor, spirea och syrén.

* Gör trädgården ogästvänlig. Spara inte skräp- och gräshögar. Klipp högt gräs runt tomten och stör sorken med jord bearbetning där så är möjligt. Packa snön runt buskar och träd under vintern.


* Linda gnagskydd runt stammar, även 5-10 centimeter ner i jorden.


* Vid nyplantering, klä in rötterna med finmaskigt nät (högst 9 mm maskor) i förebyggande syfte.


* Gräv ner fällor i gångarna och täck med grästorvor. Om fällan ska betas, använd till exempel morotsbitar.


* Lägg färsk småfisk i sorkgångarna, täck över och platta till.


* Vattna ut luktavskräckande medlet Bio-Stop.


* Plantera ut så kallade sorklökar med avskräckande doft.


* Plantera blomsterlökar i sand.


* Sätt ner en elektronisk sorkskrämma eller ljudgenerator i jorden.


Källa: Coop

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!